用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區家長急求助! 升中自行選校 Band 2、3 ...
go

東區家長急求助! 升中自行選校 Band 2、3  

我囡囡就讀於東區小學,為今年小六生今個星期即需要選定2間中學作自行分配學位申請
唯小女在校成績不太好,屬Band 2包尾 Band 3頭的邊緣學生
最近這幾個星期晚晚失眠爬文
為囡囡揀選哪2間中學作自行分配申請十分煩惱
因為要非常珍惜呢一次自行選校嘅機會
如果錯失左呢兩個寶貴嘅機會
好大可能會係統一派位派住Band 3的學校
所以絕對唔想幫囡囡揀錯學校,怕將來後悔莫及
囡囡性格活潑多話,容易受其他同輩同學影響
真的非常擔心因為成績不佳最後只能派往Band 3 中學
尤其以前聽過太多「寶馬山五嶽」和 「馬登武打巨星」的傳說
成績是其次,主要是擔心校風唔好,囡囡容易學壞

本人本抱住希望:
甲一/ 衞理 或 劉永生 或 金文泰
甲二/ 福建小西灣 或 嶺南衡怡

但學校老師說以囡囡的成績這樣選太過進取
東區學童競爭很大
衞理 或 劉永生 或 金文泰 為家長熱門學校
應該唔會考慮Band 2包尾學生
好可能連面試機會都冇

學校老師建議 :
甲一/ 福建小西灣
甲二/ 嶺南衡怡

老師說如果在自行收生能夠在這兩間中學其中
收到錄取通知,已經是最大希望

唯我看了網上很多資料後,
關於這兩間學校的資料不多,不太了解
另外不知道如果 顯理 是不是也和衞理一樣0%機會

所以希望各有經驗的家長能夠伸出援手,
幫忙提出小小建議,十分感激!

barbiexdisney 發表於 22-1-11 16:30
我囡囡就讀於東區小學,為今年小六生今個星期即需要選定2間中學作自行分配學位申請
唯小女在校成績不太好, ...
打甘多個字,感覺到個中焦慮.
可惜對東區中學一無所知,謹表加油.

回覆 medicine 的帖子

真心焦慮多謝你的心意和鼓勵

barbiexdisney 發表於 22-1-11 16:30

寶血 ?都唔熟東區中學,不過,直覺女校可能簡單啲,或者,灣仔嘅何東~~~

我哋是B2A-B,老師都建議 劉永生 衛理 金文泰,老師話是B1C
不想去到抽獎,就只能保守

wongchit 發表於 22-1-11 17:07
我哋是B2A-B,老師都建議 劉永生 衛理 金文泰,老師話是B1C
...

3間都非英中,B2A吧~~~

衞理或劉永生都是Band 2A中學(有人說是Band 1C),如果你囡囡是Band 2C-Band 3A,自行選這兩間的確機會微。

福建小西灣或嶺南衡怡都是Band 2C中學,老師提議應沒錯,自行這兩間機會應大一點。

回覆 mcl203 的帖子

謝謝回覆 學校老師有提及過寶血女子中學老師都話女校感覺機會會大啲,因為冇咗一批男同學爭,
但網上資料見到寶血女子中學現時好像是Band 3
所以希望等統一排位的時候才會考慮,謝謝

如果有家長有機會知道寶血女子的校風,也麻煩請告知
十分感謝!

回覆 wongchit 的帖子

明白老師都話衞理 / 劉永生 / 金文泰
是Band 1學生的保險線
和Band 2學生的最熱門
所以Band 2尾學生基本上呢3間中學都唔會考慮佢哋
我估我真係心頭有點兒太高
不過都要接受現實

謝謝回覆!

回覆 anniemyy 的帖子

謝謝回覆!
老師最後建議 :
甲一 / 福建小西灣
甲二 / 嶺南衡怡

但因為對呢2間學校現時校風都不充分了解
老師話如果Banding 福建小西灣比嶺南衡怡高
請問是真的嗎?
因為在我讀書的年代,福建的名聲不是太好
所以對呢一間學校存在少少偏見
不知道會唔會有家長清楚呢兩間學校
希望可以幫忙提供意見,謝謝!

barbiexdisney 發表於 22-1-11 19:35
回覆 anniemyy 的帖子

謝謝回覆!
提一提,自一自二,非甲一甲二呀,甲部只適用於統一甲乙,你應該問自行?

回覆 PTL_L 的帖子

多謝幫忙糾正是的
現階段擔心 自行一 自行二

希望自行可以揀對學校
就不用再繼續一直擔心統一大抽獎

barbiexdisney 發表於 22-1-11 20:13

多謝幫忙糾正是的
明白,加油!
2尾band 3學校,校風重於成績,祝願你找到適合!

barbiexdisney 發表於 22-1-11 19:27
回覆 mcl203 的帖子

謝謝回覆 學校老師有提及過寶血女子中學老師都話女校感覺機會會大啲,因為 ...

如果你擔心校風,何不趁呢幾日去目標中學來個現場視察,一早一午已經可以兩間了。B2尾B3頭,目標自行離場確實有啲難度,機會大嘅都已經係近乎B2尾中學~~~

女校單性別學校,寶血又係教會學校,你問老師取吓資料。或者,灣仔嘅何東,都係B2尾中學,又係女校,名校生未能直升嘅落腳點~~~

東區未至於太灰嘅,呈3力保B2組別,還有機會去搏顯利等等,甚至衞理,金文泰,劉永生,呢個反為係機會。東區多B2中,自行離場又學校不要太弱,對你難度反為高。祝好運!~~~

自1 選 劉永生 機率好低 但不試不知身體更好 學生都乖仔乖女 又有英文班
自2 選 福建中學 都合理 排名高過嶺南衡怡
坦白講自行只是佔百分之30,不得就大抽獎 大把人陪妳

我都係過來人,非常理解。點解唔問下囡囡鐘意邊間。
每間中學都有學生入到大學。
只要她讀得開心。自然進步。
寶血應該都幾好。
另外,可以考慮下直資。

真的非常擔心因為成績不佳最後只能派往Band 3 中學
尤其以前聽過太多「寶馬山五嶽」和 「馬登武打巨星」的傳說
成績是其次,主要是擔心校風唔好,囡囡容易學壞 ...

「馬登武打巨星」學校可能會停辦唔再收生

「寶馬山五嶽」開始瓦解,閩僑今年收生不足,可能要停辦。

筲東在數年後會遷離東區https://hd.stheadline.com/news/r ... 0%E9%87%8D%E7%BD%AE

補充一點:要盡量避免派去B3學校。大部分B3校都唔係好學校,佢哋自己亦清楚呢點。所以好多時佢哋會裝扮成校風純樸,表面上的關愛型學校,更甚至話自己係一間B2學校。但其實呢d學校內部問題多多,每年都收唔少頑劣學生,即使很有教學熱誠的老師,最後也做到心淡。如果子女成績落到B3,家長真係要多花時間,小心為子女選擇適合的中學。

wongchit 發表於 22-1-11 17:07
...

衞理2021年整體4+為38.1% B2A

文憑試 4+ | 2+
2021年 2020年
中文 22.1% 20.5% | 100% 98.3%
英文 11.5% 18.8% | 97.9% 98.3%
數學 53.7% 43.6% | 98.9% 94.9%
----------------------------------------------------------
CEM 29.1% 27.6% | 98.9% 97.2%
通識 50% 31.6% | 97.9% 97.4%
----------------------------------------------------------
主科 34.3% 28.6% | 98.7% 97.2%
整體 38.1% [···] | 98.9% 96.6%

多謝鼓勵和祝福 thank you!

Poyau 發表於 22-1-11 22:22
衞理2021年整體4+為38.1% B2A

文憑試 4+ | 2+

衛理 極難 所有band 1 尾邊緣人首選 入到沒必跟到課程