用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV (am) vs 又一村 (全日)
go

KV (am) vs 又一村 (全日) [複製鏈接]

我有三個小朋友,大女讀緊私小,細兩個孖有KV (am) 同又一村 (全日) offer。
KV (am):有人話讀完考直私/叩門有優勢,又有人話太傳統,細細個就要默書,小朋友未必開心。

又一村(全日):有人話功課少,學術淺,除非家長谷,唔係升小一考直私好困難。但全日班家長就輕鬆D,家姐放學可以集中睇家姐功課,唔係的話,三個中午放學一齊返嚟就。。。
   1    0    0    0

cdiana105 發表於 22-1-9 23:46
我有三個小朋友,大女讀緊私小,細兩個孖有KV (am) 同又一村 (全日) offer。
KV (am):有人話讀完考直私/叩 ...

我两位公主n年前讀-kv讀得好開心喎,冇問題,自小已養成自己做功課同温書習慣,對升小一定有很大的幫助。

cdiana105 發表於 22-1-9 23:46
KV (am):有人話讀完考直私/叩 ...

我小朋友讀緊kv k3,kv的確會默書做paper ,但係用家番學好happy,宜家停課得番zoom同video 佢唔開心架,好掛住學校老師,睇落好似好矛盾,有默書但又happy? 用家家長就會明白什麼一回事,反而非校內家長諗多左(咁我唔排除會有家長/小朋友同學校唔夾)

kv老師係好鼓勵小朋友,例如小朋友帶自己d畫作/自己屋企溫習紙番去/默書滿分/識串學校未教 ge字等等,班主任會讚小朋友/獎貼紙/小禮物,有老師讚有獎勵小朋友自然有動力,同埋默書只係其中一小環,唔洗睇得太負面

Darklady 發表於 22-1-26 23:16
我小朋友讀緊kv k3,kv的確會默書做paper ,但係用家番學好happy,宜家停課得番zoom同video 佢唔開心架, ...
kv係可以令默書變成(小朋友)開心既事,只要家長唔好求滿分,其實學校已經幫你教得好好
‹ 上一主題|下一主題