用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 隨機編號
go

隨機編號 [複製鏈接]

想請問如果大抽獎係按隨機編號派位,咁唔係所有人都應該将最好嘅學校排最前嗎?阿女係B1-B2邊緣人,佢嗰區有30間學校可以選擇。有人話第一至第三志願可以揀B1,第四志願開始要保守。咁如果我最後係B2生,但我冇揀晒所有B1學校,萬一真係有一間B1學校有位剩。咁機會咪白白流失咗俾我號碼差嘅人?唔知我有冇理解錯?
   5    0    0    0

邊緣人保守D好,你如果最後係B2生,前三揀B1好大可能最後派得唔好。(派位是B1生先吃,再到B2)

回覆 Kirin007 的帖子

就係唔明點解要保守?反正都係睇隨機編號。就算Band one揀晒得返幾個位。如果你係B2都係睇晒你1-30志願先輪到下一號碼揀,不是嗎?定係睇完你頭三志願。如果無位就到下一個揀呢?

醒目開學勳章 王國長老

假設全港只有300人,1/3band one, 1/3 band two, 1/3 band three
如果學生肯定係band one,在隨機制度下,最好係1號籌,最不幸係100號籌
如果係1/2邊緣人,最好彩係拎1號籌,但最壞情況係拎200號籌!

咁你話點可能唔保守?無可能咁大無畏,assume自己一定係好彩果個。學你話齋前面199個都揀飽了

JeannieCheung 發表於 22-1-9 21:45

就係唔明點解要保守?反正都係睇隨機編號。就算Band one揀晒得返幾個位。如果你係B2 ...

係派完所有b2學生的第一志願,未有位再睇第二志願,如此類推

唔係一次睇完同一個學生的1-30志願再派再一位。

JeannieCheung 發表於 22-1-9 21:45

就係唔明點解要保守?反正都係睇隨機編號。就算Band one揀晒得返幾個位。如果你係B2 ...

如果你真係band 2, 而你在第四志願才放band 2, 咁你嘅第四志願,都有大機㑹比其他band 2 生嘅頭三個志願搶曬。

Charlotte_mom 發表於 22-1-9 21:56
假設全港只有300人,1/3band one, 1/3 band two, 1/3 band three
如果學生肯定係band one,在隨機制度下, ...
係呀,要加安全網。防萬一不是: band 1生。

唔係,單講乙部,地區Band1組別號碼由細到大派乙一,再由細到大派乙二,以此類推。派完所有Band1生才到Band2,派位次序同上。版主舉嘅例你細品下,假設地區3000人,B2最好的號碼其實係1001

咁我明白喇,唔該!

回覆 JeannieCheung 的帖子

如果你係band2中排第一。。。

JeannieCheung 發表於 22-1-9 22:58

咁我明白喇,唔該!

唔客氣,睇你個區b1位是否充足,如果唔夠位又唔確定自己是否b1,可能填一間b1搏下(其實依家好好準備自行,好好準備呈三,派位可以遲啲再諗)。邊緣人呈三要加倍努力。

(emoji)講的很詳細

Kirin007 發表於 22-1-9 23:04
唔客氣,睇你個區b1位是否充足,如果唔夠位又唔確定自己是否b1,可能填一間b1搏下(其實依家好好準備自行 ...

講的很詳細(emoji)

‹ 上一主題|下一主題