用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 QC皇仁自行
樓主: WVHX
go

QC皇仁自行   [複製鏈接]

7-seven 發表於 22-1-13 17:08
我覺得好多成績叻嘅唔係好健談,仲有少少怕醜添又好多成績唔係好嘅睇落醒醒定定,口若懸河咁:wahaha ...

咁怕醜仔取45%,定口若懸河取45%先,A老師話沉默思慎,45%,口若仔太浮誇,0%。B老師話怕醜仔反應緩慢,0%,口若仔領導之才,45%。會否如此?~~~

mcl203 發表於 22-1-13 18:04
咁怕醜仔取45%,定口若懸河取45%先,A老師話沉默思慎,45%,口若仔太浮誇,0%。B老師話怕醜仔反應緩慢,0% ...

我就答你唔到,如果我係老師,總唔會認為成績拔尖嘅係蠢愚之輩,成績次等先係可造之材。

咁怕醜仔取45%,定口若懸河取45%先,A老師話沉默思慎,45%,口若仔太浮誇,0%。B老師話怕醜仔反應緩慢,0% ...

今次QC收43個,如果RO第一名,加埋面試分,200人內排44, QC會唔會就咁放棄佢?走咗寶,佢就可能去咗LSC,QC會點做?mmmm面試呢家嘢冇人會話唔可以有second review㗎嘛,內部嘅嘢,冇話錯㗎,咁本來排43嘅同學,對唔住喇,希望你會嚟叩門啦。

小鹿揀學校 發表於 22-1-13 16:50
如果面試真係大拿拿講到45%,咁有關鍵性....咁典解d名校如QC可以做到每間學校都只收最top嗰個?
年年碰碰巧 ...
今次buy 你,我太睇重個數字了,認真就輸了

Dylanli2017 發表於 22-1-13 17:02
回覆 小鹿揀學校 的帖子

呢個是每間神校既秘方,經過多年提煉而成。不過呢,qc都唔公布DSE詳細成績,除舊 ...

QC網站DSE成績資料都比好多中學詳多。

https://www.qc.edu.hk/en/site/view?name=Results+of+Public+Ex#2021

如果識人睇埋佢校刊,有每科詳細資料可睇,有時都有學生家長post出嚟。

喇叭茶 發表於 22-1-13 18:57
今次QC收43個,如果RO第一名,加埋面試分,200人內排44, QC會唔會就咁放棄佢?走咗寶,佢就可能去咗LSC, ...

RO第一名,都應該唔會係二線小學,一線小學嘅級一,又冇乜理由會面試好唔掂,所以我睇唔到會有幾大可能加埋面試分會跌到去37(QC應該有7個名額特異功能)。

如果面試真係差成咁,我係QC校長嘅話我會放棄佢,睇唔到佢成績可以保持到DSE!

唔知而家QC點考,以我當年所知,好多中學面試都會考學術性問題,如文章閱讀理解分析,數學心算等等,唔係怕醜或口若懸河就會攞0%或45%。

小鹿揀學校 發表於 22-1-13 16:50
如果面試真係大拿拿講到45%,咁有關鍵性....咁典解d名校如QC可以做到每間學校都只收最top嗰個?
年年碰碰巧 ...

QC自行只得36位(唔計7個特異功能名額),一線小學應該唔只收一個(有網友話sjpc每年都自行入幾個),二線小學級二級三未必入到前200可以面試,就算有得面試,可能RO都100以後,面試高分都追唔到返!

我認識嘅有二線小學前幾年自行入咗兩個。

Band5 發表於 22-1-13 23:39
QC自行只得36位(唔計7個特異功能名額),一線小學應該唔只收一個(有網友話sjpc每年都自行入幾個),二線 ...

例子裡強區二線級1嘅機會都未必高;弱區嘅級1入到前200面試更更更低 ⋯⋯ 當然,目標/夢想係無價嘅

Band5 發表於 22-1-13 23:39
QC自行只得36位(唔計7個特異功能名額),一線小學應該唔只收一個(有網友話sjpc每年都自行入幾個),二線 ...
敢問係邊間2線小學咁勁?

Zleep 發表於 22-1-14 10:31
敢問係邊間2線小學咁勁?

講得2線,又點會勁,最近都好似冇乜學生入到神校(QC,LSC,DxS,SPCC等等),5年加埋肯定一隻手都數得曬!

果兩個學生已入大學。

Band5 發表於 22-1-14 10:54
講得2線,又點會勁,最近都好似冇乜學生入到神校(QC,LSC,DxS,SPCC等等),5年加埋肯定一隻手都數得曬 ...
會唔會係乒乓波/羽毛球雙打好手?

piyohk 發表於 22-1-14 10:04
例子裡強區二線級1嘅機會都未必高;弱區嘅級1入到前200面試更更更低 ⋯⋯ 當然,目標/夢想係無價嘅 ...

我覺得弱區或者2線小學嘅級一都唔應該隨便睇小,話唔定會有潛龍伏虎,如果我係校長就唔會只睇RO,會逐個profile睇,然後揀嚟面試。

RO只係佢師兄師姐嘅成績。

級二三就冇呢個必要。

小鹿揀學校 發表於 22-1-14 10:59

唔係,佢兩個我都識,應該每年都保持到中上成績。

回覆 Band5 的帖子

認同,RO都唔是自己既成績,正因為臥虎藏龍人士,所以每年既狀元並唔是全部來自幾間神校。我好好奇點解QC既中文5星率咁低?以前有4成幾,而家得2成幾。

Band5 發表於 22-1-14 11:09
唔係,佢兩個我都識,應該每年都保持到中上成績。

無乜可能吧,依你說法,應該都係43強內~~~

Band5 發表於 22-1-14 11:05
我覺得弱區或者2線小學嘅級一都唔應該隨便睇小,話唔定會有潛龍伏虎,如果我係校長就唔會只睇RO,會逐個pr ...

同意。可惜,機制之下(申請表上列明,大家都要跟埸戲都做),校長未必親自睇profiles,副校長/主任卻必會跟機制:RO ⋯Done。
有往績+ RO,要學校為「潛龍伏虎」而放棄成績強嘅學生?會的話,大家小一申請,就唔會申到死去活來
「潛龍伏虎」留返叩門/插班時再考慮「人情分」。

小鹿揀學校 發表於 22-1-14 10:59

所以咪會有啲久未露面或一瞬即逝嘅學校出現,係強校,件件打仔係一般人嘅認知~~~

萬一練唔成武功,一定係統一入嘅,亦係正路嘅說法~~~

Dylanli2017 發表於 22-1-14 11:13
回覆 Band5 的帖子

認同,RO都唔是自己既成績,正因為臥虎藏龍人士,所以每年既狀元並唔是全部來自幾間神 ...

要成為狀元,其實係咪好易做得到?~~~

mcl203 發表於 22-1-14 11:26
要成為狀元,其實係咪好易做得到?~~~
狀元唔係常人嚟,都唔知咩構造
‹ 上一主題|下一主題