用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 QC皇仁自行
樓主: WVHX
go

QC皇仁自行   [複製鏈接]

mcl203 發表於 22-1-13 11:16
原來你要求咁高~~~

唔係我嘅要求,係QC

如果講走寶,我仔都害佢中學走寶……揀錯咗佢,DSE零貢獻,浪費咗個自行位,因為佢S4後就過咗英國。

一個兩個學生揀錯,如果冇歷史性嘅影響,who cares?最緊要係學校方針,政策,程序有冇錯。

Band5 發表於 22-1-13 11:42
唔係我嘅要求,係QC  

如果講走寶,我仔都害佢中學走寶……揀錯咗佢,DSE零貢獻,浪費咗個自行位 ...
同意,所以我其實唔相信走唔走寶果d 野 (只係家長安慰自己/等小朋友發憤圖強的說話)
學校keep 到果個level就係一個證明,入唔到就係證明你果刻meet 唔到學校的general 要求。

Band5 發表於 22-1-13 11:42
唔係我嘅要求,係QC  

如果講走寶,我仔都害佢中學走寶……揀錯咗佢,DSE零貢獻,浪費咗個自行位 ...

其實,你係講緊面試一定揀晒最叻嘅,定,抑或面試都會睇漏左啲叻嘅?可能要搞清楚先~~~

回覆樓主:

其實大家有冇聚焦返#185嘅討論點由來?

一陣又話面試為求咪走寶,一陣又話走漏眼係正常。去到面試為求出狀元,全港中學都似乎10成失敗咗~~~

mcl203 發表於 22-1-13 11:54
其實大家有冇聚焦返#185嘅討論點由來?

一陣又話面試為求咪走寶,一陣又話走漏眼係正常。去到面試為求出狀 ...
我今日得閒paste 多次出黎

post 185 :
我覺得係:冇份面試嘅就係因為睇成績,自行成功嘅係因為面試表現(成績當然都睇一半)。

總結:有份面試嘅瞇埋眼任抽都唔會差得去邊,面試係要睇清楚咪走寶!

咁講啦,如果級一計,面試skill真係由佢地的學校負責(唔放心的可能報埋面試班),我會歸納係每間學校的各自能力了,band 1a 小學(over 6成band1 果d+有師兄入到qc既)的師資同資源(師兄report番考乜同要注意d 咩細節,以及師兄係qc form 2,3的成績保證等等)一定比二,三線小學為多。

咁以呢個前設下,走寶的機會真係好小

Zleep 發表於 22-1-13 12:06

post 185 :

如果你係引用QC為單一例子,就用QC去討論下,(雖然我原意係指全部學校嘅面試)~

QC係揀申請者頭果批成績去面試,先決條件已經係成績已經係先決,除非,學校係以隨機方式去盲抽面試人去甄選。當你手執一批成績已經係全港前列,面試已經係變得係次要,所以我話面試與否都係睇成績,你成績唔夠根本見都冇得見~

再演變落去,就係討論面試係非常有用,從而挑選最叻最適合嘅人。我已經提咗大家考慮下,自行收4X-5X人,當中自行盡收尖子,事實你自己去睇下各間中學,引用非常尖嘅說法,靠幾多非常尖嘅學生係6年後仍然跑出~~~

至於之後嘅,似乎唔係我仲想講,我舉嘅例子係去說出我身邊所見到嘅,面試作用係咪真係可以短時間分到學生能力?~

重申:我係話面試結果都係以成績為主,面試結果未必反映到學生真正能力。亦深信,有才華嘅學生水平相距不遠~~~

mcl203 發表於 22-1-13 11:48
其實,你係講緊面試一定揀晒最叻嘅,定,抑或面試都會睇漏左啲叻嘅?可能要搞清楚先~~~

面試一定揀曬最叻嘅?……有1A學校唔係?
面試都會睇漏咗啲叻嘅?……有辦法保證唔會?

我睇唔到點解仲要放棄一樣。

Zleep 發表於 22-1-13 12:06

post 185 :

你似乎係講睇以往師兄嘅往績為其中嘅考慮點,似乎已經係否定咗面試係睇即場表現而決定噃~~~

Band5 發表於 22-1-13 12:36
面試一定揀曬最叻嘅?……有1A學校唔係?
面試都會睇漏咗啲叻嘅?……有辦法保證唔會?

似乎你應該問返自己~~~

呢個係咪你最終睇法,係嘅我認同你呀,我就係咁意思~~~

mcl203 發表於 22-1-13 12:41
你似乎係講睇以往師兄嘅往績為其中嘅考慮點,似乎已經係否定咗面試係睇即場表現而決定噃~~~
...
哈哈,咁真係好難區分得咁仔細。
面試果45%,如果公平俾分,咁真係要等hkpapa 流出的band1a 校自行收生list 的各分數明細了。

否則都只能估估下,或者n 年後用番走寶論去推翻 (1、2個special case)

mcl203 發表於 22-1-13 12:43
似乎你應該問返自己~~~

呢個係咪你最終睇法,係嘅我認同你呀,我就係咁意思~~~

補返句,我估?意思係,有1A學校唔一定係揀成績優先。出?好易估錯意思~~~

Zleep 發表於 22-1-13 12:49
面試果45%,如果公平俾分,咁真係要等hkpapa 流出的band1a 校自行收生lis ...

走寶論,由學校外望,係睇唔到㗎~~~

面試果45%,如果公平俾分,咁真係要等hkpapa 流出的band1a 校自行收生lis ...

其實面試45%係冇意思既, 真正有用係比高低分時既差距, 如果個個面試都係40-45分左右(當45分就係滿分), 而成績既比分相差大, 真正決勝負既依然係睇成績.

其實話面試比例越高既學校,我覺得就越古惑,因為多好多解釋空間比自己!
例如一線級頭唔收(可能情緒等各方面缺憾),我都可以話你面試太差,口同鼻拗!
個後門又大d幾好呀!

rsx 發表於 22-1-13 13:29
其實話面試比例越高既學校,我覺得就越古惑,因為多好多解釋空間比自己!
例如一線級頭唔收(可能情緒等各 ...

正解。面試人可能話,你見shirt好靚,加你5分。風趣幽默,又加5分。原來識呀表哥,加你5分~~~

rsx    發表於 22-1-13 13:41

acgy 發表於 22-1-13 13:13
其實面試45%係冇意思既, 真正有用係比高低分時既差距, 如果個個面試都係40-45分左右(當45分就係滿分), 而 ...
咁講明45% ,就應該係各方面分開計之後加留埋去變一個總分,之後只睇個總分的高低。
如學術30%
面試45%
操行20%
特異功能5%

如果按你個講法就唔係45% 播,而係100% 學術啦。

Zleep 發表於 22-1-13 14:54
咁講明45% ,就應該係各方面分開計之後加留埋去變一個總分,之後只睇個總分的高低。
如學術30%
面試45% ...

你不如介紹下,面試點計果45%嘅分~~~

mcl203 發表於 22-1-13 15:35
你不如介紹下,面試點計果45%嘅分~~~
有眼耳口鼻咪有45分囉!我認真的!
唔好有不切實際的幻想,一切以學校將來業績行先!
特異功能只佔評分5%? 我看後真係笑而不語......

醒目開學勳章

小鹿揀學校 發表於 22-1-13 15:44
有眼耳口鼻咪有45分囉!我認真的!
唔好有不切實際的幻想,一切以學校將來業績行先!
特異功能只佔評分5%? ...
講得特異就梗係100%。。

醒目開學勳章

唔用走寶咪用落錯注囉~
‹ 上一主題|下一主題