用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 瑪利諾神父 VS 銘基
go

瑪利諾神父 VS 銘基 [複製鏈接]

兒子成績2A-1C,老師叫佢自行揀銘基,但兒子比較喜歡瑪神,大家有無咩意見?
   2    0    0    0

JJMumMum 發表於 22-1-7 16:53
兒子成績2A-1C,老師叫佢自行揀銘基,但兒子比較喜歡瑪神,大家有無咩意見? ...

銘基>英中
瑪神>有開英文班中中

不過如兒子喜歡瑪神, 入到英文班都係一樣咁讀! 而且讀得開心又起勁!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 gracelam 的帖子

原來瑪神係中中,謝謝你

兒子成績2A-1C,老師叫佢自行揀銘基,但兒子比較喜歡瑪神,大家有無咩意見? ...

銘基好D。

循道將會落車,相信油尖旺家長原先打算選循道的,會改選銘基,所以估計今年多了人入表。

另外建議選九龍城男校陳瑞祺,一樣是B2A 英中。
https://www.chsc.hk/ssp2021/sch_detail.php?lang_id=2&sch_id=41&return_page=sch_list.php%3Flang_id%3D2%26chg_district_id%3D1%26search_mode%3D%26frmMode%3Dpagebreak%26sort_id%3D-1%26district_id%3D6

JJMumMum 發表於 22-1-7 20:27
回覆 gracelam 的帖子

原來瑪神係中中,謝謝你

資料提供,瑪神屬於英中,中一至中三其中一班某d科目中文教,即係所謂中文班。到中四後所有科都係英文教(除中文,中史,通識),所以係英中嚟㗎。

其實2間相差不遠,我個女當時在區二線小學級30,又係邊緣人,有個好同學同佢差唔多水平,我囡囡派銘基,同學派瑪神。不過如果全英教授銘基無落車而循道落左,無論自行或大抽獎競爭都會大左少少。兩間週邊環境都相對舊D唔算理想,我個女今年S2精英班,校風嚟講都相對淳樸,一年來接女放學及附近奧海城商場我都未見食煙粗口及男女拖手,今時今日算係咁。瑪神我唔知。另外銘基今年換左新校長,相比前溫情校長李博士,今天張校長相對較注重成績,加多左Cycle test 同突擊quiz 。如果你問谷唔谷,精英班一定谷。S1分5班全英教,L&S都係,RO高嗰D入兩個33人班,剩餘66人分別入3三個22人小班,升S2時就去番4個33人班。

JojoDad 發表於 22-1-8 00:46
其實2間相差不遠,我個女當時在區二線小學級30,又係邊緣人,有個好同學同佢差唔多水平,我囡囡派銘基,同 ...

奧海公園見到過拖手仔,不過真係只拖住手,頭靠肩膀傾下偈,絕無其他過度親密行為。
當個好爸爸

boyboobee 發表於 22-1-8 11:44
奧海公園見到過拖手仔,不過真係只拖住手,頭靠肩膀傾下偈,絕無其他過度親密行為。
...
噢,我無幸見到啦。不過女兒有個另一班女同學因自小就單親缺父愛,S1已有男友了。我個女粗魯似男仔,無人吼。

我見依利沙伯、銘賢都有人拖手,其實中學生拍拖唔係罕有,我中學年代,成績好操行好的同學都有拍

自行可兩間中學,就這兩間都合適。

bbforever 發表於 22-1-8 13:17
我見依利沙伯、銘賢都有人拖手,其實中學生拍拖唔係罕有,我中學年代,成績好操行好的同學都有拍 ...

是,B1A好中學也有人拍拖,唔通家長因為咁唔選?

我朋友家人讀B1,男和女是同學在中學拍拖,兩個都升到醫科讀。

拍拖最重要安排到不要影響學業。

tpmon 發表於 22-1-8 14:12

是,B1A好中學也有人拍拖,唔通家長因為咁唔選?

其實我無想到有咁大回響,我.衹係話無見過,無表態其他。我相信樓主想參考下仔仔老師建議是否合適,不如大家言歸正傳可以?BTW,唔知銘基有無落車呢?

JojoDad 發表於 22-1-10 00:15
其實我無想到有咁大回響,我.衹係話無見過,無表態其他。我相信樓主想參考下仔仔老師建議是否合適,不如大 ...

銘基據中學概覽無落車仍屬全英中
初中除中文/普通話/中史/宗教外
其餘皆以英文為教學語言

https://www.chsc.hk/ssp2021/sch_detail.php?lang_id=2&sch_id=448

銘基競爭大左,或者考慮埋循道

我會尊重小朋友的選擇,讀不讀得好,到時無得賴

回覆 tpmon 的帖子

唔好意思呀係全部落車定話某啲班級?邊一年開始? 學校網頁有冇寫?
我正準備選依間

WWW仔女升中 發表於 22-1-10 13:38
回覆 tpmon 的帖子

唔好意思呀係全部落車定話某啲班級?邊一年開始? 學校網頁有冇寫?

你講循道?

已經講咗一個月了, 2022年9月開始, 不是全英中, 落咗車變咗做有中文班!

【教育要聞】全開英文班中學減少 下學年再多三校「落車」
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3864359

gracelam 發表於 22-1-10 15:18

你講循道?

好似衹係少少微調啫,四班S1中衹有一班中文教,其餘3班都係英教。會否入中文班就睇PS1/分班試/RO啦。

JojoDad 發表於 22-1-10 16:42
好似衹係少少微調,四班S1中衹有一班中文教,其餘3班都係英教。會否入中文班就睇PS1/分班試/RO啦。 ...

但如果以全英文班為標準,佢的確係落咗車。循道係一間好學校。

JojoDad    發表於 22-1-10 20:57
‹ 上一主題|下一主題