用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 FIS Reception RC 2022-2023揮手區
go

[其他] FIS Reception RC 2022-2023揮手區 [複製鏈接]

Hi, 請問有無 FIS Reception RC 2022-2023的家長呀?
   1    0    0    0

Hi~~~~

你地覺得fis好唔好?入咗去讀會唔會變咗好跩好唔discipline咁?

Chamomile666666 發表於 22-1-13 18:16
你地覺得fis好唔好?入咗去讀會唔會變咗好跩好唔discipline咁?

先要知道你對曳嘅定義係乜嘢?

你叫小朋友做A,佢話要做B,係咪曳?定你會問佢原因,分析利弊,再商量做A定做B?

小朋友喺遊樂場,滑梯冇其他人玩,佢由下爬向上,而唔係由上向下sir,咁係唔係曳?

不如分享下點解你會擔心FIS會令到小朋友變曳?見過FIS嘅學生曳?覺得IS學生就係曳?你將你concern 寫出嚟大家可以specific 啲答你。

我覺得跩唔跩都好睇本身家庭教育係點樣,同埋家長自己把尺有幾緊。

我小朋友都係讀緊FIS, 讀咗半年,so far 覺得老師,同學,家長都好好,小朋友返學亦好開心。

但話說有一日學校有活動所以我自己去接放學,嗰次係第一次我帶住小朋友在最近學校的巴士站等巴士。我哋係排喺最前,之後陸續有大約7-8個同校的小朋友來到車站(因為學校係安排最低年級放學先而我小朋友係reception)。

巴士一來到,比我們遲來的嗰「一堆」小朋友一湧而上爭先恐後地上巴士,我自己個小朋友見到都有點呆咗,佢識得話返比我聽,佢哋jump the line 係唔啱。上到車後我哋基本上全程都見到嗰班小朋友好嘈好大聲傾計,有一個甚至在巴士上食嘢。我當時有即時細細話比小朋友知咁樣會騷擾其他乘客叫佢唔好跟住做。

我分享這個個人經歷唔係想批評其他同校學生(佢哋咁樣做係唔係恰當我諗大家家長都心裡有數)。同一間學校,總會有啲學生比較聽話乖巧,有啲可能冇咁識守規矩或者「活潑」啲。但咁又唔代表小朋友一定會學壞,始終對得小朋友最多的係自己父母,家庭教育都好緊要。

我覺得大部分IS都係比較主張給予多些自由度小朋友,唔會set太多規矩。但係基本的原則例如be respectful, inclusive, open mindedness, co operation 呢啲concept 係由reception 就開始教。

回覆 melobi12 的帖子

即係例如唔會尊師重道、好頑皮、想點就點(free flow ma)…甚至成日會駁嘴啦?大啲會唔會好開放濫交個d?
我最唔明白就係點解佢 細個 free flow. 但係ib成績可以咁好呢?個轉捩點係乜嘢?我真係諗唔明…

回覆 Chamomile666666 的帖子

其實你係唔係有少少誤會?
國際學校教學模式相對自由,相對本地學校,佢地比學生嘅自由度較大,但唔代表冇guideline. 佢地係比學生自由去多角度思考分析。如果話本地學校會好細緻咁set哂一個星期要教識一樣嘢,不如話國際學校係macro方向去set學習目標。其實國際學校都有自己guideline。佢地透過好多唔同學習方式去滲透唔同知識。本地家長有一個通病就係會覺得國際學校冇測驗考試,課堂模式自由,就會覺得學校咩都唔教,小朋友咩都學唔到。

至於你話會唔會駁嘴、會唔會曳。上面都有家長講係家庭教育嘅問題。我又唔見得讀本地學校會好乖唔駁咀😂 名校都有壞學生。如果你針對學校,其實都會教佢地守規矩同理心處理情緒。國際學校由其早期教育,好似好無章法,我只能話唔可以拎本地個套去side by side compare。

Chamomile666666 發表於 22-1-15 23:25

即係例如唔會尊師重道、好頑皮、想點就點(free flow ma)…甚至成日會駁嘴啦?大啲會 ...

抄我最近睇既一本書既幾句比你參考下:

Learning is not a checklist of objectives or content-specific aims.  Learning is a process demanding time for rich and meaningful reflection.

The negative impact that overprescribed learning objectives and standardized curricula and assessment tools have … student become less curious, less adventurous, and less in love with learning.

再舉一個例子:

A老師根據課本講解知識,派發練習比學生做,再測驗睇學生學習成果。

B老師邀請同學一齊設定syllabus,一齊討論learning needs,同埋一齊決定完成課堂之後如何展示學習成果(可以係好多種形式)。

A的話,家長見到課本可以知學生進度,見到卷可以知小朋友學成點。B的話,家長知道小朋友好開心好想返學,但好似見唔到佢學左咩,心有憂慮,唔同日日去學校都係玩??

Chamomile666666 發表於 22-1-15 23:25

即係例如唔會尊師重道、好頑皮、想點就點(free flow ma)…甚至成日會駁嘴啦?大啲會 ...

Free flow係咪意思?

除左贊成樓上兩位家長分享,我亦想分享我小朋友上兩年喺另一IS嘅K1、K2同今年喺FIS RC返學之後,喺屋企同我地嘅對話:

上年K2,佢會喺遇到困難、失敗左幾次之後,自我鼓勵 “I keep trying and trying and never give up”;遇到新食物,我以為佢會唔食,佢會話 “I need to be resilient so I’ll give it a try” (然後食一啖之後覺得好難食,變樣,但吞左佢)。

今年RC,佢返嚟同我哋玩角色扮演,佢做老師,佢會話 “you know you have to make good choices right? If you make bad choices and do bad things, like really really bad things, you will be in trouble, like really trouble trouble, I will give your parents a call and talk to them.”

我覺得佢喺IS學到好好嘅mindset,亦聽得出老師有教佢地咩係good choices 咩係bad choices,「曳」嘅話亦有consequences。相信配合適當嘅家庭教育,絕對唔會差過喺LS長大 (我有信心更好)。

‹ 上一主題|下一主題