用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中婦vs張祝珊
go

中婦vs張祝珊

小女呈一及呈二都是級三(觀塘二線小學),以上哪一間學校較適合呢?請指教,謝謝🙏🏻!

阿珠媽2號 發表於 22-1-7 10:33
小女呈一及呈二都是級三(觀塘二線小學),以上哪一間學校較適合呢?請指教,謝謝🙏🏻!
...

建議兩間自行都報,因你不知那間喜歡收。

從過往收生資料,張祝珊自行喜歡收二線秀明小學

...
唔考慮女校?

打算自一博YWGS,自二想揀中婦。這樣ok嗎?

阿珠媽2號 發表於 22-1-7 12:29
打算自一博YWGS,自二想揀中婦。這樣ok嗎?

應該可以。YWGS 因為是全港島區自行收表王 (800+),競爭較大,不知自行收不收到你孩子,但我也建議你試。

-YWGS (全in)
- 中婦 (選200人見)

聽聞中婦中一已開始好谷,要有心理準備

醒目開學勳章

...
2間取向類似,都係成績行先,中婦比ccsc更重成績,更少eca,點揀要視乎你哋嘅preference。
幾乎肯定2間都會收你女,除非interview時好甩轆

tpmon 發表於 22-1-7 11:38
建議兩間自行都報,因你不知那間喜歡收。

從過往收生資料,張祝珊自行喜歡收二線秀明小學

上屆收聖馬太學生多

kellychan1 發表於 22-1-7 17:23
上屆收聖馬太學生多

因為樓主講2線小學。

聖馬太(秀茂坪)是1線小學。