用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 插班SPCC意見
go

插班SPCC意見 [複製鏈接]

小朋友地區B1A津校,沒有補習,F1級一及級二,各科成績平均。自律、肯自學尋求知識、操行優、沒有特異功能。小朋友有日突然主動提出想試區外更好的學校,但因為只想男女校,所以摒除了MCS/DGS/YWG/BPS等女校,佢話想嘗試SPCC。小朋友本身讀得好開心,與老師及同學已經建立了很好的感情,但佢知道自己想要更好的語境,而且明白出到去可能要重新適應,但佢都想跳出Comfort zone。
想請問有冇現在讀緊SPCC的家長可分享學校的課程及老師會否只專注成績優異的學生? 另外中文係咪以普通話教授? 如果一般津小自行考入去,能否適應? 需要補習來追進度嗎? 謝謝大家。
   1    0    0    0

想試就行動,不過插班唔算收得多人。
B1A 級一二的話,應該唔會難適應

如果同學自己想試,就認真準備,去考。感覺學校重視每一位同學,畢竟都係精挑細揀,打木人巷收返來嘅。1A學校級頭,應該不難適應。

回覆 b3410 的帖子

請問申請插班係咪只需遞交申請表格,等通知是否有面試機會,係咪有中、英、數筆試?還有什麼地方注意?謝謝。

中英數各有筆試,每科1小時,中英考作文,筆試合格才有得in。

回覆 fungkaka 的帖子

謝謝你,待考試出成績後,再好好準備

加菲 發表於 22-1-7 15:21

請問申請插班係咪只需遞交申請表格,等通知是否有面試機會,係咪有中、英、數筆試?還 ...
我都唔係太清楚,不過見網上之前寫都係咁。筆試,通過就面試。加油!

多謝鼓勵,出成績後會再問下老師意見。

回覆樓主:

你預有8-10個位左右。

其實讀spcc 就一定穩入神科咩?

如果band1A 級頭(當你係沙田曾記,荃灣就荃官,東區就中婦/ccs 咁),keep到6年級頭的話,隨時勁過spcc d 中游喎。

我覺得真係繼續留原校好d 囉,同埋spcc 預你番學一定要耐左時間啦

回覆 Zleep 的帖子

你講得好啱,所以之前升中一直都冇意直資,但小朋友呢2年的轉變越來越成熟。其實我都有解釋各方面利弊或面對的問題,亦不是為了增加入神科的機會。所以希望多聽不同意見作比較。

加菲 發表於 22-1-8 00:04

你講得好啱,所以之前升中一直都冇意直資,但小朋友呢2年的轉變越來越成熟。其實我都有 ...

讀得好唔好轉,果邊咁多小學級一,如果成績變中下或差,小朋友是否不介懷?

加菲 發表於 22-1-7 09:50
小朋友地區B1A津校,沒有補習,F1級一及級二,各科成績平均。自律、肯自學尋求知識、操行優、沒有特異功能 ...

不覺得老師會特別專注成績優異的學生, 中文是用普通話教授, 我仔同我講學校的學習氣氛都很濃。

回覆樓主:

佢話想試就比佢試啦!難得對自己有要求!  呢個態度已經值得鼓勵! 何況而家已讀得唔錯,可能比係考中一時更輕鬆! 得同唔得都冇緊要,知道父母會支持,可能大家從個過程比起個結果更加重要!  將來會放膽去試不同的東西! 加油! (emoji)

Spcc 中游都好勁㗎!
DSE Eng >= 5 有8x% ,9x% 㗎!其它科都好好。

加菲 發表於 22-1-7 22:26

多謝鼓勵,出成績後會再問下老師意見。
老師未必會鼓勵同學轉學,可能希望同學留在原校

同學自己的意見最重要。年輕人敢於挑戰自己,我一定會支持。

Zleep 發表於 22-1-7 23:57
其實讀spcc 就一定穩入神科咩?

如果band1A 級頭(當你係沙田曾記,荃灣就荃官,東區就中婦/ccs 咁),ke ...

咁睇下位小朋友目標係追求邊個水平了。強如鄧顯都係1X個成績比較突出,SPCC係佢哋嘅幾倍人數~~~

個人認為,樓主囡囡不妨試吓考插班,值得一試,反正囡囡有鬥心。不過,就無必要設定級頭係必須品了~~~

回覆樓主:

想到就做,至少入張表睇下有冇得in先,吾好咁早憂慮適吾適應,跟吾跟到問題!收左可以吾讀!
考插中二難度一樣高,LSC/DGS/SPCS/MCS/SMCC等都有學生爭逐,不論成敗與否,都係一個不錯的歷練機會。

回覆 linlai 的帖子

請問普教中你的小朋友怎樣應付? 因為我小朋友一直以粵語為母語,本身中學的中文課程已經難,如果以普通話教授文言文及其他中文課文,我怕搞唔掂。另外,小朋友係打算5月申請考中三插班,如果中三成績追不上或中下游,也怕影響選科。

fatman69 發表於 22-1-8 13:58
想到就做,至少入張表睇下有冇得in先,吾好咁早憂慮適吾適應,跟吾跟到問題!收左可以吾讀!
考插中二難度 ...
想問下spcc 級頭男仔多定女仔多?
‹ 上一主題|下一主題