用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 YWG(女英華) vs SSGC (聖士提反女子)
go

YWG(女英華) vs SSGC (聖士提反女子)

自行吾知邊間排1st 及2nd choice?

chun_mum 發表於 22-1-6 16:32

請問心儀那間多些
自行 YWGS 較 SSGC 多人申請
大抽獎 YWGS 較 SSGC 多位

回覆樓主:

感覺YWG老師關愛些,SSGC英語水平好似高些,好難取捨。

小女讀英文小學。

chun_mum 發表於 22-1-6 16:32

你的case 好容易排。

自1 YWGS
自2 SSGS

中學不知你是選1、2次序,只有教育局知。

若自1唔收、自2收,就派自2。
若自1、自2都收; 或自1收、自2唔收,都是派自1。

回覆樓主:

自行派法我理解的,衹是未決定到擺女英華還聖士提反作1st choice

chun_mum 發表於 22-1-6 17:42
自行派法我理解的,衹是未決定到擺女英華還聖士提反作1st choice
2021 DSE: SSGC is better than YWGS

呢個好個人選擇,但以我朋友經驗,上年考生,中西區二線小學,級頭女,音樂強,自一ywgs,自二ssgc,自行中自二。佢睇法,ywgs重運動啲,ssgc重音樂啲。

ykk9y 發表於 22-1-6 17:59
2021 DSE: SSGC is better than YWGS

如屬實的話,ywgs真係要檢討下。收生又唔使好似有小學部嘅其他b1中學咁,要硬食部分b2生(唔知中西區b2生有冇機會偷雞抽入呢?就算有,相信都係極極少數吧)。

從前同現在,SSGC都係比較好⋯⋯

擲銀仔

名氣YWGS 高檔d,而且是新校舍。

SSGC 剛出狀元,DSE成績較好

EggCroco 發表於 22-1-6 23:27
SSGC 剛出狀元,DSE成績較好
咁睇成績要睇整體嘅,唔可以話出一個半個狀元就話佢成績較好。雖然,實際可能都係佢較好。

https://zh.wikipedia.org/wiki/香港傑出學生選舉

這個也差很遠

回覆 clz 的帖子

對呀,SSGC有12位傑出學生,YWGS只有1位

兩間都係好學校,感覺上ssgc交通就方便d,英文程度深d,自由度高d…🤣🤣🤣

回覆樓主:

感覺英華校規嚴d  SSG女生就不用紮辮

ok3 發表於 22-1-6 18:16
如屬實的話,ywgs真係要檢討下。收生又唔使好似有小學部嘅其他b1中學咁,要硬食部分b2生(唔知中西區b2生 ...

如果唔硬食甘上下B2生,家長報小學知道甘少位上中學,都會睇定啲先