用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教港島學校的選擇
樓主: 快樂火雞
go

請教港島學校的選擇 [複製鏈接]

maggie196 發表於 22-1-9 16:39
認同,聖提女85% 上中學,有聖公會分自行一定抽聖提女。近年聖心私容易考,我身邊有考嘅唔係首輪有offer  ...

聖提女近年都係,只要你係B1+2生,係100%直上中學部~~《

高0媽媽 發表於 22-1-9 15:55
先假設入聖提女,聖心私這兩間小學,將來再入這兩中學容易。因為有直屬關係。
從數據睇:聖心私網頁有寫: ...

聖彼得共180個,約60個女生,有4個有聖提女
聖私共96個,有7個有聖提女

聖心書院係保險線,而st clare係聖彼得另一個大戶

但是感覺聖心穩陣

感謝意見。看上去自行聖提女比較合適,聖心可以報私立部。

順路一問官小是不是只要甲部有填就可以叩門?

回覆 快樂火雞 的帖子

統一派位學校有無填甲乙部一樣可以叩門只係學校會唔會用有填甲乙部為叩門面試的準則
間間唔同,你可以照交表,但有無得見就睇個別學校

kennethchen97 發表於 22-1-10 14:52
聖彼得共180個,約60個女生,有4個有聖提女
聖私共96個,有7個有聖提女

聖心俾中西區街位只有4個,不可能是保險線吧。聖嘉勒就係~~~

聖心一直用緊唔少自行位俾自己兩間小學部~~~

mcl203 發表於 22-1-11 12:15
聖心俾中西區街位只有4個,不可能是保險線吧。聖嘉勒就係~~~

聖心一直用緊唔少自行位俾自己兩間小學部 ...

應該指聖彼得女仔有st clare收band1/2生
聖私,聖津則以書院盡收band1/2生

kennethchen97 發表於 22-1-11 12:19

應該指聖彼得女仔有st clare收band1/2生

你明唔明升中嘅玩法?~
1.SC係不可能大量接收2仔生,首先係位唔夠,次係大量2仔入到,SC英中資格都要落車
2.似乎,SHCC係唔夠位接收佢哋所有2仔
3.直屬2仔最大弱點,係統一乙1一定要放直中先可以抽直屬位,抽唔中嘅乙2,已經比其他小學2仔放乙1嘅蝕咗一個位,更可況人哋係1仔

所以,直小升中係有好多束縛,尤其是2/3仔~~~

mcl203 發表於 22-1-11 12:29
你明唔明升中嘅玩法?~
1.SC係不可能大量接收2仔生,首先係位唔夠,次係大量2仔入到,SC英中資格都要落車 ...

上年聖心書院有收band2
而聖津小有約100位學生上書院wor

mcl203 發表於 22-1-11 12:29
你明唔明升中嘅玩法?~
1.SC係不可能大量接收2仔生,首先係位唔夠,次係大量2仔入到,SC英中資格都要落車 ...

不過你真係好勁
推數字好合理
我唔知st clare有幾多位,但係聖彼得如果band2,當然不可能全數入st clare啦

kennethchen97 發表於 22-1-11 12:44
上年聖心書院有收band2
而聖津小有約100位學生上書院wor

我無話兩聖無B2生升上書院喎~~~

兩聖人數共約270人,SHCC一共198位,直屬108個。EDB標準B1/2各33.33%,兩聖似乎B1率係比同區小學高唔少嘅~~~

即係兩聖依EDB標準66.67%,已經有180人,何況佢哋係高於此數,直屬108,加外闖生,好明顯係有用自行位接收兩聖生,仲要用唔少位。所以SHCC絕不是保險線,但有偷雞機會,始終位少趕客~~~

中西區學校,個人認為,4女小係比區內小學好,聖彼得約40%,其他比聖彼得低嘅~~~

冇人提 14區 滬江小 ?

冇人提 14區 滬江小 ?

聽識嘅,同事女,今年shcc中一,聖津舊年小六13×人,100個上書院,20個ywg同ssgs,個別超班再上d,所以真係有做功課都唔會去得差

所以聖津都有吸引到我,可以更上一層樓之餘又十分穩陣,討論一下,剩低10個會有band 2 定全部band3?如果直中收唔嗮band 2

kala——baby 發表於 22-1-15 10:44
所以聖津都有吸引到我,可以更上一層樓之餘又十分穩陣,討論一下,剩低10個會有band 2 定全部band3?如果直 ...

聖津,你指係聖提女?<——-原來係指聖心津~~~

聖津不可能有咁高嘅B1率,一定已經收到B2組別,至於係咪已經收晒B2組別,以往用家分享,似乎又話收唔晒。實情,咁要視乎SHCC收生取向,兩間聖小若收到~160人,已經係近乎自行+直屬位傾巢而出~~~

kala——baby 發表於 22-1-15 10:39
聽識嘅,同事女,今年shcc中一,聖津舊年小六13×人,100個上書院,20個ywg同ssgs,個別超班再上d,所以真 ...

15個英華,3個聖提女

回覆 kennethchen97 的帖子

我有睇過個數,仲有d更好嘅,所以得幾個麻麻,呢個比例嚟講,升中已經非常靚

kala——baby 發表於 22-1-15 14:48

我有睇過個數,仲有d更好嘅,所以得幾個麻麻,呢個比例嚟講,升中已經非常靚 ...

的確係
但好奇一問,點解大抽獎時聖津相對易中?
另外是否測考比聖私少?

中西區多選擇吖,唔會全部爭一個?程度方面始終係津校,同私校有分別,係我意外抽入六年之後派中學唔錯,屋企人今年抽41網,女仔應該都想抽maryknoll

kennethchen97 發表於 22-1-15 14:50
的確係
但好奇一問,點解大抽獎時聖津相對易中?
另外是否測考比聖私少?

聖心津2022年大抽獎有70個位
11網僅次於聖彼得84個
加上係女校 無男生爭位

2022年
11網
學校 統一/學額 | 自行
聖心津 70/150(46.7%) | 75
聖提女 47/100(47%) | 50

聖彼得 84/180(46.7%) | 90
英一 24/50(48%) | 25
英二 25/75(33.3%) | 38
薄尼 40/90(44.4%) | 45
中尼 45/90(50%) | 45

聖呂 50/100(50%) | 50
基恩 42/90(46.7%) | 45
聖嘉祿 36/50(72%) | 25

般官 24/60(40%) | 30
李陞 37/50(74%) | 25

天總 33/75(44%) | 38
潮商 50/100(50%) | 50
新會 29/50(58%) | 25
聖馬太 32/50(64%) | 25
--------------------------------------------------------
總數: 668/1360(49.1%) | 681

2022年度統一派位各小一學校網選校名冊
https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/POA2022_CA_Booklet.pdf
‹ 上一主題|下一主題