用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍民生由自己小學升上去的實際比例大概幾多? ...
go

九龍民生由自己小學升上去的實際比例大概幾多? [複製鏈接]

大仔民生P3,小仔今年K1有民幼同 SC KM offer, 考慮細仔公海外博定係跟哥哥.
   1    0    0    0

讀緊P3都唔知?我鄰居的小朋友讀緊P6,我聽佢講係升一半。

LJW 發表於 22-1-5 09:03
大仔民生P3,小仔今年K1有民幼同 SC KM offer, 考慮細仔公海外博定係跟哥哥.

兩者是直屬關係,收直小人數是直中學位85%,但民小班數比民中多,所以校內競爭大,簡略計算如下:
中學:36人x5班=180人

180-54(自行)-約9個留班位x85%(直屬機制)=約99人

小學(2021-2022)
小一至小三,各7班
小四至小五,各6班
小六,5班

由於民小是私校,收生按私校配額可達40-44人一班,以上數字以樓主p3班數來估計,又假設愈高年級愈少人,每班約40人來計算,即

7x40人=280人

即280人中收99人左右,應該一半都冇。

不過見到今年6年班由每級6班減到5 班,估計到樓主小六時都會由7班減至6班,又官津私都好,愈高年級係愈少人,所以又估算一下,假設每班人數減至35人一班,即

6班x35人=210人

那就符合網友話收一半的數字,但大前提是,坊間都傳直中會於用叩門位優先取錄直小生。

以上是粗略估算,有錯請指正。

LJW 發表於 22-1-5 09:03
但這一半機會總好過讀非龍在公海爭,其實讀半龍是不代表一定要直升直中或直小,裝備好,一樣可升讀神龍,只是半龍可以進可攻退可守。

今年中一第一日,班主任話所有外校生要留堂一齊參觀校園~加埋30人左右⋯⋯

Manching420 發表於 22-1-5 10:08
今年中一第一日,班主任話所有外校生要留堂一齊參觀校園~加埋30人左右⋯⋯ ...

其實有機會外來生只有30人,因為學校可以以留班位+叩門+自行位收直小生,如180人—外來生30人=150人直小生,即符合網友話收1半(假設當級280人)不過我估計唔只收1半50%,可能多少少,不過保障率都是比其他有直屬中學的直小生低(如mcs,ls,sjps,hkwy ,rcps ,sppcs,mps……)民生同培正情況有啲似。

民小係咪換咗校長?以前有同學生講每年有幾多人入到中學部喎?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

PTL_L 發表於 22-1-5 10:01
兩者是直屬關係,收直小人數是直中學位85%,但民小班數比民中多,所以校內競爭大,簡略計算如下:
中學:36 ...

想問自行54個學位,係計外校生同計埋民小?

kyowong 發表於 22-1-7 07:04
想問自行54個學位,係計外校生同計埋民小?
校內生可報,但學校會唔會用自行位收校內生,是學校自行決定,見有網友分行上年只有30校外生,我大膽估計,學校係有以自行位收校內生,真實情況就要等校內生分享了。

PTL_L 發表於 22-1-7 07:08
校內生可報,但學校會唔會用自行位收校內生,是學校自行決定,見有網友分行上年只有30校外生,我大膽估計, ...

謝謝你! 因為仲諗緊駁唔駁

kyowong 發表於 22-1-7 07:10
謝謝你! 因為仲諗緊駁唔駁
如校內生,我覺得可搏,因只有5班爭99個位,減去前列出走,機會都唔少,為加強入讀機會率,可攞自行一位表誠意,當然以上是估計;如校外生,其實都是以成績為主,如果喜歡學校文化,又成績達標,攞自行一個位試下亦無妨,始終由於有直小關係,而該區有直小的學校最受歡迎的是LS,MCS及次受歡迎的聖家(但都有2聖家小捧場客)外,亦有唔少全收街客的band 1中學,衡量機會率既情況下,MS未必是咁多人既首選,所以本人覺得機會是有,當然只是估計,網友要自己分析呀

PTL_L 發表於 22-1-7 07:22
如校內生,我覺得可搏,因只有5班爭99個位,減去前列出走,機會都唔少,為加強入讀機會率,可攞自行一位表 ...

感謝您

回覆 hkpapa852 的帖子

Primary school the same ah
Only college changed principal.
‹ 上一主題|下一主題