用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖嘉勒小學 VS 播道書院
樓主: 鸚鵡仔
go

聖嘉勒小學 VS 播道書院   [複製鏈接]

回覆樓主:

龍校既課程是否難呢?相對全港平均水平,肯定唔容易. 事實亦證明如此,全港平均頭1/3入band1中學,龍校學生全部直上,唔少龍校同樣取得DSE band1既成績。
龍校既學生是否讀得辛苦呢?因為學生經過挑選,一個重視教育既家庭(占學校大部分),其實又唔辛苦。相反,學生普通,家長唔理,其實系咩學校都讀唔掂,龍校當然亦有,每年亦有留級學生。
龍校是否可以Hea讀呢?如果教咩考咩,較容易取高分,但如果考綜合能力,就唔容易取高分了。例如八九十分,可以唔補,只要時間用在其他有意義既活動,可能對小朋友長遠發展更好。 但六七十分,家長就自然會出手外補。

一定EC,中學成績越來越好,屬於啟發性學校,SC系一間好傳統嘅學校,如果小朋友文靜又谷得,睇吓你鍾唔鍾意傳統

回覆樓主:

Del

兩間感覺應該好唔同,我自己鍾意SC傳統,小朋友都乖d。
不過我知播道好多盲粉。

小艾美 發表於 22-1-19 18:18
兩間感覺應該好唔同,我自己鍾意SC傳統,小朋友都乖d。
不過我知播道好多盲粉。
...

盲粉呢個字好正。

我都buy SC多d。班小朋友英文真心好。

1. 活潑多於斯文嘅,唔好揀 sc,免得到時埋怨學校要求嚴謹
2. 一心一意唔會諗出走嘅,揀龍校。
    有直屬中學的小學,小學部都會對學生要求高,學生亦相對較多出走。無論更上一層樓定係敗走。

3. 平時多與女兒讀書係樓主還是另一半?
    如果係另一半的話,給對方決定,費事日後跟唔上課程或承受不起壓力時埋怨樓主你。

4. 如果真係讀龍校的話,搬去 tko住,慳交通時間。

5. 呢間龍校差不多個個星期都有測/默,如果換轉係傳統學校就會俾人貶意為“谷”,不過佢係新派學校,變成“幫學生溫書”。

6. 上堂的模式,我小朋友覆述係同現時傳統學校(不是SC)冇乜分別。      上堂的氣氛反而現時傳統學校的同學仲乖,可能坐唔定嘅小朋友,家長都唔敢揀傳統學校入讀,呢樣嘢我覺得幾好。

7. 有冇愛心...... 視乎你遇到邊位老師啦......

PTL_L 發表於 22-1-15 11:09
心神領會,happy 一條龍

將軍澳嗰間嗎?真係估唔到佢哋會勸退喎

鸚鵡仔 發表於 22-1-3 18:58
請問大家點選擇

聖嘉勒,如果冇特別宗教取向

聖嘉勒

如果同優才比較,係咪都係St Clare 較可取?

sinsinyip 發表於 22-5-5 13:28
如果同優才比較,係咪都係St Clare 較可取?

優才

回覆 sinsinyip 的帖子

St Clare

SC vs EC
St.Clare 感覺好傳統, 乖乖女 睇吓你鍾唔鍾意呢一type (我自己就唔buy)小學校舍較舊...
但論中學外闖, 英語程度st. clare勝

f00130 發表於 22-5-5 15:00
SC vs EC
St.Clare 感覺好傳統, 乖乖女 睇吓你鍾唔鍾意呢一type (我自己就唔buy)小學校舍較舊...
但論中學 ...

其實St Clare 學生都好活潑,唔係想像中個個都咁文靜。佢地都積極參與課外活動。係St Clare 考全級20名內絕對可以外闖, 進可攻退可守, 起碼自己中學都係band 1B

回覆 cmir 的帖子

請問你女是否st Clare 小學畢業?如果只靠學校唔外補,會唔會都升得番上中學?

sinsinyip 發表於 22-5-5 22:18
回覆 cmir 的帖子

請問你女是否st Clare 小學畢業?如果只靠學校唔外補,會唔會都升得番上中學?

對,囡囡剛畢業
St Clare 不會教淺考深,問題都比較straight forward. 只要有付出心機溫書就可以了。當然有同學都會有補習,成績希望可以keep 好d。

回覆 cmir 的帖子

學校傳統得來會唔會都有分組討論,project , 幫學生train presentation skills ,思考?如只屬中游份子是否易被忽略?

sinsinyip 發表於 22-5-5 22:36
回覆 cmir 的帖子

學校傳統得來會唔會都有分組討論,project , 幫學生train presentation skills ,思考? ...

Project 不多,高小會有。
Presentation 中英文都有的
老師基本上都很關愛,就算中游份子,老師都能講出小朋友性格
‹ 上一主題|下一主題