用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油尖旺B1A
樓主: joey_ey
go

油尖旺B1A [複製鏈接]

JojoDad 發表於 22-1-4 21:45
其實你個自行選擇好直接,1。QES,2。MCS(地點都近伊中)/真光,想去就去,自行晤爭取等幾時。 ...

明白,謝謝你的意見,就係難在進取同保守之間抉擇,如果我進取啲揀伊中touchwood唔中,可能就係去b1c 如循道/銘基,但如果我保守啲揀銘賢 ,其實都大機會,但就要放棄抽伊中既機會
對於平日有選擇困難症既我嚟講,揀中學真係好緊張
MCS 比伊中還難不打算高攀了,油真就女女不喜歡

FATSHIT 發表於 22-1-4 23:00
其實去到E中,你唔好林住唔自學,直係返學等於冇返過學(如你唔好采撞到那批唔識教的,佢越教你越亂),真係 ...
聽朋友講之前叩門, 老師打來有OFFER, 但幾冇禮貌, 口吻官腔.  從未聽過老師講野態度係咁, 最後冇揀.

回覆 FATSHIT 的帖子

咦... 類似既野我都聽過, 不過係另一間B1A女校 - 老師hea教, 無乜功課更加唔好講quiz, 但係考試勁深...
係咪大部份B1A中學都係咁呢?

PuffyBobby 發表於 22-1-5 14:02

咦... 類似既野我都聽過, 不過係另一間B1A女校 - 老師hea教, 無乜功課更加唔好講quiz ...
好多成績好, 但標榜自由唔多功課考測嘅學校其實都係用緊呢招

咦... 類似既野我都聽過, 不過係另一間B1A女校 - 老師hea教, 無乜功課更加唔好講quiz ...

北區B1A 龍頭鄧顯是訓練考試機器的少林寺,不是hea 的一類中學。

ok3 發表於 22-1-5 14:48
好多成績好, 但標榜自由唔多功課考測嘅學校其實都係用緊呢招

"自由"的Band 1A 校係。老師沒有教過,考試也會考,就是assume 學生識自學。

我常常覺得教B1A中學的老師幾好做。本身收到全港大部份叻仔叻女,即使教得不好或hea 教,大部份學生在公開試成績都好,老師份工十分安全。

joey_ey 發表於 22-1-5 10:07
謝謝你的分享,我都有聽聞官校老師較hea, 去到中學我真係未必幫到佢,我覺得好老師對學生嚟講都好重要
...

所以我在上面2樓已問你孩子有冇"自學"能力。因為這能力在QES 讀是需要的。

至於"好"老師? 你不要期望過高。

不過學生若訓練到乜野都是靠自己,日後在社會做事的生存能力也較強。

請問是邊間女校呢?功課E中大量,有排你做

tpmon 發表於 22-1-5 23:38
所以我在上面2樓已問你孩子有冇"自學"能力。因為這能力在QES 讀是需要的。

至於"好"老師? 你不要期望過高 ...
你說得很正確

joey_ey 發表於 22-1-3 03:37
就嚟要交表,仲未諗清楚交邊間好
二線小學(學校約130人,往年約三至四成band 1)呈分試級四五左右
心儀伊中 ...

QES 看重英文,收生準則一向成績佔7-80%,今年出奇地interview 佔40%  成績40% ,其他20%, 可以係interview 下功夫,增加自一成功機會

medicine 發表於 22-1-3 05:02
SSGC有機會,可以換掉沙田曾

在此感謝各位的幫助,衡量過小女的性格/能力/機會後,最後無揀到伊中,自一揀了SSGC 並取錄了

joey_ey 發表於 22-5-7 10:31
在此感謝各位的幫助,衡量過小女的性格/能力/機會後,最後無揀到伊中,自一揀了SSGC 並取錄了
...
恭喜.

SSGC返學係算方便.
‹ 上一主題|下一主題