用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油尖旺B1A
樓主: joey_ey
go

油尖旺B1A [複製鏈接]

joey_ey 發表於 22-1-3 05:16
謝謝你提議,我會認真考慮,港島區我唔太熟,我考慮曾係因為有屋企人住嗰邊覺得幾好,可否指教一下SSGC 有 ...
校園.小徑深幽,綠樹掩映,返學亦算方便.DSE成績不錯(當然,得益於某女校曾經搬離,DSE個人係長綫看跌而搬返來的女校長綫看漲)..

joey_ey 發表於 22-1-3 03:37
就嚟要交表,仲未諗清楚交邊間好
二線小學(學校約130人,往年約三至四成band 1)呈分試級四五左右
心儀伊中 ...

如不追求公開試成績較top 的B1A中學,單看你形容女兒的性格,何文田迦密其實好match。

若需要"關愛型"Band 1中學,沙田崇真、何文田迦密這方面口碑不錯。

Arabellahk    發表於 22-1-4 09:34

medicine 發表於 22-1-3 04:59
KL1二綫小學,約130人,往年約三至四成B1,符合尼個框框的學校,不超過兩間~~
呈分四五名,伊中有機會但不穩.孖 ...

你既回覆真係一針見血,其實我係想博伊中的,但又要估算機率同風險,我都諗就算touchwood 抽唔中差極都係去到間b1b 或b1c,我都接受到既

tpmon 發表於 22-1-3 05:37

如不追求公開試成績較top 的B1A中學,單看你形容女兒的性格, ...

其實我都幾鐘意迦密,我都覺得幾啱佢,交通又方便,不過我地住伊中附近,成日行過俾佢個校園吸引住,所以成日諗住佢,我都唔肯定係咪真係啱佢
囡囡就話佢學校無乜人識迦密,以往都好似無乜人入,因為唔係本區,佢地多數都係入伊中同油真,所以佢就想入伊中囉

joey_ey 發表於 22-1-3 06:24
其實我都幾鐘意迦密,我都覺得幾啱佢,交通又方便,不過我地住伊中附近,成日行過俾佢個校園吸引住,所以 ...

我自己通常帶孩子一同聽升中講座,從中找較適合孩子style 的中學報自行。

所有中學升中講座已完,你現在只能聽街外口碑去決定自行選擇。

joey_ey 發表於 22-1-3 04:04
我都覺得間間都係好大競爭,其實都唔太大信心,但自行想進取啲,唔得仲可以試抽獎,不過又好擔心,所以好 ...

自一伊中
自二可試沙呂/沙崇/荃官/迦密/華英
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

joey_ey 發表於 22-1-3 04:12
我覺得佢自學能力不算太高,佢會盡責地完成學校俾佢既野,我地另外俾練習佢都會做,但就好少自己額外再去 ...

去過一個家教會,校長期望的自主學習分為1.課堂前備課,2.自己多睇教科書外的資料。如果可以恒常做到1., 校方已滿意6成了,2.通常出現于挑戰題,答對有額外分或獎勵。

如果係我…
自一伊中
自二揀一間收左都開心嘅

唔會大抽獎, 到時再叩伊中

因為抽獎果種壓力我會可免則免

回覆 tpmon 的帖子

我提及嗰幾間既簡介會都有聽,小女就比較着重啲表面野,校服,校園,附近有咩食之類。我就想佢搵間成績唔錯,但都有活動玩下,同交通方便既

回覆 gracelam 的帖子

謝謝你的提議迦密/華英/荃官/沙崇/沙呂都是好學校,入到都開心
不過我又想留個機會係大抽獎博伊中,所以先咁糾結
但自二唔交又好似浪費咗個機會咁

回覆 Sosiusiu 的帖子

你都講得啱既,其實博伊中機會率都真係唔係話咁高自行主要收外區
抽獎又有25%既位留俾聯繋小學
叩門得幾個位就更加難
我地又唔係最TOP嗰批1A
好矛盾....

回覆 JojoDad 的帖子

1.如果係老師要求佢去備課,佢就會去做  2.就真係難啲,我都希望佢去到中學自學能力會有所提升

伊中文有文言文,數學有奧數題。
伊中的面試題相當的難(據我女兒所說),考驗同學的學術多過溝通表達。個人感覺伊中自行是目標“特長“的學生。

lyfox 發表於 22-1-4 09:40
伊中的面試題相當的難(據我女兒所說),考驗同學的學術多過溝通表達。個 ...

聽完你咁講,我連自一都有猶豫,
其實我想揀伊中好大程度係因爲近屋企,返學真係慳好多時間,如果入到去,我都唔係期望佢做狀元,去到中游已經好唔錯,佢每科成績都平均(除音樂視藝較差),但就無話邊科特别突出,中文可能好少少因爲都鐘意睇書,英數都唔差但唔係尖子嗰種

lyfox 發表於 22-1-4 09:40
伊中的面試題相當的難(據我女兒所說),考驗同學的學術多過溝通表達。個 ...
認同。認識一個case,仔,二線小學級五,自行入咗,強數!

joey_ey 發表於 22-1-4 11:56
其實我想揀伊中好大程度係因爲近屋企,返學真係慳好多時間,如果入到去, ...
其實也不用太灰心,想報就去試試看,個人感覺伊中的收生策略是這樣的(純猜測)所有聯繫官小的B1a學生幾乎都會在乙一選伊中,除此以外,伊中也是油尖旺區乙一B1的大熱門。
我猜伊中並不十分擔心在大抽獎階段收不到本區B1a的學生。
因此,伊中在自行階段主要傾向於收一些有“特長”的學生。
儘管如此,伊中自行面試200人,報名人數至少448(去年最後一位面試者的編號),所以其實所有的面試者早都已經是經過學術的選拔。
但選擇畢竟是雙向的,我想伊中自行階段的目標學生,往往也手握其他Top直資的offer。
因此我猜測哪怕第一輪不中,也會有不少waiting list上的同學最終都可以後補入伊中。

所以,我覺得真的中意的話不妨試一下。

joey_ey 發表於 22-1-4 11:56
其實我想揀伊中好大程度係因爲近屋企,返學真係慳好多時間,如果入到去, ...
其實你個自行選擇好直接,1。QES,2。MCS(地點都近伊中)/真光,想去就去,自行晤爭取等幾時。

joey_ey 發表於 22-1-4 09:39
回覆 JojoDad 的帖子

1.如果係老師要求佢去備課,佢就會去做  2.就真係難啲,我都希望佢去到中學自學能力會 ...
其實去到E中,你唔好林住唔自學,直係返學等於冇返過學(如你唔好采撞到那批唔識教的,佢越教你越亂),真係只有好小小老師教得好(但我小朋友唔好采係冇遇過),如你女唔肯自學,要人教的話,我林你要再考慮下,唔好因近屋企。佢成綪好,係學生有能力,不是老師有能力,有自學和出去補習的準備

因為成績好個批,其實未教佢地都識晒,所以基本上老師HEA 教都冇問題,因為無論佢點教,實有批人考得好好,其實你住吟近,你可以放學時問下個度的學生,你就會明的了,你入到去係要好好好勤力,加油﹗

FATSHIT 發表於 22-1-4 23:12
因為成績好個批,其實未教佢地都識晒,所以基本上老師HEA 教都冇問題,因為無論佢點教,實有批人考得好好, ...

謝謝你的分享,我都有聽聞官校老師較hea, 去到中學我真係未必幫到佢,我覺得好老師對學生嚟講都好重要
‹ 上一主題|下一主題