用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 湯包可以寄英國嗎?
go

[英國] 湯包可以寄英國嗎?

想用speed post寄,thx

回覆 rubycourt 的帖子

我成功寄咗一次,寫明「即食麵,無肉」。有幾位 Fedex 員工好好,會詳細教我。重點是 no meat,寄肉要申請/提供證明。

rubycourt 發表於 22-1-2 23:20
想用speed post寄,thx

近期無直航去英國,我相信貨到英國的時間會耐左,用Speedpost 都唔會好快,會唔會考慮在英國的中國超市訂比孩子?雖然湯料包的款唔多,但好過無。

giver 發表於 22-1-3 01:05

我成功寄咗一次,寫明「即食麵,無肉」。有幾位 Fedex 員工好好,會詳細教我。重點 ...

我剛剛打去Fedex快遞問價。 佢哋話如果係寄食物係唔建議寄出。因為對方要有食物認可證的, 即使是非違法食物也是。你是在那間分店呢?

回覆樓主:

寄過素湯包,報關時註明冇肉。

giver    發表於 22-1-3 14:48

giver 發表於 22-1-3 01:05

我成功寄咗一次,寫明「即食麵,無肉」。有幾位 Fedex 員工好好,會詳細教我。重點 ...

唔明,你是否寄湯包,但寫即食麪無肉?

etoile 發表於 22-1-3 10:56
寄過素湯包,報關時註明冇肉。

係咪乾螺頭嗰d都可以?乾榣柱又ok?thx

TTEE1819 發表於 22-1-3 08:43
近期無直航去英國,我相信貨到英國的時間會耐左,用Speedpost 都唔會好快,會唔會考慮在英國的中國超市訂 ...

我只係寄d去,其他嗰d佢想買的,佢自己會係中超買.

DOCTORGG 發表於 22-1-3 09:00
我剛剛打去Fedex快遞問價。 佢哋話如果係寄食物係唔建議寄出。因為對方要有食物認可證的, 即使是非違法食 ...

我印象上次問郵局話寄d乾魷魚好似話ok,不過我上次只是經開問,無寄.

湯包,女話英國有吖

請問如果想寄賀年食品例如:  油角這些可以嗎? 我找不到資料, 求解答.

回覆樓主:

想寄奇華潤腸,e express 或 speedpost可以寄嗎?

FP602 發表於 22-1-3 15:00
請問如果想寄賀年食品例如:  油角這些可以嗎? 我找不到資料, 求解答.

理論上無違禁品喺裏面係可以,不過而家寄嘢要咁耐,路途中保存得唔好好容易變壞。

llmom 發表於 22-1-3 17:02
想寄奇華潤腸,e express 或 speedpost可以寄嗎?

肉類唔可以入口,即係唔可以寄。

hei918 發表於 22-1-3 14:09

湯包,女話英國有吖

知唔知幾銭?

DOCTORGG 發表於 22-1-3 09:00
我剛剛打去Fedex快遞問價。 佢哋話如果係寄食物係唔建議寄出。因為對方要有食物認可證的, 即使是非違法食 ...

之前覺得咁貴運費,只寄食物唔合理。後來見到阿仔食得咁開心,才明白點解咁多家長寄食物。

因為每次問速遞公司,他們都不建議寄食物,所以我之前買咗食物都唔敢寄。上個月要寄其他急件,所以順便試吓。今次係撞着有好心人清楚解釋:
寄「肉類」到英國,要特別申報,所以寫明「素食」便希望可以減低扣關延誤嘅機會。

咁當然那位職員,也沒有代表 Fedex 保證什麼,只是分享了他的經驗:
曾經有客戶寄某款「即食麵」,入面的湯包有幾小塊肉類,被扣關。
感謝他的經驗分享,我便「醒目」地抽起咗兩碗牛肉麵。

rubycourt 發表於 22-1-3 12:32

「湯包」和「即食麵」都是食物,重點是「沒有肉類」。
未試過寄乾貨。
雖然 螺頭、榣柱 都算係肉類,但乾貨應該好啲?
我都想試吓寄即食魚乾,會寫「dry snack 」

giver 發表於 22-1-3 19:58
之前覺得咁貴運費,只寄食物唔合理。後來見到阿仔食得咁開心,才明白點解咁多家長寄食物。

人在異地,食到喺家鄉食到嘅食物,會有好大安慰,特別係初到貴境~

giver    發表於 22-1-3 21:06

rubycourt 發表於 22-1-3 12:32

都係肉喎,我唔會搏。

rubycourt 發表於 22-1-3 19:21
知唔知幾銭?
我問下女先