用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2022年澳洲Queensland升学
go

[澳紐] 2022年澳洲Queensland升学 [複製鏈接]

我孩子今年二月去Queensland 升学year 1,看看有没有同路人,大家可以交流心得,资訊,互相support 一下
   4    0    0    0

全家去嗎?
我計劃送仔去,但剛開始攪,無嘩快去到

回覆 deen 的帖子

不是呀,孩子自己去读大學

TLHE 發表於 22-1-2 17:18
我孩子今年二月去Queensland 升学year 1,看看有没有同路人,大家可以交流心得,资訊,互相support 一下:fo ...

我仔2月過去 brisbane讀foundation, 你去邊度?

回覆 baby2020 的帖子

真是有缘,我仔也是Brisbane year 1 呀,我們二月頭去,希望不用隔離太久吧。😔

回覆樓主:

邊間U呀?已訂了機票?知唔知要隔離幾耐?

现在Queensland age 16 以上第二針接种率未有90%,要隔離14天。如果二月到90%, 有机会減少隔離日數。
他读QUT, 你仔呢?

回覆樓主:

我仔都呀QUT呀!但我未出到visa又未訂機票   你會陪佢過去?係咪新加坡轉機?

已經订了單程机票via Singapore to Bristaine ,刚出visa.你可以叫travel agent 先订机票,有visa 才出飛便可以,約5800元

TLHE 發表於 22-1-5 23:54

已經订了單程机票via Singapore to Bristaine ,刚出visa.你可以叫travel agent 先 ...

訂單程預左一段時間唔返?

dorchiu 發表於 22-1-9 17:38
訂單程預左一段時間唔返?
因為來回的话係一年內有效,如果疫情不穩定,一年內返唔到HK, 那么这半張机票做refund都好烦。所以,agent 建議出single 先,下次返先做round trip Aust-HK-Aust

我孩子今年二月去Queensland 升学year 1,看看有没有同路人,大家可以交流心得,资訊,互相support 一下:fo ...

我仔舊年已online讀咗一個SEM, 嚟緊2月都係去QUT 继續讀year 1.(emoji)
啱啱confirm咗機票喇

TLHE 發表於 22-1-5 23:54

已經订了單程机票via Singapore to Bristaine ,刚出visa.你可以叫travel agent 先 ...

最近好似爆得好勁,所以決定都係阿仔留港online 上住先,2月唔過去了,等semester 2 才過去

charie 發表於 22-1-10 23:48
我仔舊年已online讀咗一個SEM, 嚟緊2月都係去QUT 继續讀year 1.(emoji)
啱啱confirm咗機票喇
...
你好呀!我們打算二月初去?你仔呢?我們学科没有online 上,所以点都要飛过去,最多打斉針先去

回覆樓主:

我仔訂咗2月7號去
Brisbane, 希望到時唔駛隔離啦!佢學科之前都話唔可以online上,但最後都接受咗。
妳仔打齊兩支針未?

charie 發表於 22-1-11 15:14
我仔訂咗2月7號去
Brisbane, 希望到時唔駛隔離啦!佢學科之前都話唔可以online上,但最後都接受咗。
妳仔打 ...
我仔8号去,可惜同你差一日呀。。。我仔打了2針

明白的。可以online 上就睇定D先都無妨呀。

醒目開學勳章

你好。我仔今年考DSE,之後都可能會去澳洲升學。我又係睇緊QUT,我睇緊學費,想問你地有冇申請scholarship? 係咪人人通常都會有?

我仔過幾日都去Brisbane開學 , 都係讀QUT, 互相support 一下

請問去澳洲,是否要申請澳洲針紙?
‹ 上一主題|下一主題