用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華小學出左3rd in 未?
樓主: mossfishh
go

英華小學出左3rd in 未?   [複製鏈接]

下面係英華拍片題目,
1. 家長分享與孩子相處的小故事,並說說有關故事對家長育兒的啟發或反思。

2. 家長分享對家校合作的期望及看法。

3. 親子活動展示,例如親子閱讀、做實驗、親子遊戲等。

想請教下大家, 我拍完先發覺原來我拍咗家校合作先到分享故事, 咁請問會唔會覺得次序錯咗離題呢? 考慮緊使唔使再拍過.

跟返次序好似好啲,我跟住次序拍架,大家加油

purinwun 發表於 22-1-11 18:20
跟返次序好似好啲,我跟住次序拍架,大家加油

想請問係咪頭2條可以一氣過拍,第三條再加上去?total不超過3分鐘就可以?不用一氣過拍3題是嗎?

電郵話可以剪,相信冇一氣呵成的要求。

decelerate 發表於 22-1-12 09:53

謝謝你!

decelerate 發表於 22-1-12 09:53

我哋仲未拍….要等星期六/日先有時間….真係好想快啲完成件事

其實怕片真係一件幾痛苦既事

honeybhc 發表於 22-1-12 11:48
其實怕片真係一件幾痛苦既事

我都覺,雖然只係3分鐘

能夠進入YW 3in,拍片可算是個幸福的煩惱。小一面試應該到尾聲了(當然仲有幾間學校未完)。如果最終收到offer,又是另一種幸福的煩惱。如果本身已有更心儀的小學offer,就可以免一點拍片的煩惱。

我都未拍呀 諗住琴日拍下,但半夜呀仔比蚊咬到豬頭咁,響學校又扭親腳,睇埋醫生,都冇時間

jbbmom 發表於 22-1-10 07:54
回覆 ajbabies2021 的帖子

每年都有班人做損人不利己嘅事, 明知唔會讀yw 但照去in. 所以call waiting都機 ...

真係唔明點解啲人要咁做

Baoyeung 發表於 22-1-6 22:39
或者有機會2nd in 表現+profolio 計2/3, 3rd in 計1/3

之前01訪問入邊,校長暗示佢已經有哂排名,拍片都只係加分。所以我諗佔分唔會重到有1/3咁多,我估只係加幾分。

yancb 發表於 22-1-14 10:37
之前01訪問入邊,校長暗示佢已經有哂排名,拍片都只係加分。所以我諗佔分唔會重到有1/3咁多,我估只係加幾 ...

有暗示嗎?可以share link(emoji)(emoji)

yancb 發表於 22-1-14 10:37
之前01訪問入邊,校長暗示佢已經有哂排名,拍片都只係加分。所以我諗佔分唔會重到有1/3咁多,我估只係加幾 ...

似想知邊啲放棄參與先揀人,其實對雙方都有好處,有心讀中既機會增加,學校又少啲行政工作

Baoyeung 發表於 22-1-14 12:29
有暗示嗎?可以share link(emoji)(emoji)

https://topick.hket.com/article/3148062/%E3%80%90%E9%9D%A2%E8%A9%A6%E6%8B%8D%E7%89%87%E3%80%91%E7%96%AB%E6%83%85%E4%BE%86%E8%A5%B2%E8%8B%B1%E8%8F%AF%E5%B0%8F%E5%AD%B8%E9%9D%A2%E8%A9%A6%E6%94%B9%E6%8B%8D%E7%89%87%E3%80%80%E6%A0%A1%E9%95%B7%E9%99%B3%E7%BE%8E%E5%A8%9F%EF%BC%9A%E9%BC%93%E5%8B%B5%E7%88%B6%E6%AF%8D%E4%B8%80%E5%90%8C%E5%88%86%E4%BA%AB

事實上,申請人第一輪及第二輪面試分數已成定局,陳校長坦言,是次拍片是看「能加幾多分」,但她沒有透露是次拍片所佔比重。不過,如果沒有提交短片,即使在前兩輪面試表現優秀,也不會獲取錄機會

呢段

yancb 發表於 22-1-17 17:57
事實上,申請人第一輪及第二輪面試分數已成定局,陳校長坦言,是次拍片是看「能加幾多分」,但她沒有透露是 ...

謝謝分享☺️

我覺得這次拍片,係減除dbs spb spcc有offer嘅人重疊,讓更多有心入英華的人有更多機會有offer(集郵者除外)

Kenji0105 發表於 22-1-17 20:57
我覺得這次拍片,係減除dbs spb spcc有offer嘅人重疊,讓更多有心入英華的人有更多機會有offer(集郵者除外 ...

如果係實體面試,這批人也未必去

Kenji0105 發表於 22-1-17 20:57
我覺得這次拍片,係減除dbs spb spcc有offer嘅人重疊,讓更多有心入英華的人有更多機會有offer(集郵者除外 ...

同意(emoji)(emoji)
‹ 上一主題|下一主題