用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 想考Foundation 升大學讀physiotherapy
go

[英國] 想考Foundation 升大學讀physiotherapy [複製鏈接]

香港讀完中四,現在UK 讀緊Y12,今年想試考Foundation,升大學讀PT,請問有人有經驗嗎?可比下意見嗎?
   4    0    0    0

回覆樓主:

我都想知

回覆樓主:

點解唔考完Year 13 入?

luckyangel 發表於 22-1-1 12:14
點解唔考完Year 13 入?

Foundation 入,勝算高D?

MiuMiu2004 發表於 22-1-1 11:03
香港讀完中四,現在UK 讀緊Y12,今年想試考Foundation,升大學讀PT,請問有人有經驗嗎?可比下意見嗎?
...

既然讀緊Year 12, 點解唔考GCE? GCE係認可的公開試成績。用GCE成績報大學,選擇會比揸foundation 成績去搵,好好多。除非無信心考GCE,只target 某一間大學的foundation接駁同一間大學的學士學位,否則睇唔到好處。讀foundation 都可以駁其他大學,但選擇少左。

或者你講多少少你的諗法,大家幫你諗諗有無好處。

St. Andrew 的foundation 可以升Medicine

MiuMiu2004 發表於 22-1-1 11:03
...

如果已經決定讀PT, 以目標為本,呢條路可以話係捷徑。

識人唔考DSE/A LEVEL, UEA foundation 直入UEA Physiotherapy, 今年已經係Year 3 final year, 仲帶埋其他朋友/家人行呢條路。

Activehealth 發表於 22-1-1 17:42
如果已經決定讀PT, 以目標為本,呢條路可以話係捷徑。

識人唔考DSE/A LEVEL, UEA foundation 直入UEA Phy ...

其實讀完foundation 大不大機會收返?

lee2046 發表於 22-1-1 19:00
其實讀完foundation 大不大機會收返?

據朋友滙報,只要foundation 成績達標(好似主科80%),就直入Physiotherapy

之前讀UEA foundation 科Chemistry 唔達標要補考,補考期間UEA Physiotherapy 特登留返個Year 1 位俾佢,補考達標就直入。

Activehealth 發表於 22-1-1 20:28
據朋友滙報,只要foundation 成績達標(好似主科80%),就直入Physiotoherapy.

之前讀UEA foundation 科 ...

多謝你

回覆樓主:

如果小朋友成績一般,用A level成績只可入rank50以後嘅大學,不如用foundation 入一啲比較好嘅大學。

佢成績係唔錯嘅,但因佢讀緊嘅學校環境同人際唔太理想,太少國際生,佢融入唔到,令佢好唔開心,所以想緊會唔會轉去foundation 比佢從新開始

回覆樓主:

成績唔錯真係無理由唔考A level, 始終A level係重要學術認証,有冇考慮過萬一佢foundation又讀得唔開心咁點?
自己前途唔應該甘易受其他人影響,只係讀多一年,鼓勵他支持下去吧

Activehealth 發表於 22-1-1 20:28

據朋友滙報,只要foundation 成績達標(好似主科80%) ...

謝謝你

longlokma 發表於 22-1-2 16:29
成績唔錯真係無理由唔考A level, 始終A level係重要學術認証,有冇考慮過萬一佢foundation又讀得唔開心咁點 ...

我都明,我地都有鼓勵佢繼續,但要面對嘅係佢,我好難抹煞佢嘅感受,我可以做嘅就係搵多啲資料,explore 各嘅利與弊,讓佢自己做最後選擇。

MiuMiu2004 發表於 22-1-2 16:37
我都明,我地都有鼓勵佢繼續,但要面對嘅係佢,我好難抹煞佢嘅感受,我可以做嘅就係搵多啲資料,explore  ...

理解的,但餘下A level年多的學年減去term break時間真係唔長, 成績唔好讀foundation的確係一條出路,但成績好去讀foundation就變成限制了自己的出路。押了注碼但是無人能担保到時一定讀得開心。
我只是旁觀者,會覺得比較可惜,當然我同意最後決定仍是要尊重當事人意願,畢竟是孩子自己的人生

longlokma 發表於 22-1-2 16:47

理解的,但餘下A level年多的學年減去term break時間真係 ...

Hi I'm, 其實我唔知你嘅educational background.

我自己初中在香港讀,高中在外國讀考外國公開試入外國大學,我亦經歷過流學生同當地學生格格不入狀況,真係好痛苦(我成績係頂級的,完全不是讀唔到書果隻)。

但我果時仲未有foundation, 所以只有頂硬上完成當地中學課程。如果俾我揀我會入foundation, 專注修跟我志向有關的科目,減少浪費時間。講真,大學畢業後,見工及再繼續進修,印象中都無人再問我中學校內/公開試成績,只問大學成績。睇唔到點解唔可以揀讀foundation 而放棄公開試?正如揀考DSE/A Level/IB, foundation 都係一條出路,不是嗎?

千祈唔好歧視讀foundation 嘅學生,佢哋好多讀書都好叻,只係想找一條較直接的路入大學。

Activehealth 發表於 22-1-2 17:44
Hi I'm, 其實我唔知你嘅educational background.

我自己初中在香港讀,高中在外國讀考外國公開試入外國 ...

唔係歧視問題, 而係有能力嘅人係應該幫自己 製造最多嘅機會, 就係咁簡單。 如果本身有能力入到心儀大學/學系, 根本唔需要咁急咁早去規範自己, 太早認定亦未必真正係自己鍾意嘅,A level科目讀嘅其實都係常識,讀呢兩年一定唔會係嘥時間, 做人唔應該咁早困自己喺個象牙塔。
各人可以有自己睇法,其實冇必要去拗。

其實你地兩位講嘅野正正就係我同我小朋友嘅矛盾位,你地兩個講嘅野都係啱嘅!

我好贊成A level 係公開試,考完後確實可以有更多選擇,可因應A level 出黎嘅成績再去選一間近你程度嘅大學,如成績好,真係可升一間較高排名嘅大學!

但讀得唔開心,融入唔到又真係好可憐,佢依家住喺host family,寄人籬下,如升去international foundation 可解決可住dorm, 亦全部係國際生嘅問題。

佢選大學讀physiotherapy, 佢讀完已有專業資格,咁邊間大學嘅影響就相對會細啲!不過我仲都心大心細,所以都想在此問多啲人嘅意見!

其實問題唔係A LEVEL 或Foundation,  問題係佢生活上唔開心, 希望轉換一吓環境, 可以令自己開心.

可能佢融入唔到外國人生活, 而讀Foundation會有同聲同氣自己人, 所以選擇Foundation.
‹ 上一主題|下一主題