用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 有無人係 九龍 番 ESF 港島區 ? 我ESF等左4年,想轉港 ...
樓主: h9907246
go

[小學] 有無人係 九龍 番 ESF 港島區 ? 我ESF等左4年,想轉港島。。 [複製鏈接]

講真,就算ESF Y7或之後有位收,但要考academics 如英文conprehension, writing 同數.

要過到正收,好多local school 學生都過唔到唔收。

唔知樓主local school 讀寫仔英文有幾好。如果唔係好有把握,不如襯Y6之前,ESF 唔駛考academics (浄要確保可以用英文學習,不是考academics),入咗佢穩陣。

我囝8月考SIS Y10,只考英文無需考Maths。

yuettoi 發表於 22-1-5 12:03
我囝8月考SIS Y10,只考英文無需考Maths。
請問會考D咩?深唔深?請指教下

回覆 Activehealth 的帖子

想當年Year 4插班 interview+writing。當日in 3個, 其中一個fail即踢走, 淚灑當場。

oooray 發表於 22-1-5 12:24

想當年Year 4插班 interview+writing。當日in 3個, 其中一個fail即踢走, 淚灑當 ...

我個仔當年考ESF Y1, 都見有幾個一齊in 嘅其他小朋友,未in 完就落咗嚟,跟住就有副校同佢地父母講嘢。

In 之前副校同家長講明,小學唔考academics, 只要小孩能証明能符合ESF小學的英語標準,有足夠英文學習溝通能力就可過關。當然,若果考較高年班如Y4, 學校當然可能叫小朋友做writing, 因為ESF Y4 學生,已經普通寫到短文。

過關果啲通常笑住落嚟,老師叫家長返去等消息。

bunbaobao 發表於 22-1-5 12:21
請問會考D咩?深唔深?請指教下

指教唔敢當,大家交流啫。
囝話考閱讀理解同作文,難易度佢話OK/有信心,其實哩方面因人而異啦。

yuettoi 發表於 22-1-5 21:36
指教唔敢當,大家交流啫。
囝話考閱讀理解同作文,難易度佢話OK/有信心,其實哩方面因人而異啦。
...

請問你個仔仔係咪讀緊Band one學校而且英文係程度幾好㗎 ?

bunbaobao 發表於 22-1-5 21:38
請問你個仔仔係咪讀緊Band one學校而且英文係程度幾好㗎 ?
佢呈分派B3,叩門入啟思,英文流利。因為無priority入SIS waitlist,十月中RCHK通知有位。。。

yuettoi 發表於 22-1-5 21:56
佢呈分派B3,叩門入啟思,英文流利。因為無priority入SIS waitlist,十月中RCHK通知有位。。。
...

我有啲緊張,因為我個女就嚟考插班assessment,我有啲緊張。佢平時啲英文都OK,但係始終國際學校嘅要求同local School可能會唔同,所以我有啲擔心。BTW, R C HK好似話好長龍,你囝都入到,叻叻!

bunbaobao 發表於 22-1-5 22:07
我有啲緊張,因為我個女就嚟考插班assessment,我有啲緊張。佢平時啲英文都OK,但係始終國際學校嘅要求同lo ...
RCHK話係尊重SIS入學試嘅結果,俾機會阿囝入讀,第一日返學有四個插班,三個Y10。嗰時等SlS通知等咗兩、三個星期,waitlist又兩個幾月,個心七上/\落咁。
希望妳個女到時正常發揮啦。

yuettoi 發表於 22-1-5 22:30
RCHK話係尊重SIS入學試嘅結果,俾機會阿囝入讀,第一日返學有四個插班,三個Y10。嗰時等SlS通知等咗兩、三 ...

請問下,考咩類型嘅作文啊?看圖作文?

bunbaobao 發表於 22-1-5 22:41
請問下,考咩類型嘅作文啊?看圖作文?
作文題目三選一,有一項關於之前閱讀理解內容,其餘同係問學生自己嘅日常,囝如是說。

yuettoi 發表於 22-1-6 09:42
作文題目三選一,有一項關於之前閱讀理解內容,其餘同係問學生自己嘅日常,囝如是說。 ...

多謝tips(emoji)⋯⋯請問你仔仔轉校之後適應得快嗎?畢竟其他同學可能有小學,甚至幼稚園已經讀緊

bunbaobao 發表於 22-1-6 12:52
多謝tips(emoji)⋯⋯請問你仔仔轉校之後適應得快嗎?畢竟其他同學可能有小學,甚至幼稚園已經讀緊
...

囝話RC Y10 science同maths比啟思F3深D,而家大致上適應到。

oooray 發表於 22-1-5 12:24

想當年Year 4插班 interview+writing。當日in 3個, 其中一個fail即踢走, 淚灑當 ...

考插班係即場byebye.
我小朋友近來考y1 插班。
當日得一場,同場4人考,其中兩人即時byebye.. 殘酷一叮咁.. 餘下兩個可留低。

vickling 發表於 22-1-7 04:10

考插班係即場byebye.

咁殘酷(emoji)

yuettoi 發表於 22-1-5 22:30
RCHK話係尊重SIS入學試嘅結果,俾機會阿囝入讀,第一日返學有四個插班,三個Y10。嗰時等SlS通知等咗兩、三 ...

我一直以為去邊間考,就係排邊間嘅添!

多謝咁多位意見,我和老公都有一一認真考慮,又有和 ESF admission一齊傾,我地應該會轉 ESF DC 做 1st priority , 因為已經係排 Year 6 , 真係希望下學年搞得掂可直上中學。

h9907246 發表於 22-3-9 02:39
多謝咁多位意見,我和老公都有一一認真考慮,又有和 ESF admission一齊傾,我地應該會轉 ESF DC 做 1st pri ...

唔駛客氣!

俾我都會揀DC, 祝仔仔一切順利,入到心儀嘅中學!

有進展可以上嚟報個消息,俾其他家長參考!

‹ 上一主題|下一主題