用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行一問
go

自行一問

油尖旺區邊緣人自行循道有機會嗎?因為有兩個自行選擇,自行1德雅,自行2循道或者黃棣珊。因大抽獎已選跨區深水埗區,已無法再返轉頭油尖旺區。謝謝

Coolbaby 發表於 21-12-29 09:02
油尖旺區邊緣人自行循道有機會嗎?因為有兩個自行選擇,自行1德雅,自行2循道或者黃棣珊。因大抽獎已選跨區 ...

循道步德雅後塵 明年全英中落車
自行可能較以往少B1生申請

Arabellahk    發表於 21-12-30 15:17

自行我覺得都不大~,德雅/黃棣珊自行至少收band1b的

Poyau 發表於 21-12-29 10:00
循道步德雅後塵 明年全英中落車
自行可能較以往少B1生申請

循道聽講只係開一班中中,還有三班是英中啊?

0030 發表於 21-12-29 10:01

其實我係想摶下,拿個面試機會.唔得嘅還可以大抽奬,因為深水埗區B1C學校真係無得選.

油尖旺區邊緣人自行循道有機會嗎?因為有兩個自行選擇,自行1德雅,自行2循道或者黃棣珊。因大抽獎已選跨區 ...
德雅中學部跟小學部已取消直屬關係,所以大抽獎乙一機會大。
德雅自一也大機會。

回覆樓主:

如果自行得嘅就唔使煩大抽獎,唔得嘅呈三要全谷,爭取大抽獎聖母,德雅,黃棣珊三大志愿

呢兩間有冇咁高banding呀
唔會係要求至少1B掛
我覺得呢兩間1C都大機會入

回覆 geminialing 的帖子

我女學姐今年自行入黃棣珊的是band1a-b的學生~雖然黃棣珊在他區人心目中可能系band1c,但實際上這兩年升左不少(無band1b也不止band1c)~外加深水埗就只有兩間band1男女校,所以黃棣珊還是算本區熱門學校~至於德雅,有人可能邊緣人乙部一會博她,但自行絕對沒有你想得1c就容易入到~

0030 發表於 21-12-29 10:30

我女學姐今年自行入黃棣珊的是band1a-b的學生~雖然黃棣珊在他區人心目中可能系b ...

坦白講,呢兩間如果真係收咁高,而dse成績咁樣(黃就好多年無公佈,估計都唔太理想先收埋),咁真係令人失望

Arabellahk    發表於 21-12-30 15:19

自行band1學校本來就係從band1a一路選到band1b再到band1c,除非特異功能除外~自行本來就不容易,但7成學生大多來自大抽獎,甘正常band1a/b/c的學生都會博band1a,但真正大抽獎抽入來讀系大多咩banding(1a/1b/1c)甘我就無從考究了

0030 發表於 21-12-29 10:44

自行band1學校本來就係從band1a一路選到band1b再到band1c,除非特異功能除外~自 ...

黃呢幾年無公佈成績,但見你話佢係1B,以為你講緊佢intake多數1B, 定你有佢dse數據可以分享下

因為我哋係深水埗網私校,補習老師個女就深水埗津校
大家傾開校內都無乜人target黃
補習老師話佢哋學校同學1C先會諗
唔知係咪你女學校對黃校情有獨鍾

利申,呢兩間都唔係我target,純講自己所知

因為深水區真係得黃呢間,銘賢果d真係無能力啦。我女學校上年派黃都是得1個,可能油尖旺區選擇黃比較少。因為有循道,銘基

0030 發表於 21-12-29 10:44

自行band1學校本來就係從band1a一路選到band1b再到band1c,除非特異功能除外~自 ...
如果你小朋友B1A或B1B,你會唔會選擇黃呢,我諗90%噁唔會,所以只有B1C會選,所以邊緣人選擇應該唔會錯,自行收唔收另一回事。

我決定摶德雅自行1,自行2循道,失敗就再大抽獎,謝謝各位寶貴的意見

Coolbaby 發表於 21-12-29 11:37
我決定摶德雅自行1,自行2循道,失敗就再大抽獎,謝謝各位寶貴的意見

德雅自行1,自行2循道, 明智之選。今年好多1C 不選循道、可搏一搏。

回覆 Coolbaby 的帖子

我自行兩間跨區,所以我不會 念黃,但我女學校有幾個band1a-1b的是會自行報,她們不想跨區,貪方便不用搭車返學近屋企~今年所知油尖旺band1B女自行黃不收,但大抽獎聽我意見放乙一收左(女喜歡黃,媽喜歡銘賢)

0030 發表於 21-12-29 12:13
回覆 Coolbaby 的帖子

我自行兩間跨區,所以我不會 念黃,但我女學校有幾個band1a-1b的是會自行報,她們不 ...
好多自稱B1乜.

真心唔明B1B都唔收,但DSE成績沒野睇.

或者舊年例外?

有機會,其實油尖旺區既邊緣人,自行循道應該係一個保守但係唔錯既選擇。

Arabellahk    發表於 21-12-30 15:22
medicine    發表於 21-12-29 14:20

以前機會唔大,但係今年會有啲唔同。