用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖心私小 vs St Paul Catholic
樓主: Mover
go

聖心私小 vs St Paul Catholic   [複製鏈接]

yianleen 發表於 22-1-4 19:02
回覆 PTL_L 的帖子

其實CV上好少人會寫中學讀邊間,除非佢無讀大學囉  ...

唔係喎,份個人CV係有寫,初出茅廬的畢業生係有寫,另外我哋係有閒聊,但好似你咁講,一聽到「聖保祿」三字,第一時間問係咪銅鑼灣st Paul ar?佢話唔係,係全白色裙那間,不過佢講時,對學校真係感覺好一般,所以都明白既,個個感覺係唔一樣,適合自己就好喇。

yianleen 發表於 22-1-4 19:02
回覆 PTL_L 的帖子

其實CV上好少人會寫中學讀邊間,除非佢無讀大學囉  ...

如果讀DB DG又真係值得寫既

PTL_L 發表於 22-1-4 19:12
唔係喎,份個人CV係有寫,初出茅廬的畢業生係有寫,另外我哋係有閒聊,但好似你咁講,一聽到「聖保祿」三 ...

人哋有機會認識自己間中學,似乎,無乜理由唔係CV出現~~~

yianleen 發表於 22-1-4 19:00
回覆 luckydecbaby 的帖子

咁我女暫時年年都拎學業成績優異獎,又唔急住轉校住,因為免費,但中學一定會走 ...

其實你個女讀德望定讀聖保祿?定係你有兩個女?

yianleen 發表於 22-1-4 13:45
回覆 pizza121 的帖子

之前一直係兩測兩考, 2021-22學年先開始3考

我女再之前四測兩考……

yianleen 發表於 22-1-4 19:00
回覆 luckydecbaby 的帖子

咁我女暫時年年都拎學業成績優異獎,又唔急住轉校住,因為免費,但中學一定會走 ...
如果中學一定會走,其實可以考慮轉嘉道理。嘉道理英文小學,中文科冇咁深,又同區,喺st paul拎倒成績優異獎,相信喺嘉道理都拎倒。同時又一樣免費。

mcl203 發表於 22-1-4 19:43
人哋有機會認識自己間中學,似乎,無乜理由唔係CV出現~~~
是的,「聖保祿」都有少少叫助力。

yianleen 發表於 22-1-4 12:27
每次我講下關於St Paul Cath的親身感受, 就有一部分長期忠粉話我唔係現讀生/ 唔知唔好亂講......

1. 功課 ...
等我呢d用家俾下意見

1. 功課量超多?初小,肯定唔多。高小,開始多。主要係多左中英文writing, 但功課數量大約每科兩份, 比同級津校,其實唔算多。當然,唔好拎佢同私校比較。 坊間從來無話佢係"Happy School",只係比其他同級女津校, 無咁多功課。

2. 同學質素參差?
津校大抽獎當然咩人都有, 但學校確實係好關愛,會俾機會唔同學生。風紀呢d 老師選,但班內其他岡位,同學可以自薦或者由同學投票,鼓勵每個同學參與。

3. 中文科灣仔區之冠?
中文我自己唔覺得教得特別深,比較起九龍其他出名津校,我覺得淺添。

4. 英文科——師資唔得?
其實津校,我從來無expect 英文oral 可以幾出色!所以我自已幫個女train oral。不過grammar 我覺得學校教得還可以,沒有教深或教淺。

5. 今年流失量好高, 有移民、轉國際、私校.....咩都有?
都有好多人考插班入嚟 :)

6. 今年開始改為3考, 加埋進評, 差不多3測3考?
咁又無咁誇張,主科進評好多唔計分,基本上唔駛點特別温。當然,其他無考試嘅科目進評要温,但應該得普通話同音樂。

我自己當年揀Paul cath, 主要鍾意佢進可攻退可守吧!成績好,可以更上一層樓。其實唔大差,可以直上自己中學,升中壓力細好多呀!

回覆 cmchang0927 的帖子

四測兩考應該是很多年前?

pizza121 發表於 22-1-4 23:07
回覆 cmchang0927 的帖子

四測兩考應該是很多年前?

八年前了,不過我女好鍾意間小學,最後一天回校拿註冊証後一路落樓梯一路默默流淚…..

pizza121    發表於 22-1-5 09:17
pizza121    發表於 22-1-5 07:15

cmchang0927 發表於 22-1-4 23:13
八年前了,不過我女好鍾意間小學,最後一天回校拿註冊証後一路落樓梯一路默默流淚…..
...
前輩,傾下傾下,竟然8年前了,時間真是好快過!

BBQporkpork 發表於 22-1-4 22:09
等我呢d用家俾下意見

1. 功課量超多?初小,肯定唔多。高小,開始多。主要係多左中英文writing, 但功課數量 ...

我又比吓意見。

小女在讀,高年班。

1. 功課量
初小時偏少,3-4份。食飯前做完,夜晚自己閱讀。高小一般4-6樣。我女一般7點前做完。剛剛聖誕假,5樣功課(其中2樣係淨睇中英reader)

2. 同學質素參差
係。同一科最高可以90+,亦有人唔合格。好似中英數唔好學校有補底班

3. 中文科
我冇比較過,但有冇深得咁誇張呢?我女咁耐都未試過要背默,之後就唔知啦。每年有本詩選,一年教8首,要背比同學聽,然後簽名,但唔計分的。唔多寫中文詞語簿,如要寫每次8-10個詞語。中文感覺教得唔錯

4. 英文科
英文用校本+reader 。校本好多討論topics要train佢哋寫正反面 opinion,唔多見我女有作文功課,唔知係咪上堂做

5.流失率
整體唔太清楚,我知我級有幾個移民走咗,轉校較少聽聞

6. 改進評
今年開始由2測2考改做進評,輕鬆咗好多。放完聖誕假及農曆年假後先有第2次進評(我會叫考試),同以前心態已經好唔同。平時嘅小進評唔覺成日有,此外唔計分嘅小進評我哋亦唔會當考試咁溫。題外話,今年開始中英默書只會獨立 show個 平均grade喺成績表,唔會加落整體中英文科嘅分

我女攞學業獎,佢冇補習的。其實,我覺得每間學校,每個已讀或在讀嘅同學或家長都可以有非常唔同嘅感受。家長聽多啲唔同角度,對選校都有幫助

回覆 yianleen 的帖子

的確SPSS 經常活係SPCS嘅影子下! 但如果有人誤會,我地會同返人地講我地係邊一間學校畢業,無須混水摸魚!

至於,畢業後,大部分同學都得以用Jupas 升上大學,亦有不少同學在不同專業范疇有出息表現!而中小同學間嘅友誼亦好深厚!

我自己係由幼稚園讀起,讀到中7!咁多年得左好多!希望你地用詞可以小啲貶意,多啲鼓勵!

peonychan04 發表於 21-12-31 01:32
係真,我朋友個女剛升上小一就比人蝦,只係望後面望兩位同學就向佢吐口水,同老師講,老師無咩理,而家小 ...

Spcs是好多sppcs叻女方向,可以俾朋友睇多少少,再衡量下,知多啲,再分析。
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3864855&extra=page%3D1

回覆 Mover 的帖子

升學方面要睇究竟中學係想直升返自己中學定係外闖呢?如果安安心心直升自己學校應該St Paul Cat%高啲,而且學校始終是津校,競爭冇咁大。不過聖私應該可以大抽獎,可以放棄津小再試下抽更心儀的學校。

Raccch 發表於 22-1-7 09:36

升學方面要睇究竟中學係想直升返自己中學定係外闖呢?如果安安心心直升自己學校應該St  ...

交棄津小,再抽獎?應該不能吧!
是否說再叩門?

講的對,多謝指正。現階段如果係自行應該已經註冊了,已經唔可以放棄唔註冊,再入紙大抽獎。

Raccch 發表於 22-1-7 11:52

講的對,多謝指正。現階段如果係自行應該已經註冊了,已經唔可以放棄唔註冊,再入紙大 ...

亦謝謝你的意見,大家交流一下!

明天小一統一派位結果,祝大家有好消息!

回覆樓主:

聖私for sure
st. Paul Cat 嘅英文麻麻
‹ 上一主題|下一主題