用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資英中
go

直資英中 [複製鏈接]

我知道津小英中要睇學生banding 才可以做英中,但直中要嗎?如不用,直中的英中只是掛名,其實冇乜保證,對嗎?
   2    0    0    0

travelman 發表於 21-12-27 17:39
我知道津小英中要睇學生banding 才可以做英中,但直中要嗎?如不用,直中的英中只是掛名,其實冇乜保證,對 ...

Spcs,dgs,spcc,dbs,spc,hy⋯⋯是直資英中,咁你覺得入讀呢類學校有冇保證?反而我咁睇,有部份冇咁top既直資英中反而更加想做好成績,穩住陣腳,所以唔會冇要求,係可以要求到幾多?
成績好,會揀top直資英中;部分想慳學費,會揀英津中,二線直資係捱打狀態,未必收到靚成績學生,但可以俾部分英強中弱而整體成績較弱既學生多一個選擇,都係件好事!

IYY    發表於 21-12-27 19:14
twhkleung    發表於 21-12-27 18:43

醒目開學勳章 王國長老

PTL_L 發表於 21-12-27 18:38
Spcs,dgs,spcc,dbs,spc,hy⋯⋯是直資英中,咁你覺得入讀呢煩學校有有保證?反而我咁睇,有部份冇咁top既直 ...

我相信樓主咁問,關心嘅當然唔係這類top school ,而係另一端
辦學的確係一門生意,no money no talk好現實。學校有本事收到「好學生」,可喜可賀。但當學校欠缺競爭力,都要生存㗎!呢個就係樓主問題,為招生辦英中,有無門檻監察先?會唔會去到某一地步就要落車?我覺得係無咩

所以選校係需要睇學生input vs畢業生output。如學校有本事有名氣盡攬1a生,但畢業生去向不過爾爾,就係負增值。當學校無條件揀學生input樣樣齊,但畢業生去向不俗,就係正增值

直資要科水,學校俾唔到deliverables,無家長再揀就遲早要摺

PTL_L 發表於 21-12-27 18:38
Spcs,dgs,spcc,dbs,spc,hy⋯⋯是直資英中,咁你覺得入讀呢類學校有冇保證?反而我咁睇,有部份冇咁top既直 ...
二/三線直資英中雖然幫到英強中弱即學生請讀書,但如果無力救到科中文,或有提供其它出路,其實6年都可能係白過。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

如果二線直資收既學生好多唔是band1生,而又交到band1既成績.咁證明左咩嘢?

直資有其優勢,可以逐個挑選學生,可以選到適合自己學校既學生.

擅長拔尖既直資其前列學生唔差過band1A/B既中學,例如播道,香島.
‹ 上一主題|下一主題