用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 嘉諾撒聖家書院
go

嘉諾撒聖家書院

小朋友屬Band 1B學生,我覺得聖家這間學校的成績和環境都合心意,請問聖家算不算一間競爭很激烈的學校?我見EK唔算太多人講或問. 我知有冇機,都係視乎面試表現。

回覆樓主:

競爭激唔激烈視乎同學嘅心態 ,通常精英班真係爭得激烈啲

johnwooo 發表於 21-12-27 16:40
競爭激唔激烈視乎同學嘅心態 ,通常精英班真係爭得激烈啲

謝謝你的回覆。

請問自行算唔算一間好熱門的學校?

tkinwong 發表於 21-12-27 16:42
謝謝你的回覆。

請問自行算唔算一間好熱門的學校?

sorry, 我好似答錯咗你問題 你係咪想問多唔多人報呢間學校?

johnwooo 發表於 21-12-27 16:44
sorry, 我好似答錯咗你問題 你係咪想問多唔多人報呢間學校?

唔好咁講,我自己嘅寫得唔清楚,但你讓我知道佢有精英班,這也是重要資訊。

我係想知多唔多人報。

是否較少街外位?同埋會唔會用自行收多啲小學部學生?

whitepurin 發表於 21-12-27 16:58
是否較少街外位?同埋會唔會用自行收多啲小學部學生?

自行佢寫有四十四個位,這已包埋自己小學?小學不是有另一條隊嗎?

tkinwong 發表於 21-12-27 16:47

唔好咁講,我自己嘅寫得唔清楚,但你讓我知道佢有精英班 ...

兩間聖小最叻個批直資收左唔會報喇, B2嗰批自行多數會報,因為乙一未必實收, 至於中上個批多數想外闖,自一會報外校,自二就好睇佢嘅心態, 有啲會盡搏,因為乙一實收 有啲想三月尾有學校揸手,自二會報返書院。

數字我唔係咁叻,留番畀統計達人。

因為書院有85%直屬位留番畀兩間聖小 ,外校生通常都唔夠膽搏,不過如果你心儀,自行冇所謂㗎,佢都係想收叻人啫

johnwooo 發表於 21-12-27 17:07
兩間聖小最叻個批直資收左唔會報喇, B2嗰批自行多數會報,因為乙一未必實收, 至於中上個批多數想外闖, ...

是否指自行嗰44個位,會有85%留返比自己小學?我以為係用抽獎嗰啲位。例如我見st Mary, 係得10幾個位拎出去比人抽。

如果自行其實係留返大部分比自己,咁我作為街外人又真係無理由搏。

tkinwong 發表於 21-12-27 17:19
是否指自行嗰44個位,會有85%留返比自己小學?我以為係用抽獎嗰啲位。例如我見st Mary, 係得10幾個位拎出 ...

直屬中學扣除重讀生同自行位之後嘅85%留番畀直屬小學

johnwooo 發表於 21-12-27 18:05
直屬中學扣除重讀生同自行位之後嘅85%留番畀直屬小學

明白,謝謝(emoji)(emoji)