用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 坑真 vs 聖私小 vs sfa
樓主: Tigetfafa
go

坑真 vs 聖私小 vs sfa [複製鏈接]

回覆樓主:

同樣面對坑真or聖心私的選擇,我主要睇

1. 校舍大小同課程: 坑真大多、課程感覺沒聖心壓迫。不知道坑真英語、普通話如何???

2. 坑真有男同學,聖心看到升中就算外闖,都係12年女校多。。。這點不知道有沒有家長是12年女校出身的,有什麼主意的嗎?

ngmochun 發表於 21-12-28 09:21
同樣面對坑真or聖心私的選擇,我主要睇

1. 校舍大小同課程: 坑真大多、課程感覺沒聖心壓迫。不知道坑真英 ...

讀了13年女校,自少培養啲女仔都比較獨立,所有重嘅嘢自己搬,學校話劇道具都係自己打釘釘木板。
同埋女校都會同男校joint school function,加上而家科技發達,唔覺得佢哋會識唔到男仔做朋友。

luckydecbaby 發表於 21-12-28 10:47
讀了13年女校,自少培養啲女仔都比較獨立,所有重嘅嘢自己搬,學校話劇道具都係自己打釘做道具。
同埋女校 ...
完全認同

Tigetfafa 發表於 21-12-26 15:08
家住九龍有細妹
大家會點簡? 請大家比d意見
謝謝

好奇想知樓住最後決定邊間?

我小朋友也有聖私,雖然知道多勞多得,校網好,捱得過六年,升中理想,但其實唔係好肯定是否好demanding,怕小朋友讀得唔開心

上年band 2  尾-band 3 都大抽獎入返聖心書院以big exam 顯示聖心書院多年徘徊於b1b to b1A 之間

聖私測驗比較多,默書比較少,但係各有各好每次考少少keep住溫書
功課每日5-6 樣,weekend 7-8 樣連改正
有D功課幾分鐘完成

以辛苦程度大把比佢辛苦

Awyleung 發表於 22-6-26 17:29
上年band 2  尾-band 3 都大抽獎入返聖心書院以big exam 顯示聖心書院多年徘徊於b1b to b1A 之間

聖私測驗 ...

唔係好辛苦
‹ 上一主題|下一主題