用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 青年協會李兆基 8/1 interview 要最少一個鐘係點?[已出 ...
樓主: chacolmom
go

青年協會李兆基 8/1 interview 要最少一個鐘係點?[已出email]   [複製鏈接]

chacolmom 發表於 22-1-19 23:06
我理解李兆基是B1C,就算自行唔得,係band1生的話大抽獎都應該派得好些

b1其實好值得博大抽獎

littlebbcstar 發表於 22-1-20 08:15
b1其實好值得博大抽獎

同意,上年朋友個仔1個自行冇報信義,大抽獎都抽到信義。另1個自行報信義不入,大抽獎都抽入左。
自行每間得40~50個位,唔入唔出奇,但大抽獎就好大機會。所以b1好值博。

elderberry 發表於 22-1-20 08:46
同意,上年朋友個仔1個自行冇報信義,大抽獎都抽到信義。另1個自行報信義不入,大抽獎都抽入左。
自行每間 ...

請問信義同李兆基比,是否大部分人一定揀信義?

HangMami 發表於 22-1-20 09:03
請問信義同李兆基比,是否大部分人一定揀信義?

我諗大部分人都會揀信義(或者任何一間鄉崇信趙白),一樣都係英中有語境,仲要唔使錢。李兆基高中要3萬幾/年,6年約20萬,我相信天水圍唔係好多家庭捨得俾/俾得起。
有得揀點解唔揀免費!

elderberry 發表於 22-1-20 09:10
我諗大部分人都會揀信義(或者任何一間鄉崇信趙白),一樣都係英中有語境,仲要唔使錢。李兆基高中要5萬幾/年,6年2x萬,我相信天水圍唔係好多家庭捨得俾/俾得起。
有得揀點解唔揀免費!

https://www.hlc.edu.hk/tuition-fees/ :2020-2021年度中一至中三級全年學費為港幣25,540元正,中四至中六為港幣38,310元正 。

S1 - S3 : 全年學費為港幣 25,540元 (每月~$2,554)
S4 - S6  全年學費為港幣 38,310元 (每月~$3,831)
Total 6 年: ~ $191,500

HangMami 發表於 22-1-19 20:57
想問大家點該放位?是否已有其他直資offer?
Yes, 有其他直資offer

小時了了 發表於 22-1-20 09:19
https://www.hlc.edu.hk/tuition-fees/ :2020-2021年度中一至中三級全年學費為港幣25,540元正,中四至中六 ...

謝謝資訊,我已改正了。
原來中六衹交7期,每月真係5千幾。

cheung_kenji 發表於 22-1-20 09:21
Yes, 有其他直資offer

多謝回覆

elderberry 發表於 22-1-20 09:10

多謝意見。
啱啱注冊咗李兆基,再睇埋自行結果,比小朋友多一個選擇。
未試過大抽獎,想問band1學生是否多數入band1?
但又唔知入到信義或崇德機會高唔高(自行呢兩間)

HangMami 發表於 22-1-20 09:59
多謝意見。
未試過大抽獎,想問band1 ...

自行唔敢講,位咁少好睇面試表現。如果肯定band1, 大抽獎就好大機會

elderberry 發表於 22-1-20 10:07
自行唔敢講,位咁少好睇面試表現。如果肯定band1, 大抽獎就好大機會
...

好多謝你的意見和鼓勵
到時睇埋呈3表現再決定

HangMami 發表於 22-1-20 08:14
謝謝回覆。我也聽李兆基B1C,不過上次去簡介會,見到學生由頭帶到尾,英文叻,整個學校氣氛好好。直資相對 ...

我唔係今屆P6,只是P5來取經。
我認同你呢一個諗法,好欣賞李兆基嘅語境同學習氣氛,直資學校相對資源豐富,學生嘅眼界應會有所不同,而且高中選科比較自由選擇,我諗要視乎家長是否一定要1A中學,否則李中都是不錯的選擇。
如果係我,都同樣會先註冊,再睇自行結果。

回覆樓主:

同意,除非好有信心入B1A。HLC都值得考慮,我覺得佢學生都醒目既,況且疫情網課到幾時,唔知會唔會影響呈3,相信好多人點都take左offer先

Mchacha 發表於 22-1-20 14:33
我唔係今屆P6,只是P5來取經。
我認同你呢一個諗法,好欣賞李兆基嘅語境同學習氣氛,直資學校相對資源豐富 ...

多謝你的意見

margaretcc 發表於 22-1-20 16:06
同意,除非好有信心入B1A。HLC都值得考慮,我覺得佢學生都醒目既,況且疫情網課到幾時,唔知會唔會影響呈3, ...

多謝你的意見

細細軒 發表於 22-1-18 19:50
想請問大家對依間學校嘅評價(emoji)

HLC 2021年成績如下供參考

2021年 | 2020年 | 2019年 | 2018年
考生 92人 | [···] | 99人 | 91人

文憑試
英文4+ 56.5% | [···] | 52.5% | 63.7%
主科4+ 46.5% | [···] | 48.2% | 55%
整體4+ 43.1% | [···] | 47.5% | 57.1%

英文2+ 100% | [···] | 100% | 100%
主科2+ 98.1% | [···] | 96.5% | 100%
整體2+ 95.5% | [···] | 96.3% | 99.8%

33222 63.0% | [···] | 57.6% | 75.8%
22222 93.5% | [···] | 91.9% | 100%

聯招
學位 54 | [···] | 51 | 68
副學位 6 | [···] | 15 | 9
--------------------------------------------------------
取錄 60 | [···] | 66 | 77

學位 58.7% | [···] | 51.5% | 74.7%
副學位 6.5% | [···] | 15.1% | 9.9%
--------------------------------------------------------
取錄 65.2% | [···] | 66.7% | 84.6%

School Plans and Reports
https://www.hlc.edu.hk/school-plans-and-reports/

Annual School Report 2020-21 (p.12)
http://www.hlc.edu.hk/wp-content/uploads/2021/12/Annual-School-Report-2020-21.pdf

HangMami 發表於 22-1-20 09:59
多謝意見。
未試過大抽獎,想問band1 ...

屯元天英中佔官津自行學額少於⅓
部份有聯小 大抽獎公海位比例更低
加上部份英中DSE成績未達B1水平
B1生多數入B1校 亦不少下移B2校
如不想試運氣 HLC屬本區唔錯選擇
當然自行獲心儀正取更佳 希望如願

2022/23學年自行學額
屯門 NT3
四大 160 (40×4)
田家炳 40
馬可賓 40
兩官 80 (40×2)
英中 320 / 官津 1,355 (23.6%)

元朗 NT4
三大 133
趙聿修 43
商中 50
基元 40
白約翰 40
盧幹庭 40
羅桂祥 40
英中 386 / 官津 1,306 (29.6%)

Poyau 發表於 22-1-20 21:08
屯元天英中佔官津自行學額少於⅓
部份有聯小 大抽獎公海位比例更低
加上部份英中DSE成績未達B1水平

多謝你的分析,好專業

回覆 Poyau 的帖子
借位一問:
羅中 今年先上車,意味往年收生質素較其他英中(例如 基元,白),但仍能做出相約的DSE成績,意味增值率高。。。。我咁樣理解啱唔啱呢?

另外,羅中校網列出好多科目4+%高於全港平均,even 通識科只高過1%都有列出,但英文科未無影,即意味英文成績不太理想?

但見學校近年積極搞活動,開English cafe幫助同學,希望來年成績有進步。

HangMami 發表於 22-1-20 10:29
好多謝你的意見和鼓勵
到時睇埋呈3表現再決定
...
可以等到呈三再決定抽唔抽飛? 唔係好明?我以為考呈三時已決定咗要大抽獎
‹ 上一主題|下一主題