用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 14網,點選好?請高人指點教一下
go

14網,點選好?請高人指點教一下

14網心水,
北官-有聯繫,讀得麻麻地都起碼有間筲官英中頂住...但派位只有3成幾band 1,屬2線小學。
滬江-各樣都好,但有少許遠,地鐵站仲要行10分鐘上山...如小朋友讀得麻麻無聯繫..
太古-地方大,方便,地鐵一出就到..但派位無以上兩間咁好。

請高人指教一下,仲有個弟弟跟尾

香蕉煎餅 發表於 21-12-23 18:17
14網心水,
北官-有聯繫,讀得麻麻地都起碼有間筲官英中頂住...但派位只有3成幾band 1,屬2線小學。
滬江- ...

升中往績 滬江 > 北官 > 太古
筲官19個東區聯繫位3間官小齊抽
讀得麻麻意思係B2抽聯繫位?

Poyau 發表於 21-12-23 22:19
升中往績 滬江 > 北官 > 太古
筲官19個東區聯繫位3間官小齊抽
讀得麻麻意思係B2抽聯繫位?

是的。。萬一我小朋友係band1尾或band2。。係咪都叫有間筲官頂一頂呢?

好難決擇。。多謝你回覆意見比我

香蕉煎餅 發表於 21-12-23 22:33
是的。。萬一我小朋友係band1尾或band2。。係咪都叫有間筲官頂一頂呢?

大抽獎B1無分頭中尾
B1生選筲官基本上穩
聯繫位未必有餘給B2

Poyau 發表於 21-12-24 22:19
大抽獎B1無分頭中尾
B1生選筲官基本上穩
聯繫位未必有餘給B2

有聯繫位會否著數一些呢?

香蕉煎餅 發表於 21-12-23 22:33

東區band1有冇聯繫都好、以我所見、放筲官第三都入到。band2的話冇機會、係咪聯繫都不會入到。

chanti 發表於 21-12-25 09:44
東區band1有冇聯繫都好、以我所見、放筲官第三都入到。band2的話冇機會、係咪聯繫都不會入到。

...

明白,謝謝你的意見

回覆樓主:

14網2022年大抽獎有654個位
從自行可見各有心頭好

男校
華仁 56/120(46.7%) | 60

男女
北衞 53/120(44.2%) | 60
滬江 56/120(46.7%) | 60
北循 47/100(47%) | 50
嘉諾撒 85/180(47.2%) | 90
太古 62/125(49.6%) | 63
丹循 50/100(50%) | 50
炮米 60/120(50%) | 60
北官 75/150(50%) | 75
佛康 50/100(50%) | 50
啟基 60/75(80%) | 38
----------------------------------------------------------
總數: 654/1,310(49.9%) | 656

2022年度統一派位各小一學校網選校名冊
https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/POA2022_CA_Booklet.pdf

如睇升中,北循同北官都好,北循聽聞老師有愛心啲,北官就有筲官聯繫。
我都想請教一下14網應該如何選?