用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 疫情影響升學決定
go

[英國] 疫情影響升學決定 [複製鏈接]

醒目開學勳章

英國疫情嚴重下,有冇家長或子女因此改變到英國升學嘅決定?我仔下年打算到英國升大學,好老實講我做家長嘅真係有啲擔心,但係阿仔就反而處之泰然!有仔女已經係英國讀大學嘅家長們,可唔可以分享下你哋點樣調節自己心態? 我係支持阿仔放眼世界嘅。
   6    0    0    0

大學問題唔大。中學我就唔會去,唔係怕受感染,而係half term、term end 安排住宿太煩。而且航班變數大,年紀輕未必處理到。

王家爸爸    發表於 21-12-24 10:50

仲有幾個月先開學,到時先決定。
舊年我都有擔心,都係兩手準備,8月先落實決定。決定咗就唔諗返轉頭,英國而家都有好多留學生,係唔係?

yeesumyin 發表於 21-12-23 13:57
英國疫情嚴重下,有冇家長或子女因此改變到英國升學嘅決定?我仔下年打算到英國升大學,好老實講我做家長嘅 ...

大學都唔敢?做家長要識得放手

王家爸爸    發表於 21-12-24 10:50
SmileSmileSmile    發表於 21-12-23 15:01

英國疫情嚴重下,有冇家長或子女因此改變到英國升學嘅決定?我仔下年打算到英國升大學,好老實講我做家長嘅 ...

我同你一樣的情況,阿仔吾擔心,我就好擔心,但我朋友佢話病毒嘅嘢真係話吾埋,亦預計吾到,但學業就係一世的,吾擔心得咁多,只好做好自己防疫
http://hk.myblog.yahoo.com/

sleung2020 發表於 21-12-23 14:24

是啊,我也要學識放手

sleung2020 發表於 21-12-23 14:24

病毒呢啲嘢唔係家長可以控制

醒目開學勳章

放手就一定會放手,始終最終都係佢自己做決定。父母擔心子女真係無可避免,希望疫情快啲可以減退!

bkfans123 發表於 21-12-23 14:29
我同你一樣的情況,阿仔吾擔心,我就好擔心,但我朋友佢話病毒嘅嘢真係話吾埋,亦預計吾到,但學業就係一 ...

你個仔都係2022年9月開學?

回覆 yeesumyin 的帖子

小朋友想出國。做家長應該係支持唔係擔心,咁樣會影響小朋友嘅心情,再講疫情都已經兩年,燮種都已經幾代,當地係多症,但死嘅人係少,好似傷風感冒咁,只係香港重當世紀疫症,唯一要諗過咗去可能有排返唔到香港,因為香港重係清0政策,要隔離21日,冇乜可能可以好似以前咁鍾意飛返嚟就返,比較麻煩。

王家爸爸    發表於 21-12-24 10:51
SmileSmileSmile    發表於 21-12-23 15:34

foxli 發表於 21-12-23 15:09

小朋友想出國。做家長應該係支持唔係擔心,咁樣會影響小朋友嘅心情,再講疫情都已 ...

讀大學,孩子大個啦,父母真係唔洗太擔心。

疫情,如果幾年都無改善,無可能暫停學業和出國決定。小心一點,做多點防疫事項,自己注意健康即可。

如果是2022入大學,照去UCAS申請先,取左offer先,如果next summer疫超嚴重,想唔出國米就留港讀書,唔洗交留位費的,放心做好安排。

我兩個孩子在8月尾回英時,佢地預左next summer返唔到香港,我放心地叫佢地快點回英升學,事事小心即可。

回覆樓主:

其實,讀中學(高中)反而無咁擔心,因為寄宿關係,學校會照顧好,短假或term break 而家寄宿家庭的確唔係好夠,但若果住開左一個是好的,就好放心比佢哋照顧,反而讀大學,真係得自己照顧自己。

manman333 發表於 21-12-23 17:24
其實,讀中學(高中)反而無咁擔心,因為寄宿關係,學校會照顧好,短假或term break 而家寄宿家庭的確唔係好 ...

同意,好幸運我小朋友遇到一個好有心嘅寄宿家庭!

pauline_c 發表於 21-12-23 14:54
你個仔都係2022年9月開學?

是的

foxli 發表於 21-12-23 15:09

小朋友想出國。做家長應該係支持唔係擔心,咁樣會影響小朋友嘅心情,再講疫情都已 ...

你講得啱

bkfans123 發表於 21-12-23 20:47
是的

夏天疫情會好 d,無而家出發咁掙扎。

回覆樓主:

最擔心係去年3,4月,英國大爆發,D航班又取消,Dubai 封關,又傳過 Heathrow 都封,口罩又無,唉,最難捱已捱過,相比而家放心好多

擔心一定有,不過日子一樣要過,我覺得決定去外國讀書唔應該因疫程而改變,除非你的決定未夠堅定,可去可不去的話就另計!
疫情己經兩年有多,沒完沒了,慢慢變得似英國人一樣咁佛系,不過都一樣會叫小朋友帶口罩,打齊針,不過他們的社交生活一樣照常,因為依個都係他們出外升學的其中一個學習機會!
當你去到外地佢哋發覺身邊的同學,大部分人都曾經中過,十日後又精神亦亦一齊玩,真係好似感冒一樣,病幾日,所以年青人一啲都唔驚!
不過年長的,就真係要諗清楚自己係咪真係咁健康喇!
疫情下的留學生活,就真係不能期望可以成日見到小朋友,一年一次兩次已經好盡,每次21日,你話返得來幾多次啊!
除咗機票,現在多咗酒店同檢測,仲要隨時有被取消航班嘅機會,心理壓力都大左好多!

pauline_c 發表於 21-12-23 20:58
夏天疫情會好 d,無而家出發咁掙扎。

咁都係,希望所有疫情快啲緩和,不用咁多限制
‹ 上一主題|下一主題