用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 比較幾所已有offer的學校,懇請用家給予意見。 ...
樓主: 牛肉烏冬
go

比較幾所已有offer的學校,懇請用家給予意見。   [複製鏈接]

mybaby1668 發表於 21-12-25 17:47
明白,謝謝提醒,我淨係諗住唔好hold位, 無想清楚咁樣其實好無禮貌
...

幾年前有幸見過校長,其實都冇乜特別嘢講(或者話佢講嘅嘢我一早知)。如果真係唔諗住讀,建議3rd in. 唔使去,及早將個機會留俾其他人。

牛肉烏冬 發表於 21-12-25 17:15
我們也不打算去見英華(如有3rd in通知)留番機會給其他小朋友

估計你仔仔好大機會有英華3rd in , 如果不打算再見英華, 會不會考慮通知聲學校 已有學位所以唔繼續參加面試 ? 咁樣或者真係可以留返一個機會比多一個小朋友進入3rd in  
唔好意思 如有冒犯請勿介意  :)

yin0101 發表於 21-12-25 20:32
估計你仔仔好大機會有英華3rd in , 如果不打算再見英華, 會不會考慮通知聲學校 已有學位所以唔繼續參加面 ...
會呀如果學校通知我們入選3rd in會即時告知學校不去面試呀

醒目開學勳章 貢獻勳章

mybaby1668 發表於 21-12-25 11:40
想請教一下,小兒應該唔係資優,老師話佢專注力及記性好,肯聽指令,鍾意音樂,但睇書興趣一般,要叫/陪佢 ...

首先,好多家長都會誤解資優,其實資優兒唔一定係麻煩人,只係比較多會出現唔同嘅問題

資優唔一定鍾意睇書,又或者係佢未遇到有興趣嘅書!我大仔K3時,就算上到小二小三,都唔睇故事書,但佢一睇就金庸!未睇小說前,係睇工具書、科普書

仲細,陪佢睇書嘅日子唔多,好好享受啦~

DB適唔適合,好睇你手上有咩選擇,DB係各自各精彩嘅學校,只要學術上跟到,我唔會太擔心响DB生存唔到

至於家境,其實DB有大富人家,但更多係中產,自己教好價值觀就得,我兩個仔讀LS都有大把同學住獨立屋,但從來唔會追求物質,我相信男校呢方面已經比女校好好多

學生之間,佢地應該叫一齊努力,唔係叫競爭

恐龍家

牛肉烏冬 發表於 21-12-25 20:58
會呀如果學校通知我們入選3rd in會即時告知學校不去面試呀

明白的,但可能學校已通知限定數目進入3rd in 的小朋友, 其餘小朋友則會被通知已reject
Anyway謝謝你

yin0101 發表於 21-12-25 23:24
明白的,但可能學校已通知限定數目進入3rd in 的小朋友, 其餘小朋友則會被通知已reject
Anyway謝謝你 :f ...
明白的,但我們情況也很尷尬,
學校還未告知會進入下一輪,
自己卻打電話去說已獲他校取錄,
這太奇怪了,所以只能這樣安排吧!請見諒。

如果有學生放棄,我相信即時安排後補。
坦白說,我也不敢講進入3rd in機會,之前都試過幾所學校落選,就連 2nd in 機會也沒有。

小曳人 發表於 21-12-25 22:04
首先,好多家長都會誤解資優,其實資優兒唔一定係麻煩人,只係比較多會出現唔同嘅問題

資優唔一定鍾意睇 ...

感謝你嘅分享,你真係好有學問呀 ,睇完你寫嘅野,我對小朋友在教育方面有較清晰嘅想法,謝謝

964000 發表於 21-12-24 07:41

在國際學校,如果數學高度資優,有需要是可以安排佢地過去 ...

同意吖!
這些特別叻的學生,如資源許可,國際學校,或學制已module為本的制度會較適合, 因為讀那一級或跳不跳級巳不再重要, 例如, 某科標准先讀A module, pass後再讀B module, 之後再讀C module (A --> B --> C), 但如學生叻(在這里不再叫資優生了, 因為制度本生以可照顧這類學生,而不需要校長和老師的特別批准),他可讀完A 直接讀C module (A --> C) , 如學生能力不夠,讀完A, 要去讀AB (特別班, 程度在A 與B 之間)先, 再讀B (A --> AB --> B).
在小學到初中,基本是已breadth knowledge為學習目標, 到高中才以depth knowledge為學習目標, 而academic類的資優生, 未必科科都 outstanding, 在小學時跳級完全末好處, 但按科跳就可完全滿足佢程度d求知欲. 好似我小朋友斑同學, 好多科都按自己程度上唔同level的modules, 讀得快(跳module讀果d)可早d入U或多選些自己有興趣module哩上, 等夠鍾先入U, 讀得慢果d,可以唔留級, 在暑假哩讀多幾個modules, 同樣可按時上大學
(我小朋友之前讀SMC的)

twhkleung 發表於 21-12-26 01:26
同意吖!
這些特別叻的學生,如資源許可,國際學校,或學制已module為本的制度會較適合, 因為讀那一級或跳不跳 ...
謝謝提供資訊,好詳細呀。

我們是一般家庭、普通家長,真的不知道能有這些安排。
多謝你讓我們知道更多,衷心感謝。

回覆樓主:

想問下最終有冇註冊DB?

根本只有LS or DB 可選 除非又有SPCCps 加入戰圈

iba 發表於 22-1-7 16:08
想問下最終有冇註冊DB?

你唔係覺得樓主會唔reg DB呀嘛?跟本就係偽命題

Jean1769 發表於 22-1-7 23:38
你唔係覺得樓主會唔reg DB呀嘛?跟本就係偽命題
開心share 完畢,老會員已見慣不怪

TONG0720 發表於 21-12-25 15:09
呢種情況我都明白。但真喺唔需要擔心,DB一班得30零個學生,屬於小班。冇特別情況,老師都少同家長聯繫, ...

請問一下DBSPD 有冇每一科排成績名次?中英數三科 有冇在日常課堂按學生能力程度分set 教學?或是提供課後拔尖保底班?

回覆 b3410 的帖子

可否elaborate 小小DB課程(英、數、常?)如何適合資優生?

回覆 TONG0720 的帖子

請問下DB校隊最受歡迎噶係咩?

回覆 ustvct 的帖子

作為用家家長(仔係資優亦喺DBSPD讀足六年),我唔認為學校嘅課程有特別設計去幫助資優學生。不過周邊配套確實令資優小朋友更易發揮;例如適量(偏少)功課俾小朋友有大量課餘時間去睇想睇嘅書同然後想研究嘅嘢;星期五下午唔上堂但係有大量學校安排嘅唔同種類興趣班俾小朋友發掘興趣;小五小六有兩班「精英」班將程度較高嘅小朋友習埋一齊教;學校提供資料鼓勵學生報HKAGE、中大等資優課程;夏天最後兩個禮拜唔上堂,專注分小組做project,俾小朋友發揮書本唔會學到嘅知識/技能等。

beastiebistro 發表於 22-1-10 11:40

作為用家家長(仔係資優亦喺DBSPD讀足六年),我唔認為學校嘅課程有特別設計去幫助資 ...
咁已經好好喎
我都想知db/ls有幾適合資優的小朋友

之前爬文前輩話ls會趕識晒的小朋友出班房出面企

beastiebistro 發表於 22-1-10 11:40

作為用家家長(仔係資優亦喺DBSPD讀足六年),我唔認為學校嘅課程有特別設計去幫助資 ...
你又啱喎,真係一啲都唔特別,我兩個小朋友以前的津小及私小課程上都係咁安排,鼓勵參加資優學苑、中大資優又或教區自辦資優班;有一間星期一至五下午唔上堂,係興趣活動;功課量不多,有足夠時間閱讀;有一間逢試後都係stem之類活動,另一間就6月試後暑假前係stem之類活動,應該係咪間間都大約咁安排?

PTL_L 發表於 22-1-10 13:18
你又啱喎,真係一啲都唔特別,我兩個小朋友以前的津小及私小課程上都係咁安排,鼓勵參加資優學苑、中大資優 ...
的確唔少學校都有類似安排
‹ 上一主題|下一主題