用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 比較幾所已有offer的學校,懇請用家給予意見。 ...
樓主: 牛肉烏冬
go

比較幾所已有offer的學校,懇請用家給予意見。   [複製鏈接]

回覆 PTL_L 的帖子

可能我特別啲,從來都覺得教育同規劃係家長自己嘅責任。

香港嘅學校(中小學)資源有限,所以班大人多,只可以照顧大圍利益,我從來都唔指望學校會對SEN學生有特別幫助(資優都係Special Education Needs學生!呢個詞本身無貶意,只係話有特殊需要嘅學生,要增潤都係特殊需要)。

學校可以提供一個良好嘅學習氣氛、資源、同埋一班同level嘅同學就已經叫做咗應該做嘅嘢。呢方面我認為DBS已經做得比大部分香港嘅學校好,我仔讀得非常開心亦喺佢長處大有發揮。

PTL_L 發表於 22-1-10 13:18
你又啱喎,真係一啲都唔特別,我兩個小朋友以前的津小及私小課程上都係咁安排,鼓勵參加資優學苑、中大資優 ...

唔駛擔心呈分試,唔駛為一分半分爭排名連視藝音樂都要補,輕輕鬆鬆就上番SD, 等D仔可以有時間跟自己時間表成長,無早熟嘅女仔比較,只要家長自己唔去攀比成績,D仔真心無壓力。

beastiebistro 發表於 22-1-10 14:10

請問DB 有什麼 SEN support? Thx

beastiebistro 發表於 22-1-10 14:10

認同,從來我都覺得起香港讀書主要係靠小朋友同家庭教育,當然學校亦功不可沒,亦係比例分配係點!
就個人而言,一定唔會要求大圍因小眾而改變,相反,會自行搵出路,深知,沒有任何機構、人會比自己更清楚自己小朋友。

Cherishvalue 發表於 22-1-10 14:15
唔駛擔心呈分試,唔駛為一分半分爭排名連視藝音樂都要補,輕輕鬆鬆就上番SD, 等D仔可以有時間跟自己時間 ...
是的,不過大前提如你所說「只要家長自己唔去攀比成績」,試問,入讀DB的家長有幾多唔攀比成績呢?其實唔係只適用於DB上,亦凡指大部分的家長心態。

Cherishvalue 發表於 22-1-10 14:15
唔駛擔心呈分試,唔駛為一分半分爭排名連視藝音樂都要補,輕輕鬆鬆就上番SD, 等D仔可以有時間跟自己時間 ...

請問DBSPD學校有冇公開每科名次?

回覆 bbchu0316 的帖子

咦?我嘅回覆係話唔會指望學校有特別嘅SEN支援喎...

我小朋友係資優(無其他行為情緒問題)所以無乜機會用到學校嘅SEN服務。不過我相信DBS嘅SEN支援唔會少過一般local school喎,始終資源已經比大部份LS多。

PTL_L 發表於 22-1-10 14:30
是的,不過大前提如你所說「只要家長自己唔去攀比成績」,試問,入讀DB的家長有幾多唔攀比成績呢?其實唔係 ...

唔駛跟同學爭排名搏band 1,同學校唔會特別chok 成績已經好緊要。

家長自己攀比就無話可說, 就算放IS家長也可以搵嘢比一樣。

Cherishvalue 發表於 22-1-10 17:56
唔駛跟同學爭排名搏band 1,同學校唔會特別chok 成績已經好緊要。

家長自己攀比就無話可說, 就算放IS家 ...
認同,但華人社會就係咁,有啲家長話入咗一條龍就放心哂,唔追成績,我係有保留,到高小時先講,有時家長唔卒成績,又估下學校卒唔卒?由其以成績取勝的學校!

beastiebistro 發表於 22-1-10 11:40
回覆 ustvct 的帖子

作為用家家長(仔係資優亦喺DBSPD讀足六年),我唔認為學校嘅課程有特別設計去幫助資 ...

請問PD一年級讀上去DBS的同學仔能力怎樣?仲可以入到校隊代表學校嗎?還是主要都是外來生?謝謝你

DB當然兩類家長都有,家長自己把持到就得。我係堅決唔為追成績而讀書嘅家長,都有同路家長好朋友。

回覆 dodotin0505 的帖子

又係兩樣(小學部升同外來生)都有,睇每樣運動同每年人腳組合。

beastiebistro 發表於 22-1-10 18:33

DB當然兩類家長都有,家長自己把持到就得。我係堅決唔為追成績而讀書嘅家長,都有同路 ...

同你一樣。入到靚龍唔通仲死谷爛谷咩。最緊要家長知道自己做乜。

不過一定有人唔信會有咁的心態的家長或者本著睇你哋之後點死的心態

beastiebistro 發表於 22-1-10 18:33

DB當然兩類家長都有,家長自己把持到就得。我係堅決唔為追成績而讀書嘅家長,都有同路 ...

但相信會有前設:
1.小朋友成績不錯(相信你小朋友係,資優總有優勢)
2.暫未察覺到現實情況下
3.仍是初小階段
4. 有機會或能力或早已安排出外升學
當小朋友非靚料(入龍後才發現),但入了龍校,卒是遲早的事,小學唔卒,中學應付公開考試都要嚟料。

Jean1769 發表於 22-1-10 18:49

同你一樣。入到靚龍唔通仲死谷爛谷咩。最緊要家長知道自己 ...
#131..........DB當然兩類家長都有 <-----------

都係嗰句,兩樣都有。我小朋友已經升中(去埋外國)不過6年小學加1年中學我都無為成績捽過佢,亦都係有同路人家長,不過屬少數囉。

雖然我小朋友係資優,但係資優唔等於全科績優。事實上我小朋友英數確實成績唔錯,但中文慘不忍睹,但我哋無補過一日習,無做過一篇課外嘅補充練習。都係嗰句,只要家長自己把持到,真係毫無壓力。

PTL_L 發表於 22-1-10 19:02
但相信會有前設:
1.小朋友成績不錯(相信你小朋友係,資優總有優勢)
2.暫未察覺到現實情況下

小學唔卒=/=學校/學生水平會變弱~~~

只要底子夠,去到高中階段仍然可以自行埋位,認真對待。一直唔重視個底子,不少係志不在港升學㗎嘛~~~

beastiebistro 發表於 22-1-10 19:15

都係嗰句,兩樣都有。我小朋友已經升中(去埋外國)不過6年小學加1年中學我都無為成績 ...

係,我正想後補另一前設,「有機會或能力出外升學」

mcl203 發表於 22-1-10 19:16
小學唔卒=/=學校/學生水平會變弱~~~

只要底子夠,去到高中階段仍然可以自行埋位,認真對待。一直唔重 ...
認同。正想後補上此因素。

無緊要,不過我哋拉遠咗。總之我作為「前」用家,認為DBSPD係非常好嘅選擇,亦適合資優小朋友。不過唔係因為課程設計,頂多係其他配套、同類同學同埋氛圍。
‹ 上一主題|下一主題