用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 比較幾所已有offer的學校,懇請用家給予意見。 ...
樓主: 牛肉烏冬
go

比較幾所已有offer的學校,懇請用家給予意見。   [複製鏈接]

小曳人 發表於 21-12-25 08:44
btw 的確有唔少資優兒,咪就係大約2% 囉
如果响名幼,就更多,因為家庭對早期教育好重要

想請教一下,小兒應該唔係資優,老師話佢專注力及記性好,肯聽指令,鍾意音樂,但睇書興趣一般,要叫/陪佢先會睇,遇到困難會想退縮,性格好勝執著,但活潑多言,鍾意同人溝通,呢類小朋友係DBSPD讀書係咪適合呢?有少少擔心小兒如果係學校嘅表現唔特出,會唔會變隱形人?另外,學生之間嘅競爭會唔會好大?會唔會經常互相比較?包括比較家庭背景,因為我地唔係大富之家,只係好普通嘅家庭。

CXW 發表於 21-12-25 08:10
天主教

肯定唔係,成個webpage 都冇寫跟天主教堂區有任何關係。校董會一個神職人員都冇。只是個名用St. 開頭。如有錯誤請指教。

mybaby1668 發表於 21-12-25 11:40
想請教一下,小兒應該唔係資優,老師話佢專注力及記性好,肯聽指令,鍾意音樂,但睇書興趣一般,要叫/陪佢 ...

又唔一定係資優先至讀DBS嘅⋯⋯小朋友表現可以all rounded 。DBS 好處係課程設計可以給小朋友多方面嘗試。喜歡跟別人溝通已經係一個好有優勢的soft skill. 其實小朋友成長要喺being book smart and so called “street smart” 取個平衡。太多人只看重book smart

想請教一下,小兒應該唔係資優,老師話佢專注力及記性好,肯聽指令,鍾意音樂,但睇書興趣一般,要叫/陪佢 ...

我們也擔心會這樣因兒子除了數學的學習進度是較令人驚喜外,其他的條件,應該和你兒完全相近啊。

回覆樓主:

Delete

sasa_mom 發表於 21-12-25 12:06

又唔一定係資優先至讀DBS嘅⋯⋯小朋友表現可以all rounde ...

我都明白你講嘅野,唔應該淨係齋讀書,要發展其他技能同興趣。只係睇完大家嘅討論之後,突然覺得DBS好似鍾意收資優嘅小朋友,雖然小兒學術唔差,但有d擔心佢係一班咁叻嘅小朋友之間讀書會有壓力。其實我老公淨話都話我諗太多,由佢自然發展,佢會係學校搵到自己嘅位置,唔需要過份擔心。謝謝你嘅回覆呀!

牛肉烏冬 發表於 21-12-25 12:29
我們也擔心會這樣因兒子除了數學的學習進度是較令人驚喜外,其他的條件,應該和你兒完全相近啊。
...

你個仔直情超班啦,我仔其實好普通,最大優點只係鍾意同人溝通,佢真係乜人都可以傾一餐,無論大人小朋友或者係街嘅陌生人,我反而有時覺得佢太多言。

其實咩為之隱形人呢?每個人定義唔同,學校喺讀書學習嘅地方,我唔覺得需要被人特別關注,除非某方面特別叻或者成日喺學校有問題,呢兩個極端會被人特別關注,如果唔係,我霖喺我眼中中間呢派都喺隱形人,自己做好自己分內事咪得啦,唔需要被特別「照護」特別「對待」,我相信小至學校大至社會,好部分人都屬於呢類。But anyway,其實DB提供好多唔同嘢俾班仔仔玩,體育音樂學術都有好多唔同類型校隊,玩又得讀書又得,各有各精彩,真喺唔需要太擔心
DBSPD嘅課程設計得非常適合班仔仔,生動有趣,真正做到活動教學。學生之間競爭會唔會好大?互相比較?對成績有要求嘅小朋友自然會去比較,但學校教得都好好,而且全班仔都好叻,大家成績都好接近,特別叻或暫時跟唔到喺個數。真正一條龍,我自己覺得如果唔喺家長自己非要去爭第一,願意做「大多數」果班嘅話,唔會有咩壓力。
家庭背景問題,我哋都喺好普通嘅家庭,學校裏唔會感覺到有咩攀比情況,大家都好低調。
另外關於程度問題,英文喺可能比大部分學校深一年,數學深半年,中文我覺得喺跟大多數程度,唔喺真的好深。DB絕對喺好好嘅學校

mybaby1668 發表於 21-12-25 12:38
你個仔直情超班啦,我仔其實好普通,最大優點只係鍾意同人溝通,佢真係乜人都可以傾一餐,無論大人小朋友 ...
只是數的學習進程較同齡快,語言能力只是一般。HKUGA、TSL、SPCC 等受歡迎學校也入不到 2nd in。

不過,兒子都是十分聽指令的小朋友,十分主動,又喜歡和別人溝通。

TONG0720 發表於 21-12-25 13:44

其實咩為之隱形人呢?每個人定義唔同,學校喺讀書學習嘅 ...

明白你嘅意思。我讀小學時就係隱形人,老師唔多理我,因為我無特別叻嘅地方,中間位置,有2,3年都唔需要見家長,我媽打電話問老師原因,老師話唔好意思,漏咗我,不過你女都無乜特別唔洗見啦。我當時覺得有d失落,點解老師會唔記得我嘅?我都好想老師會關注下我,因為我其實都好努力,都想得到老師嘅認同,所以當時多多少少都有d唔開心,覺得自己唔重要。我明白唔應該要人時常關注自己,但小朋友細個,諗野會直接,無咁成熟,當然父母要從小講俾佢地聽呢個道理啦。但我認為老師嘅關注多少都有d需要,對個人嘅自信都會有d影響,呢個只係我自己嘅感受同想法,或者我唔夠成熟,但你給予嘅意見,我是明白的,我會改變下自己嘅想法。

另外,多謝你講DBS情況我知呀,我對學校又深入認識咗。

twhkleung    發表於 21-12-25 18:58

TONG0720 發表於 21-12-25 13:44

其實咩為之隱形人呢?每個人定義唔同,學校喺讀書學習嘅 ...
謝謝詳細講解

mybaby1668 發表於 21-12-25 14:40
明白你嘅意思。我讀小學時就係隱形人,老師唔多理我,因為我無特別叻嘅地方,中間位置,有2,3年都唔需要 ...

呢種情況我都明白。但真喺唔需要擔心,DB一班得30零個學生,屬於小班。冇特別情況,老師都少同家長聯繫,每個學期有家長會,而且我個人覺得學校關愛好足,有關注到每一個學生,個仔仔喺學校有小小唔舒服(小到可以忽略,例如破左小小皮,未流血),老師都會打電話俾我哋。

TONG0720 發表於 21-12-25 15:09
呢種情況我都明白。但真喺唔需要擔心,DB一班得30零個學生,屬於小班。冇特別情況,老師都少同家長聯繫, ...

咁我就放心啦,謝謝你

牛肉烏冬 發表於 21-12-25 13:54
只是數的學習進程較同齡快,語言能力只是一般。HKUGA、TSL、SPCC 等受歡迎學校也入不到 2nd in。

不過,兒 ...

我淨係考咗幾間九龍區嘅直私,因為要近屋企,放便接送。我已經放咗福小,APS,SFA,宜家等緊1月TSL 3rd in,我想見校長聽下佢講我小朋友嘅情況,但我會主動同校長講會讀DBS。如果英華好彩收到3rd in,我都會通知學校唔去in,希望大家多d機會,聖誕快樂

mybaby1668 發表於 21-12-25 15:24

咁我就放心啦,謝謝你

唔使客氣,恭喜你,小朋友好叻

TONG0720 發表於 21-12-25 15:56
唔使客氣,恭喜你,小朋友好叻

多謝!我地都好開心小朋友可以入到DBS呢個大家庭

mybaby1668 發表於 21-12-25 15:36
我淨係考咗幾間九龍區嘅直私,因為要近屋企,放便接送。我已經放咗福小,APS,SFA,宜家等緊1月TSL 3rd in ...
我們也不打算去見英華(如有3rd in通知)留番機會給其他小朋友

sasa_mom 發表於 21-12-25 12:00
肯定唔係,成個webpage 都冇寫跟天主教堂區有任何關係。校董會一個神職人員都冇。只是個名用St. 開頭。如 ...
SMC 是天主教的,朋友兒子喺入面讀,隨手上網打SMC 小學都可以見到升學天地介紹喺天主教

mybaby1668 發表於 21-12-25 15:36
我淨係考咗幾間九龍區嘅直私,因為要近屋企,放便接送。我已經放咗福小,APS,SFA,宜家等緊1月TSL 3rd in ...

咁樣好似有點串,TSL有得見校長亦唔等於一定有offer. 大可真係出offer唔去註冊就夠

Jean1769 發表於 21-12-25 17:25
咁樣好似有點串,TSL有得見校長亦唔等於一定有offer. 大可真係出offer唔去註冊就夠
...

明白,謝謝提醒,我淨係諗住唔好hold位, 無想清楚咁樣其實好無禮貌
‹ 上一主題|下一主題