用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 JUPAS 的面試
樓主: 焯媽媽
go

JUPAS 的面試   [複製鏈接]

Augesttime 發表於 21-12-30 16:35
係,我都覺得佢咁敢膽搏膽豁出去睇執唔執到AB offer。

都唔知話呢個special case係勵志定警世好喇!

我仍然係咁估:

嗰位學一向成績好。報JUPAS時,好審慎咁填咗band A 。後面BCDE就求求奇啦,反正都唔係想入。我見依度D家長又鼓勵人一定要填滿20個。相信係咁,PT就求奇地被放係E

DSE有成績後,嗰位學也一如預期,咁就唔使改呀。或者考得比預期好,就係咁依執下頭幾位。後面嘅就理唔到啦。到學系收生時,其實你有你收,我有我收。當然有D學系可能明知你唔黎,高分都未必比offer你。我相信嗰位學係JUPAS個系統係有多個offer的。但由於JUPAS規則,JUPAS只會派排最前一個offer比嗰位學,佢會見到A1收咗佢,其他佢就見唔到。當然JUPAS同時會通知其他學系嗰位學已經有A1 offer 了。它們有多一個空位在第二輪收生。

奇就奇在PT居然比offer一個放band E 的申請人!當然這學生的成績一定很好。

回覆樓主:

另外,講開interview有書單俾人準備下,再interview/present,其實呢類presentation好多中學都成日做,睇書係習慣,少睇厚書工具書就一定有些少難度,不過無俾主題已經好易做喇。我諗都係想看看學生的組織能力,文筆思路而已。所以先唔會有發問環節。

如果係發問,見嘅就唔會係科大呢d級數,而係似劍牛長春藤,書單都唔會俾,預咗考生本人係博覽群書(其實心向呢方面的興趣,HK某些尖中尖唔會無睇過某些書單上的書,讀IS叻嘅可能year8 year9當興趣已經睇過晒),然後interview就係傾計喇,傾下呢傾下路睇睇學生有無些看法係好似從書中汲收再應用返出來去講自己的獨特看法,唔會係問答題咁考問學生咁刻意。

hkust咁interview都算就住就住去interview,俾些書目但求睇出學生係想讀嘅,都係好事來的。大學入學interview學到嘅,下次搵暑期工/intern/grad offer 多3叫有多次經驗,有備而來總係好事。

Charlotte_mom 發表於 21-12-30 15:21

差d噴水,貼埋電話Jupas無叩門呢招㗎wor
當我仔有面試通知的時候,
我有打信息問某大學朋友JUPAS面試的情況,
1. 面試官知唔知學生的所有資料,包括分數。

2. 面試會唔會受考生分數/表現/其他因素影響。

因為個個考生都係匯報類似的課題,所以想知道面試準則呢。

當時朋友係已讀不回,我估計朋友正正係負責JUPAS收生,所以避嚴。

說不定,識人真的有叩門呢!

ok_ko 發表於 21-12-30 17:00
我仍然係咁估:
嗰位學生一向成績好。報JUPAS時,好審慎咁填咗band A 。後面B,C,D,E就求求奇啦,反正 ...

我諗係入statistics個個入錯B字做E字,或者放錯粒數在E,其實在B。

typo error.

醒目開學勳章 王國長老

焯媽媽 發表於 21-12-30 17:19
當我仔有面試通知的時候,
我有打信息問某大學朋友JUPAS面試的情況,
1. 面試官知唔知學生的所有資料,包括 ...

曾經識個在大學做收生的職員,佢話其實大學都會有個preferred secondary school list
我心諗,咁影響到咩?不過我廢事問了

Charlotte_mom 發表於 21-12-30 19:55
曾經識個在大學做收生的職員,佢話其實大學都會有個preferred secondary school list
我心諗,咁影響到咩 ...

preferred list一定有啦。HKU academy of the talented 都講明有D中學會被invite請他們畀D學生來做members. 另外無被邀請的中學或那些被邀請的學校但沒有被學校選中的學生,請自己報名講畀HKU聽有咩talent,  HKU㨂過後才決定可否做members

nicolemummy 發表於 21-12-30 20:11
preferred list一定有啦。HKU academy of the talented 都講明有D中學會被invite請他們畀D學生來做members ...

我女係HKU academy的member,其實真的有用嗎?學校推薦一個课程然後爆左,退而參加另一個zoom的课程(因為疫情,所以兩個都改zoom上),真系member有用咩????

JJDBB 發表於 21-12-30 20:47
我女係HKU academy的member,其實真的有用嗎?學校推薦一個课程然後爆左,退而參加另一個zoom的课程(因為 ...

我唔知有無用。但我想指出,大學擺明有張preferred secondary school list,都唔洗太祕密

nicolemummy 發表於 21-12-30 20:55
我唔知有無用。但我想指出,大學擺明有張preferred secondary school list,都唔洗太祕密
...

我記得個時小女系頭五的同學有,中一,二無份好似頭五都冇,中三先有,可能系中三開始掛,要交上中一二三的成績表,有個list又真係不奇。在電腦一Call就出哂來。

nicolemummy 發表於 21-12-30 20:55
...

借問科大同中大有冇類似嘅呢?

JJDBB 發表於 21-12-30 21:22

科大唔知啊。但中大應該有。我的孩子參加中大一些實驗日,但過了deadline一天,我叫孩子寫email去問,中大見到,就叫孩子同中學負責老師講再報名就ok.... 畀我感覺是中大覺得孩子既既學校英文好,而那個系需要高級程度英文既考生,所以好想孩子學校多D學生參加。唔會你明唔明我講咩,唔可以講得太明。

Charlotte_mom 發表於 21-12-30 19:55
我心諗,咁影響到咩 ...
因為我仔的同學,主要係某些男校畢業生,所以畫公仔唔使畫出腸。

JJDBB 發表於 21-12-30 21:22
畫公仔唔好畫出腸!

nicolemummy 發表於 21-12-30 18:54
我諗係入statistics個個入錯B字做E字,或者放錯粒數在E,其實在B。

typo error.
絕對有可能。

醒目開學勳章 王國長老

焯媽媽 發表於 21-12-31 00:46
因為我仔的同學,主要係某些男校畢業生,所以畫公仔唔使畫出腸。

咁講,又現實d
大學會去某d中學擺booth,講talk(非疫情時)
其他中學就唔會去

咁算唔算出腸?

Charlotte_mom 發表於 21-12-31 10:57
咁講,又現實d
其他中學就唔會去

Charlotte_mom 發表於 21-12-31 10:57
咁講,又現實d
其他中學就唔會去
因為疫情,真係唔知有甘嘅事,亦都無聽過。
幸好,我仔雖不是某幾間男校生,但都入到某科。

機會是有的,但可能要更亮麗的成績。

醒目開學勳章 王國長老

焯媽媽 發表於 21-12-31 11:58
因為疫情,真係唔知有甘嘅事,亦都無聽過。
幸好,我仔雖不是某幾間男校生,但都入到某科。

當然,這就是我原本concern
Preferred schools是有的,但只限於「marketing」方面,對preferred schools投放嘅資源係比較充足
但去到收生,都係先睇分數再說

JJDBB 發表於 21-12-30 20:47
我女係HKU academy的member,其實真的有用嗎?學校推薦一個课程然後爆左,退而參加另一個zoom的课程(因為 ...

我覺得無用,我位年輕人都係member,自己申請,亦去玩咗一個似乎有啲認受性嘅幾日課程~

係佢報大學嘅過程,佢係師姊/前輩收返嚟嘅料,一直都係講睇分數,面試只係例行工事,最緊要夠分~~~

mcl203 發表於 21-12-31 12:40
我覺得無用,我位年輕人都係member,自己申請,亦去玩咗一個似乎有啲認受性嘅幾日課程~

係佢報大學嘅過 ...

我女之前話學校比推薦,我話推薦就拎,寄回來有一個章,我話可以留作記念,實際上也要分数話事,夠分就有得入場。最近去了HKU interview, 入面學生都有講面試只是傾下計無正確答案。
‹ 上一主題|下一主題