用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 JUPAS 的面試
樓主: 焯媽媽
go

JUPAS 的面試   [複製鏈接]

焯媽媽 發表於 22-6-18 00:08
遇到這些面試機會,我會鼓勵孩子去的,因為可以練習下面試投巧和磨練下自信心。
因為放榜後3日(?)內,係可 ...

我有叫佢去,佢實在太懶嘞!佢只去近家的大學,遠就唔去!
不過最終都係睇成績!希望佢可以啦

maggie789 發表於 22-6-18 01:09
我有叫佢去,佢實在太懶嘞!佢只去近家的大學,遠就唔去!
不過最終都係睇成績!希望佢可以啦
...
其實孩子未必係懶的,可能係因為種種原因而不願意去嘗試,
例如無信心,唔知面試是怎樣,害怕面對困難,怕被問到不懂回答。

趁現在還有時間,和他一起練習面試對答,或者搵相熟朋友幫手Zoom面試。

就算係吃飯時間的提問對答,飯後看電視時一起對答交流,或是刻意安排的面試機會,都可以試下。

祝福孩子馬到功成!

焯媽媽 發表於 22-6-18 09:37
其實孩子未必係懶的,可能係因為種種原因而不願意去嘗試,
例如無信心,唔知面試是怎樣,害怕面對困難,怕 ...

謝謝你!
我仔比較內斂,好多時都唔出聲,佢成日話唔需要我幫佢!佢只係堅持唔去遠!因為分數有限,佢覺得如果夠分都係選擇近唔會遠!

maggie789 發表於 22-6-18 12:14
謝謝你!
我仔比較內斂,好多時都唔出聲,佢成日話唔需要我幫佢!佢只係堅持唔去遠!因為分數有限,佢覺得 ...
因為我仔係理科人,唔出聲的性格和我仔一模一樣呢!
幸好,他很聽老師話,知道中英文口語練習的重要性,(DSE中英文口試佔分好似10%?)
所以,高中階段一直都有和他口語練習。

有時吃飯時,我會自說自話,
我向仔說: 如果面試,老師叫你1分鐘自我介紹,你應該怎樣介紹呢?
我繼續答:1分鐘只能講2-3個重點,例如:介紹個人興趣,人生經歷,例如做過義工,優點係喜歡觀察和思考問題等。

等仔仔知道如何應對面試題目。

和年輕人相處,係一個學問呢!你都可以試下。
‹ 上一主題|下一主題