用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 加拿大升學經驗分享
go

[加拿大] 加拿大升學經驗分享 [複製鏈接]

想2023年,完成中三後到加拿大讀中四,完全無相關經驗,哪一個省會比較適合?一年費用多少?Homestay or boarding school ?有朋友可以分享經驗嗎?
   2    0    0    0

最少用半年時間預備,小兒今年8月中去加拿大讀grade 10, (公立學校)12/2020,開始搵Agent 幫手,自己心目中想去邊個省,自己揀定這個省份心儀學校,叫Agent 幫你去council 申請這幾間學校,要俾2年成績表,自我介紹信,如果你心儀學校吾收,council 會offer 學校俾你.
學費大約9萬,homestay 約7萬。
仔仔到現在已4個多月,暫時都讀得好開心,學習及生活環境好,讀書冇咁大壓力,比較輕鬆.
而且homestay 家庭對仔仔都好好,沒有思鄉病.

請問你仔仔讀邊一個省?你如何選學校?你用邊間agent?小女成績不太好,是否很難搵學校?Homestay 是自己搵,還是學校提供?唔好意思,太多問題,因完全没有經驗,不知從何入手。

仔仔讀Calgary, 當時網上揀Calgary 排名高中學,心儀3間就俾Agent 向council 申請,最後3間都冇offer, 冇位,council 就offer咗3間俾我,我係3間之間揀咗一間排名最高,當然再上佢校網了解吓課程.
有學校收,agent 會根據學校地址幫你申請homestay, 因要近校就讀.
Agent:大地

謝謝你的資訊。我心目中都係Calgary, 但calgary天氣比較凍,你仔適應嗎?介意講你仔讀邊間嗎?學費加雜費,一年要多少?

我也想安排仔到Calcary , 仔成績好差, 也想請教一下大家會入讀那一間? agent 介紹了Prairie Christian Academy, 這間是公校有寄宿, 希望會收阿仔

回覆 Bean0710 的帖子

你是否今年去加拿大?讀grade幾?

回覆 Peggynatnat 的帖子

應該2022年暑假去

回覆 Peggynatnat 的帖子

Hello, 其實我幾個月前開始著手搵agent同搵資料.朋友亦介紹左幾間私立教會中學, 學費同加拿大啲公立學校差吾多. agent 幫我聯絡過, 話整體來說會比一般公立學校好. 喺Nova Scotia 個邊, 可能都會比較凍.
‹ 上一主題|下一主題