用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 加拿大升中
go

[加拿大] 加拿大升中 [複製鏈接]

小朋友今年讀中一,2009年10 月出世,想9/2022 去加拿大升中。認該讀grade 幾?諗住公立學校+ home stay
   2    0    0    0

回覆 wong0723 的帖子

我諗住9/2023比小朋友到加拿大讀書,應該都會係homestay.如果你9/2022過去,而家要開始申請, 加拿大係根年齡分年級的。

回覆 Peggynatnat 的帖子

你去邊個省? 我地去多倫多, 是否grade 8 or grade 9?

wong0723 發表於 21-12-23 12:17

你去邊個省? 我地去多倫多, 是否grade 8 or grade 9?

可以哩度睇吓

https://schoolwix.com/ca

wong0723 發表於 21-12-22 18:19
小朋友今年讀中一,2009年10 月出世,想9/2022 去加拿大升中。認該讀grade 幾?諗住公立學校+ home stay
...

我諗grade 8
如果小朋友成績好好可能有些科可以讀高一班

wong0723 發表於 21-12-23 12:17

多倫多(安省)公立學校一般係Grade 1至8於同一所學校,之後升去另一所讀Grade 9至12 (中學),以你小朋友情況若2022年9月讀完一年 Grade 8,會升讀另一學校(即中學)而需要從新適應,所以通常 Grade 9開始的話就可避免此情況。

一般而言,加拿大是按學生年齡安排入讀某一年級(grade),所以2009的寶寶會在2023年9月讀 Grade 9。

至於讀高些年級的科目(往讀較低級的)是可以按能力由老師決定的,例如高中的同學可以選讀AP生物科(若學校有老師任教相關科目),同樣 Grade 12的同學可能仲讀緊 Grade 10數學。

回覆 wong0723 的帖子

請問你用邊間agent? 我都揾緊俾仔! 佢9/2022升中一!完全0 idea!冇人冇物係加拿大!

回覆樓主:

我女今年去咗加拿大讀G10,讀public school, 全程DIY.要考慮嘅問題,首先要去邊一區,每一區都有好嘅學校;然後選擇school board 申請,會有人同你用email跟進申請程序;申請嘅時候,可以同佢講申請埋homestay, Ontario 係用CHN,其他省我唔清楚;我哋舊年大概九至10月申請,今年三月收到study permit.

所需要嘅文件係過去三年嘅成績表,課外活動證書,相關證件,針卡(需要補打針),仲有其他申請所需要嘅驗身文件

LSKLTK 發表於 21-12-30 17:04
我女今年去咗加拿大讀G10,讀public school, 全程DIY.要考慮嘅問題,首先要去邊一區,每一區都有好嘅學校; ...

全程自己申請嗎?
有無需要父母收入及銀行戶口資金證明呢?

yaudomyo 發表於 22-4-24 23:26
全程自己申請嗎?
如自己有時間,又想了解每個steps 自己申請是不太困難的,只是花多些時間而已. 但如不想煩,用agent也可, 百分之99的agents是不收費的.
不需父母入息證明,也不需銀行户口證明, 因一收到學校取錄信便需立刻交一個semester學費, 之後揾Homestay同申請Study Visa可同步進行

去年幫我仔申請, 有些少心得可供参考.
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3852719&highlight=Unionville

twhkleung 發表於 22-4-25 16:51
如自己有時間,又想了解每個steps 自己申請是不太困難的,只是花多些時間而已. 但如不想煩,用agent也可, 百分 ...

多謝你分享!

yaudomyo 發表於 22-4-24 15:26
全程自己申請嗎?

係,全程自己申請;印象中,準備咗一啲證明,但係最後冇提供。
‹ 上一主題|下一主題