用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 phonics 最早可以幾時學?
go

phonics 最早可以幾時學? [複製鏈接]

如題
   3    0    0    0

2歲Letter name已經開始甘!

特派員  請查看PM  發表於 21-12-28 11:23

係邊度上?

2歲半, 大前提係要識哂A-Z 先

回覆 muppetmuppet 的帖子

我覺得3-3.5 k1 左右開始學會好啲

市面一般喺,2-3歲/K1 可以開始!坊間每區都應該有,集團/連鎖到小型/私人/online class等等,Dr kxx, Jolly Kxxxxx, 呢啲都係好大路!

不一定話早學就一定好!有好多因素可能都要考慮,或者每個家長亦有自己的睇法,

~一般語言發展都係順序由「聽」、「講」、「讀」、「寫」,phonics主要幫助小朋友有「見字能讀」的效果,或更佳的串字功能等等,但幼兒階段是以圖像作記憶,就算不用識「spelling 」,也能夠把vocabulary /words 認到,只要有興趣!過多的「串字」,反而對小朋友圖像記憶/閱讀效能有影響/阻礙!

~另外,一般的learning centre都有評估於報讀之時!(如果小朋友太細,有一些好基本的如letter name, letter sounds等可以先给小朋友一些概念
1)好既foundation 比較容易與class接軌
2)無謂磨時間+浪費金錢,(就算真係能力有限,youtube好多學習影片都幫到手!)

~了解課程長短/syllabus/形式/家長囗碑等等
1) 要睇返原先課堂的schedule /syllabus 的設定
2) 要睇centre有無,跟進度/assessment 升班/的制度!
3) 當初入讀前有無做評估,由咩程度開始!如果當由0開始,letter name 大細階> letter sound, 喺可以用唔短時間做教程,如果eg. 一星期一字母+大細階+letter sound+相關vocabulary 為一堂做例子,你可以推算到,12堂,會喺點!主要睇你有幾了解教程+buy唔buy...

時間@每一間都有差異,但主要最少有3種jolly/letterland /rwi, 仲有好多新派,越來越多標榜成效快eg. 4-6個月!喺有小朋友掌握快好多!但一定唔係事實之全部,有很多因素eg. 小朋友英文底/天份/家庭語境/學校+家庭@支援/配合等等!最緊要centre/老師/方法@適唔適合你小朋友
~小朋友學得開唔開心
~小朋友有無明顯的進步
~老師喺小朋友心目中喺點
~應唔應用到

~報的時候,有無溝通你的期望,或如何評估小朋友進度,應該是報的時候就要了解!

~make up class/補堂, 天氣, 假期等,上堂的條款都要清楚!

每個小朋友進度都唔同!1:1會容易啲,跟返小朋友進度!

~建議參考多啲用家分享

~一般建議K3前就最好開始!小學會比較忙,早啲為小學英文打好基礎!

~不要著眼同人比較!
興趣+有進步,比成績好來得要好!

muppetmuppet 發表於 21-12-21 12:30
如題

我覺得不用咁早學,但香港家長好心急,以為學phonic係學英文愈早愈好
Phonics係比native小朋友學習reading, 佢哋本身從小immersion已儲了好多vocab, 之後一學phonic 就associate落佢地腦入面的字,所以好快就可以應用在reading 之後writing. 因此不用咁早開始學只是拖長來學,國際學校最早K2先開始學,好多K3前巳independent reading. 如果學習phonic覺得冇成效,係因為本身vocab太少。

964000 發表於 21-12-31 08:12
我覺得不用咁早學,但香港家長好心急,以為學phonic係學英文愈早愈好
Phonics係比native小朋友學習reading ...

很有用的資訊 謝謝分水

回覆 964000 的帖子

我身邊啲朋友真係好早學

見其他媽媽講, A-Z認得到,讀得正就可以

見d媽媽講講到認到全部英文字就可以,不過自己覺得太快

回覆樓主:

4個月已買坊間DVD cartoon 和 CD 當兒歌日夜循環播。

從來没上過課程,但今年6歲,全部都識,都是他自學。

方法是一ESF印籍老師教我的。她孩子小時候,(90年代)買卡式帶日播夜播. 然後小朋友accent 和發音都好好。

不過都有個缺點,就是非常吵耳,一天都黑都a A A apple ... chant with me. a for ah ah ah ah ah ... 不是每个大人都接受到。

但我仔早學,也沒什麼缺點。我是連 普pinyin 英语phonics 間住聽。所以中英都好好。現讀英小,中英文算是班上top student.口音比一般好,認讀準確,但未到native.

性格也有關,我個仔極有恆心的,就算一天播住10個鐘都okay. 但我细佬個女,就無興趣,一听就燘,便算了。

自學教材我用Rass Language 普加phonics, 仲有Oxford reading tree 點讀筆。

經驗分享,謝谢大家。

要睇小朋友幾時ready,如果單音,其實我覺得唔駛特登學 😂
真係洗腦甘播下野就得
學既係blending 同segmenting
我個仔又係跟住學就慢慢識,個陣三歲
難度係默書,因為甘細個應唔應該寫字都好多debate
三四歲,唔係好多小朋友肯寫同鍾意寫letters
坦白講,我d朋友全部都細細個就學phonics
就算阿爸阿媽英文唔叻,d小朋友多數都nearly native
又狂睇英文youtube,根本好似native小朋友甘大
反而擔心中文.....近乎零input🙈

chitchit0520 發表於 22-3-10 11:35
英文好而中文弱,是很多小孩的問題,小孩假設英文native, 就會當中文是外語,而偏偏中文比英文難學。

英 ...

非常同意
我親戚的女兒在中文小學讀
英文科近滿分,其實中文相關題目經常很低分,因為中文程度差,不懂解題

結果今年派入了一間B3既中文中學,偏偏只有B1學校才是英中,真是的很荒謬的

我覺得是錯配,令小朋友學習更提不起興趣,但父母又負担不了國際學校的費用。

結論是英文不用太偏重,中英並重,平衡才是最重要的。

‹ 上一主題|下一主題