用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教九龍城與觀塘自行選校
go

請教九龍城與觀塘自行選校

女觀塘b1小學,成績B2頭,老師覺得可以試band 1尾. 自行邊個區有機會?
明年搬去九龍區,所以幫佢轉了九龍城校網.唔知會唔會跌banding ?

唔該解答!

kelly6688 發表於 21-12-20 23:42
女觀塘b1小學,成績B2頭,老師覺得可以試band 1尾. 自行邊個區有機會?
明年搬去九龍區,所以幫佢轉了九龍 ...

觀塘 梁式芝 九龍城 培道 如何?

回覆樓主:

大抽獎無分A/B/C
觀塘區B2頭轉去九龍城區亦屬B2

Arabellahk    發表於 21-12-21 10:53

kelly6688 發表於 21-12-20 23:42
明年搬去九龍區,所以幫佢轉了九龍城校網.唔知會唔會跌banding ? ...

觀塘 BAND 2 頭轉任何區都唔會變 BAND 3 的,不要擔心。

九龍城區可以試九龍城區或油尖旺的中學,這兩區都有不少 BAND 1 中學。

回覆 憫父 的帖子

嘩~ 九龍城區既B1學校唔易讀ga, 唔好越級挑戰呀 我都覺得培道或者德雅都唔錯, 校風好呀

Arabellahk    發表於 21-12-21 10:53

謝謝各位的意見

PuffyBobby 發表於 21-12-21 10:44
回覆 憫父 的帖子

嘩~ 九龍城區既B1學校唔易讀ga, 唔好越級挑戰呀  我都覺得培道或者德雅都唔錯,  ...

培道係中文中學, 我想囡囡入讀英中 ,請問有哪些校風好啲的英中選擇? 謝謝

Poyau 發表於 21-12-21 00:41
觀塘 梁式芝 九龍城 培道 如何?

自行選梁式芝 OK?

kelly6688 發表於 21-12-21 13:06
自行選梁式芝 OK?
梁式芝嚟緊落車喇,唔係全英文教學

kelly6688 發表於 21-12-21 13:06
自行選梁式芝 OK?
呂郭,丘中,銘基,可立,德愛
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-12-21 15:31

收到 謝謝

回覆 kelly6688 的帖子

以我所知大部份既B2中學都係中中, 如果你要英中就係B1喇.  但係九龍城區既B1自行都競爭激烈, 仲要你個女係B2生就難上加難... 不如你阿女俾心機考好個呈二呈三, 上到B1咁可以搏大抽獎吖

hkpapa852 發表於 21-12-21 15:31

相信band 2 銘基冇機、不少考慮循中的band 1 尾生已計劃好移去銘基

PTL_L 發表於 21-12-21 14:43
梁式芝嚟緊落車喇,唔係全英文教學

據中學概覽更新 呂郭亦落車

https://www.chsc.hk/ssp2021/sch_detail.php?lang_id=2&sch_id=406

Poyau 發表於 21-12-23 18:07

https://www.chsc.hk/ssp2021/sch_detail.php?lang_id=2&sch_id=406
呢日到喇!

Poyau 發表於 21-12-23 18:07

落車好正常
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-12-23 19:15
落車好正常

我見觀塘區不少band 1 乙二已經揀佢…以前佢仲會收到不少band 1 生