用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 3 自行選擇
go

Band 3 自行選擇 [複製鏈接]

cy36baby 發表於 21-12-19 07:31
阿囡第二次呈分試後是band 3, 現在九龍城區讀一間與中學有直屬關係的小學,自行第一選擇會是直屬中學,第 ...

呈一及二也是band 3、自行仲選直屬中學等於浪費機會、band 3 大抽獎都100% 不會抽到直屬中學、又浪費機會乙一機會。
好好地自行及大抽獎乙一揀2c搏下好過。

cy36baby 發表於 21-12-19 09:40
但自行不選直屬中學,會影響日後直屬中學扣門機會?因為佢中學係傾向收小學畢業生
...

你仲認為叩門會有機會?band 1 直中會寧願收親生仔女band 3 也不收外面band 1 學生?佢中學係傾向收小學畢業生也只是band 1-2, band 2 中至尾去到叩門都忟水

WinnieCatCat 發表於 21-12-20 19:10
樓主那間,是九龍城最top女校,其他小學b1A女仔都未必有信心報。

明白樓主會唔想放棄直中,我們這些外人 ...

樓主那間,不是九龍城最top女校、有216位那間、應是x正

cy36baby 發表於 21-12-28 09:35
而家打算搵返九龍城或沙田區b2b - c 報自行

比我會搏心儀band 2 ,好過大抽獎唔知抽左去邊先呀。看看聖三一,德蘭,創知,彭學高,協同吧,看看那一間心儀,合適比是否升上中學部緊要. 如果搏叩門而中學部又睇重自行有否揀過,就照自一中學部,自二b2.
但大抽獎時仲係band 3, 我覺得乙一要填心儀b2了。
‹ 上一主題|下一主題