用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 3 自行選擇
go

Band 3 自行選擇 [複製鏈接]

阿囡第二次呈分試後是band 3, 現在九龍城區讀一間與中學有直屬關係的小學,自行第一選擇會是直屬中學,第二選擇大家有什麼意見呢? 明白如果第二選擇如果收左就沒有大抽獎抽直屬中學位,但對囡最後一次呈分後能上回band 2 的信心不大,因為我估計起碼要跳25名。定係連第一選擇也選其他中學?本身住沙田區的。

謝謝

2    0    0    0

cy36baby 發表於 21-12-19 07:31
阿仔第二次呈分試後是band 3#mouth:mouth:" />, 現在九龍城區讀一間與中學有直屬關係的小學,自行 ...

請問呈1屬Band幾 呈2失手?

回覆 Poyau 的帖子

呈一也是band 3, 呈二只可以講小小失手,所以呈三不敢抱太大期望。

阿囡第二次呈分試後是band 3, 現在九龍城區讀一間與中學有直屬關係的小學,自行第一選擇會是直屬中學,第 ...

呈一及二也是band 3、自行仲選直屬中學等於浪費機會、band 3 大抽獎都100% 不會抽到直屬中學、又浪費機會乙一機會。
好好地自行及大抽獎乙一揀2c搏下好過。

chanti 發表於 21-12-19 09:21
呈一及二也是band 3、自行仲選直屬中學等於浪費機會、band 3 大抽獎都100% 不會抽到直屬中學、又浪費機會 ...

但自行不選直屬中學,會影響日後直屬中學扣門機會?因為佢中學係傾向收小學畢業生

阿囡第二次呈分試後是band 3, 現在九龍城區讀一間與中學有直屬關係的小學,自行第一選擇會是直屬中學,第 ...

兩次呈分也b3,你對呈3能升上b2信心也不大,咁就要面對現實。自行選直中一定唔會收,b3在大抽獎亦唔會抽到直屬位,仍放直中在乙一,即放棄埋抽一間較能接受的b2學校的機會。幸運地能上直中,但長期是最底那批學生,又是否好事?
自行試下選有英文班的b2,或者因爲你女兒名小出來英文較好有機會收。有冇報b2直資?這些學校也不錯啊!總好過抽獎入b3校吧!

cy36baby 發表於 21-12-19 09:40
但自行不選直屬中學,會影響日後直屬中學扣門機會?因為佢中學係傾向收小學畢業生
...

咪傻啦,叩門位得噤少,直中點會用來收直小b3生?頂多用來收抽獎冇運的直小b2a學生,或者有特異功能或特殊關係的直小生。

WinnieCatCat 發表於 21-12-19 09:42
兩次呈分也b3,你對呈3能升上b2信心也不大,咁就要面對現實。自行選直中一定唔會收,b3在大抽獎亦唔會抽到 ...

我明白,所以已經對經自行同大抽獎入直屬中學冇期望,但佢中學之前亦會扣門收返band 3 小生,加上今年好多人走,中學有216個位,小六而家走淨22x 人,所以對扣門仍有點期望,因為甘自己首選唔知應唔應該選直屬中學,怕唔選會影響日後扣門。

WinnieCatCat 發表於 21-12-19 09:47
咪傻啦,叩門位得噤少,直中點會用來收直小b3生?頂多用來收抽獎冇運的直小b2a學生,或者有特異功能或特殊 ...

你說得啱,但今年好多人走,所以有機會收多些直屬小學學生,學校亦講明會盡收直屬小學學生。

cy36baby 發表於 21-12-19 09:51
我明白,所以已經對經自行同大抽獎入直屬中學冇期望,但佢中學之前亦會扣門收返band 3 小生,加上今年好多 ...
中學有 216 個位咁多? 五班嘅話都成 4x 個一班。  如果真係咁想升返上學,咁呈 3 就真係要好勤力,另外,保持埋操行,好多學校睇操行睇得重

mayyylai 發表於 21-12-19 10:18
中學有 216 個位咁多? 五班嘅話都成 4x 個一班。  如果真係咁想升返上學,咁呈 3 就真係要好勤力,另外,保 ...

係呀,有216。佢操行乙+ ,老師評語也不錯。

cy36baby 發表於 21-12-19 09:40
...

你仲認為叩門會有機會?band 1 直中會寧願收親生仔女band 3 也不收外面band 1 學生?佢中學係傾向收小學畢業生也只是band 1-2, band 2 中至尾去到叩門都忟水

聽過幾年前有九龍城直屬女校band3女,學校通知要搵下其他學校,佢英文好,自行入左他區band1C

樓主, 方便開名邊間中學? 因b3生真係......除非基道, 我個人覺得可以一試, 如果係培道, 就唔駛諗, 因培道收得太多全港UNDER 40%次第排名的學生, 會有機會由部份英文班轉左中文班, 你諗下, 你係校長, 叩門時你會收咩學生, 你話之前試過收B3生, 你知唔知係咪有特異功能? 或者識人先? 好好考好呈三啦, 盡左力, 咪無悔

放手吧!升到上直中也好难顶,找間更適合小朋友的中学更好。

2010YL 發表於 21-12-20 12:51
樓主, 方便開名邊間中學? 因b3生真係......除非基道, 我個人覺得可以一試, 如果係培道, 就唔駛諗, 因培道收 ...

樓上提及KL3直中216個位嗰間

2010YL 發表於 21-12-20 12:51
樓主, 方便開名邊間中學? 因b3生真係......除非基道, 我個人覺得可以一試, 如果係培道, 就唔駛諗, 因培道收 ...

樓主那間,是九龍城最top女校,其他小學b1A女仔都未必有信心報。

明白樓主會唔想放棄直中,我們這些外人亦難以評估樓主所指叩門會收小學部b3究竟會收幾多。唔搏,可能憑英文好可在自行入到b2a甚至b1c,搏但搏唔到,就係入b3。女兒本身想唔想讀中學部?

WinnieCatCat 發表於 21-12-20 19:10
樓主那間,是九龍城最top女校,其他小學b1A女仔都未必有信心報。

明白樓主會唔想放棄直中,我們這些外人 ...

樓主那間,不是九龍城最top女校、有216位那間、應是x正

chanti 發表於 21-12-20 22:03
樓主那間,不是九龍城最top女校、有216位那間、應是x正

而家打算搵返九龍城或沙田區b2b - c 報自行

cy36baby 發表於 21-12-28 09:35
而家打算搵返九龍城或沙田區b2b - c 報自行

比我會搏心儀band 2 ,好過大抽獎唔知抽左去邊先呀。看看聖三一,德蘭,創知,彭學高,協同吧,看看那一間心儀,合適比是否升上中學部緊要. 如果搏叩門而中學部又睇重自行有否揀過,就照自一中學部,自二b2.
但大抽獎時仲係band 3, 我覺得乙一要填心儀b2了。
‹ 上一主題|下一主題