用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 叛逆期的女兒
樓主: Fiona913
go

叛逆期的女兒   [複製鏈接]

annie40 發表於 22-8-22 11:22
曾經跟好友分享上岸的心境是這樣的。

孩子離家久矣,偶然回來當然待他們如「大爺」,相處兩三星期後,過了 ...

Haha parents do grow up, don’t they.  

I don’t want her to live her life for anyone including her parents.  I want her to live her life for herself and herself only.

annie40    發表於 22-8-22 21:26
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

成長的小人原本咩都無,就嚟左呢個世界,去學,去揾,去創造,好正常。學識用語言之前,都是用情緒呀!

夫妻原本就兩個人,直到小朋友嚟左呢個世界,我地先開始做父母,又係咩都唔識好多嘢都欠奉,唯有去學,去揾,去創造,好正常。小朋友學識用語言之前,我地都是運用情緒呀!

溝通的起點就係》唔明。〉無,但我要…》我都無,等下啦…〉你自己做。..》我想你陪我,〉下次先,要安排..。

一啲本來要成就嘅能力,如果不勞而獲,過左學習嘅黃金期,代價會更大。

人最寶貴的能力,是自我復原的能力,不是超能力,是大自然給我們的入場券,無左,好快就會離場。

回覆樓主:

世上冇超能力存在,永遠都係從不適應去学習才是正統,亦吾需要逃避,不敢面對自然也一樣容易離場。
這星期陪孩子睇皇者榮耀比赛,從中也可令孩子学會好多野,亦令佢睇到對著好強對手,祗要自己用心有努力付出,一樣唔怕強隊最后亦可以勝出。

天外之人 發表於 22-8-23 10:25
世上冇超能力存在,永遠都係從不適應去学習才是正統,亦吾需要逃避,不敢面對自然也一樣容易離場。
這星期 ...
是競遊戲中的王者榮耀嗎?

回覆 annie40 的帖子

是,孩子從小學四年級開始玩到現在.....遊戲內歷史人物倒背如流,各人的強弱能力對比及分析一清二楚,這星期的比賽實況強隊弱隊高潮起伏,我由唔識玩比佢教到現在常常都一起玩,由小開始既親子關係結合好友關係般更緊密,叛逆期都平平常常去渡過. 且遊戲亦對腦筋運用十分好,小學到現在中學都應付有餘,衹係覺得政府防疫教育政策有影響了一些,讓孩子少了接觸更多校內面授寶貴課程,  大部份孩子叛逆期脾氣,好多都會由小堆積起來做成,有時候好睇父母會否適當放開自己角色.
‹ 上一主題|下一主題