用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門自行
go

屯門自行 [複製鏈接]

1C-2A成績,英文listening唔合格,數學級二,有特異功能,跨區選擇屯門
自一 譚伯羽
自二 呂祥光
有冇希望?
想問有冇家長有經驗呢2間中學,過往咩成績自行可以入到?
定係:自一呂祥光 、自二崇真,咁樣好呢?
   2    0    0    0

回覆 十蚊靚菜 的帖子

我小朋友去年自行2有選譚伯羽,但自行1入左另一間。小朋友約band 1B成績,同學仔band 1c 唔收,今年可能小D人選此校。另譚中近年成績每下愈況,似拔尖強補底弱,個人覺得如入譚中必定要谷小朋友入精英班。

hkc3 發表於 21-12-17 08:55
回覆 十蚊靚菜 的帖子

我小朋友去年自行2有選譚伯羽,但自行1入左另一間。小朋友約band 1B成績,同學仔ban ...

你小朋友好叻呀,係唔係全級頭十名?另想問吓你自一填左Band幾?

十蚊靚菜 發表於 21-12-17 09:33
你小朋友好叻呀,係唔係全級頭十名?另想問吓你自一填左Band幾?

其實呂祥光和崇真來講邊間校風好啲?小朋友熱愛運動的

網上寫譚伯羽是中中 學校, 但為何會是BANDING 1 呢?  BANDING 是怎樣決定的呢 ?

@@2019 發表於 21-12-17 14:21
網上寫譚伯羽是中中 學校, 但為何會是BANDING 1 呢?  BANDING 是怎樣決定的呢 ?

是不是多band one學生入讀就是band one? 排名就好似係用DSE成績去定?年年不同,年年更新全港排名

回覆樓主:

其實無band 1學校,只有band 1學生,只係因為多band 1學生入讀所以被評為band1學校,。至於中文中學同英文中學分別,呢個網站有好多資料自己再睇睇啦。千其唔好咁膚淺以為中文中學就一定差,譚伯羽中學成績可以升格為英中,只係佢唔升嗻,中文中學最出名嘅係培正自己搜尋下啦。

十蚊靚菜 發表於 21-12-17 08:03
1C-2A成績,英文listening唔合格,數學級二,有特異功能,跨區選擇屯門
自一 譚伯羽
自二 呂祥光

有甚麼特異功能?
正常1C-2A自行不會入到譚中

十蚊靚菜 發表於 21-12-17 18:26
是不是多band one學生入讀就是band one? 排名就好似係用DSE成績去定?年年不同,年年更新全港排名
...

譚伯羽2021年DSE成績歷屆新低

年份 考生 | 整體2+ | 4+ | 3322(人)
2021 117人 98.1% 49.8% 53.0%(62)
2020 110人 97.6% 55.4% 58.2%(63)
2019 112人 99.9% 69.2% 71.4%(90)
2018 119人 99.7% 63.2% 82.3%(98)
2017 134人 98.8% 54.8% 74.6%(100)

https://www.tpyc.edu.hk/tc/報告及計劃書

@@2019 發表於 21-12-17 14:21

中中可以係B1
譚伯羽整體5+/4+達B1C水平
但3322跌到去5成幾近B2A/B界線

但入大學始終都是用英文教, 入了大學的學生可能又要用返英文, 咪好辛苦

回覆 @@2019 的帖子

譚中全級初中理科全英教學,如數學及科學。高中按能力可自行決定去選英文定中文應考理科既dse。
可參考:

https://www.chsc.hk/ssp2021/sch_detail.php?li_id=2&lang_id=2&chg_district_id=1&sch_id=325&return_page=sch_list.php%3Flang_id%3D2%26chg_district_id%3D1%26search_mode%3D%26frmMode%3Dpagebreak%26sort_id%3D-1%26district_id%3D17

和我家小女好像,1C-2A邊緣人,英文不好,數學好,老師推薦譚伯羽,自己想報呂祥光or崇真,真不知如何選才適合她
‹ 上一主題|下一主題