用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自一自二
go

自一自二 [複製鏈接]

有啲唔明,請教各位前輩。小女讀港島區私小,有聯繫中學。佢成績級10內,佢想入番中學部。
1. 中學會知道我哋填自一自二係邊間嗎?
2. 自一,是否通常填進取嗰間,而自二是否填保守嗰間?例如:自一(BPS band 1A),自二(聯繫中學部band 1B)
3. 如果填自二係聯繫中學部嗰間,學校會知道我哋唔填佢自一,影響自行結果嗎?
   1    0    1    0

回覆樓主:

聯中不會知道,就算自行交表,自一定自二都係只有家長知識,不用擔心

tam_bb 發表於 21-12-16 13:50
有啲唔明,請教各位前輩。小女讀港島區私小,有聯繫中學。佢成績級10內,佢想入番中學部。
1. 中學會知道我哋填自一自二係邊間嗎?
2. 自一,是否通常填進取嗰間,而自二是否填保守嗰間?例如:自一(BPS band 1A),自二(聯繫中學部band 1B)
3. 如果填自二係聯繫中學部嗰間,學校會知道我哋唔填佢自一,影響自行結果嗎?

如果你唔講,個女唔講,小學及中學都唔會知道。

你交表給中學時,記住撕走《中一自行分配學位申請表》最右邊《選校意願》果部份,中學就一定唔知你將聯繫中學放乙二。

記住:
1. 將紅色《中一自行分配學位申請表》《家長存根》給中學蓋章前,必須先撕下右邊同樣是紅色的《選校意願》,才給中學蓋章。
2. 家長絶口不要告訴女兒自行志願。避免女兒在面試時,在老師引導下說出了選校次序。

‹ 上一主題|下一主題