用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請教 JUPAS OEA 同 SLP
go

請教 JUPAS OEA 同 SLP [複製鏈接]

見 oea 遞交最後限期係1月5日, 而 slp 就是6月6日

其實 oea 是否係一份 for all courses ?即係只需交一份 oea, 所有院校都係睇呢一份

而 slp 就是每一科都要交一份 ?  如果係, 咪要寫好多份.  我見有啲course寫明會睇s l p, 呢啲course 交咗就一定有用.  冇寫會睇s l p嘅course, 係咪交 slp其實都幫助不大呢?

學校完全冇資料、冇支援,  叫阿仔問下學校升學老師, 阿仔淨係話:「你估老師會幫你睇咩亅  
   5    0    0    0

醒目開學勳章

完全同我地學校一樣超唔 helpful
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

ocarebear 發表於 21-12-16 10:51
見 oea 遞交最後限期係1月5日, 而 slp 就是6月6日

其實 oea 是否係一份 for all courses ?即係只需交一份 ...

OEA 同 SLP 同係搞一份然後upload 上jupas system。

你去google 一下, 網上有教大概點寫。

P1001S 發表於 21-12-16 12:58
OEA 同 SLP 同係搞一份然後upload 上jupas system。

你去google 一下, 網上有教大概點寫。

oea 係一個清單關於獎項同活動, 當然係比較重要先寫落去, 同埋網上教唔好多個十項, 所以唔難理解oea係一份.

但 slp 會描寫點解申請嗰科, A123隨時係唔同類型嘅學科, 所以唔係好明, 點樣 slp 可以一份搞點

ocarebear 發表於 21-12-16 13:49
oea 係一個清單關於獎項同活動, 當然係比較重要先寫落去, 同埋網上教唔好多個十項, 所以唔難理解oea係一份 ...

盡量寫份中性些少。有啲科叫你見之前會叫你再寫或者到時叫personal statement,甚至要按那科格式再寫過。google 隨便搵到參考一下(emoji)

https://afterschool.com.hk/blog/281-slp-jupas-點寫-樣本/

其實 oea 是否係一份 for all courses ?即係只需交一份 ...
原來交JUPAS要交甘多嘢!
仔仔都唔使我幫手的。係佢自己搞掂。

P1001S 發表於 21-12-16 13:58
盡量寫份中性些少。有啲科叫你見之前會叫你再寫或者到時叫personal statement,甚至要按那科格式再寫過。g ...

多謝你嘅解釋

阿仔呢次真頭痕, A123三個選擇都好唔同

話就話6月截止, 其實係咪越早交越著數?講就咁講, 但溫書都唔夠時間, 點會搞s l p先

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

OEA部分,要自己將cert分類輸入同upload

無記錯最多十項

醒目開學勳章 王國長老

SLP就無限型式,類似CV或personal statement的東西
仲有兩款可以入,1係音樂證書(術科只限678級,樂理5級或以上。但音樂比賽獎項就要入在OEA內)
2係其他academic results,可看看選項

Charlotte_mom 發表於 21-12-16 14:51
OEA部分,要自己將cert分類輸入同upload

無記錯最多十項

原來  OEA 主要係upload 野, 唔使寫好多嘢, 只係加少少簡單描述

Charlotte_mom 發表於 21-12-16 14:56
SLP就無限型式,類似CV或personal statement的東西
仲有兩款可以入,1係音樂證書(術科只限678級,樂理5級 ...

你知道slp早交有著數嗎?  會唔會因為有交 slp 而有面試機會呢?

你哋學校完全冇支援?正常學校/老師都會教佢哋。學校都會有 Jupas talk/學友社/開放日/升學資訊...... ,只係見有通告,其實我都冇乜參與因為我仔全部自己攪掂曬。

我仔學校早在今年6月,已向S5學生派發教材如何撰寫SLP及如何附加資料,學生自述可以中文或英文,我仔學校亦安排了升學組及英文老師協助同學,若同學撰寫自述 600-1000字(英文版)可交學校英文老師批改及給于意見,中文版自述則不會批改,學生遞交自述給老師批改純屬自願性質。

回你問題,經Jupas 甄選學生時,當同學分數一樣,SLP & OEA 是一個除成績外,展現同學獨特的一個機會,讓院校分辨及揀選更適合入讀嘅學生。學習概覽 SLP,就像一份履歷表,主要陳述同學高中時期成績/全人發展及未來抱負,讓院校對同學有更多認識,而其他學習經歷 OEA,可以填寫校外不多於十項其他學習經歷/獎項,自述可以針對 Jupas 中 Band A的選擇去寫,不多於英文三百字/中文5百字,務求一擊即中,兩樣都只需要各做一份。

院校揀學生最重要都係成績,其他都只是供院校參巧,不過部份學院或學科,例如輔導心理學、護理學等,院校都會透過 SLP 去了解學生性格及經歷,從而增加入讀機會。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-12-16 15:17
你哋學校完全冇支援?正常學校/老師都會教佢哋。學校都會有 Jupas talk/學友社/開放日/升學資訊...... , ...

聯招院校對 SLP/ OEA 意見.

洋蔥頭媽咪 發表於 21-12-16 15:17
你哋學校完全冇支援?正常學校/老師都會教佢哋。學校都會有 Jupas talk/學友社/開放日/升學資訊...... , ...

又唔可以話學校完全冇支援, 但感覺不足夠, 他們有請學友社做網上talk, 又派咗個jupas時間表, 聽阿仔講過話有教過點寫 slp, 但對於個別同學揀科同s l p, 阿仔只回我呢兩句:「老師話唔使畀佢哋睇、唔通老師會幫你睇咩亅, 所以整體感覺只係有搞大圍嘢, 總之叫做搞咗,交做功課咁.

我都見過有資料話如果分數相同時, oea  同 slp 就會發揮作用, 所以我諗, 其實係咪考完dse, 才交 slp 都未遲?考完試多啲時間慢慢寫好啲, 同埋阿仔見6月先係deadline, 根本 dig 唔起心肝做, 即使已經嚇佢同佢講, 大學會睇你份s l p然後考試前揀人面試, 都係一啲都唔緊張

醒目開學勳章 王國長老

ocarebear 發表於 21-12-16 16:52
又唔可以話學校完全冇支援, 但感覺不足夠, 他們有請學友社做網上talk, 又派咗個jupas時間表, 聽阿仔講過話 ...

我在12月頭deadline前已交晒,之後有得update再算了
呢兩樣….你當錦上添花啦,但吉晒又有點肉酸,都要交d嘅(交咗可以edit)
我仔學校就中五已在英文堂教寫SLP/ PS,其他報大學事項都有提住提住,算支援唔錯啦

洋蔥頭媽咪    發表於 21-12-16 17:18

Charlotte_mom 發表於 21-12-16 17:12
我在12月頭deadline前已交晒,之後有得update再算了
呢兩樣….你當錦上添花啦,但吉晒又有點肉酸,都要交d ...

你仔都算合作
我仔話 oea 嚟緊聖誕搞, slp 見佢唔想郁住咁

ocarebear 發表於 21-12-16 16:52
又唔可以話學校完全冇支援, 但感覺不足夠, 他們有請學友社做網上talk, 又派咗個jupas時間表, 聽阿仔講過話 ...

我仔都係一早攪掂晒,始終自述部份要慢慢寫,開學初期時間會充裕啲,現在就比較忙於考試/考 mock 同其他嘢。

可以的話做到嘅就盡量早啲攪,始終空白曬唔係太好睇,而且你亦唔會知揀選嘅科/系 幾時會去揀學生面試,所以盡量唔好拖到 deadline 先去做。

阿女早幾日先寫完份oea交比老師, 等老師幫佢哋睇吓grammar呀咁, 之後先交。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

洋蔥頭媽咪 發表於 21-12-16 23:14
我仔都係一早攪掂晒,始終自述部份要慢慢寫,開學初期時間會充裕啲,現在就比較忙於考試/考 mock 同其他嘢 ...

其實所有嘢都係, 可以做到的話就盡量早搞
聽完你哋咁講, 我開始發功, 要佢聖誕假期內搞完

洋蔥頭媽咪    發表於 21-12-16 23:53

gracelam 發表於 21-12-16 23:34
阿女早幾日先寫完份oea交比老師, 等老師幫佢哋睇吓grammar呀咁, 之後先交。
...

你女學校真好, 老師會幫手睇

我仔學校
‹ 上一主題|下一主題