用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 李國寶好唔好?坐車方唔方便.我都係度猶豫, ...
go

李國寶好唔好?坐車方唔方便.我都係度猶豫, [複製鏈接]

有沒有家長可以分享多一D資訊來聽下.
   1    0    0    0

由邊度出發?奧運站行過去唔遠。

可以旺角站行過去

油麻地站可以行路,又可以轉專綫小巴

回覆樓主:

猶豫就要想清楚,其實係咪甘值得去比錢讀,又冇其他差不多質素的中學有機會,近年學生人數減少,你想考慮。

回覆 Jacky20101104 的帖子

如果經濟許可佢都係一間算唔錯嘅學校
如果經濟唔許可
我情願佢讀資助
再出外面補習

要知邊到去李國寶

其實這個階段唔洗諗太多,想去都可以試吓。我見佢貼出來的DSE成績唔錯。

奧海城有個巴士總站,又或者港鐵油麻地站坐43M

tkinwong 發表於 21-12-16 23:02
其實這個階段唔洗諗太多,想去都可以試吓。我見佢貼出來的DSE成績唔錯。

奧海城有個巴士總站,又或者港鐵 ...

李國寶2021年英文4+仍為主科最佳
中文4+過去5年皆低於3成
受中文成績影響3322率低於7成

2021年 | 2020年 | 2019年
中文4+ ~29.5% | ~29% | ~24%
英文4+ ~49.5% | ~66% | ~60%
數學4+ ~45.5% | ~41% | ~43%
--------------------------------------------------------
CEM4+ ~41.5% | ~45.3% | ~42.3%
通識4+ ~49.5% | ~44% | ~61%
--------------------------------------------------------
主科4+ ~43.5% | ~45% | ~47%

整體2+ [···] | ~98% | [···]
整體3+ [···] | ~81% | [···]
整體4+ [···] | ~46.5% | [···]
整體5+ [···] | ~14.5% | [···]

3322率 65% | 接近70% | [66%^]

^ 2019年數字為過去四年平均

回覆 Poyau 的帖子

1c-2a唔知有無機會英文不大好~

0030 發表於 22-2-8 16:21

1c-2a唔知有無機會英文不大好~

B1C-2A生有機會 英文好較佳

就係英文太差拉左分

回覆 0030 的帖子

咁自己要衡量,因為李國寶有 4 成係南亞學生,老師及同學普遍係用英語交談,語境幾好,但同時上堂就真係好多用英語。

0030    發表於 22-2-9 09:24

mayyylai 發表於 22-2-9 09:08
回覆 0030 的帖子

咁自己要衡量,因為李國寶有 4 成係南亞學生,老師及同學普遍係用英語交談,語境幾好, ...

又嚟語境呢個term, 真係聽到耳都梗埋。唔好幻想啦,去過佢哋開放日,D南亞好多香港大,佢地廣東話OK,我地D華人尤其係中文小學入去嘅英文講唔多又唔流利,為了溝通容易直接,佢哋會同華人同學講廣東話架,除非你自己都講英文大就另計,咁又唔駛keen on 英語環境啦。另外,我個女讀緊間津貼EMl,因為呢兩年zoom, 家中聽到佢哋Hist, Geog, IS, Math  都係英語授課架,衹係間唔中D學生唔明先用廣東話補充。所以入到EMl,其實同LKP同NPL唔差好遠咋。題外話,前兩年去藍田St Paul 開放日,Sci Lab 內面 D女學生都用英語同參觀者介紹架。

mayyylai 發表於 22-2-9 09:08
回覆 0030 的帖子

咁自己要衡量,因為李國寶有 4 成係南亞學生,老師及同學普遍係用英語交談,語境幾好, ...

如果小朋友英文叻到入到英文最叻的班,裡面多外籍同學,英文系主要溝通的語言。但如果英文未叻呢個程度,入到英文最差的班,全香港人,日常溝通與本地英中無分別,一樣會有出現有需要時老師用中文解說的情況

JojoDad    發表於 22-2-13 15:44

JojoDad 發表於 22-2-13 05:21
又嚟語境呢個term, 真係聽到耳都梗埋。唔好幻想啦,去過佢哋開放日,D南亞好多香港大,佢地廣東話OK,我地 ...

一般英中還有一個情況老師會轉中文台,就係鬧人

JojoDad    發表於 22-2-13 15:40
2jkidsfather    發表於 22-2-13 11:05
‹ 上一主題|下一主題