用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行會選本校嗎?
go

自行會選本校嗎? [複製鏈接]

海壩街官小呈分試跌咗去Band 2頭,仲會唔會選本校為自行派位第一位呢?荃灣區都好少中學選,点選好?
   0    0    0    0

Taimum 發表於 21-12-15 22:45
海壩街官小呈分試跌咗去Band 2頭,仲會唔會選本校為自行派位第一位呢?荃灣區都好少中學選,点選好?
...

本校指聯中 荃官 / 何官?

...

外區band 1頭自行都會揀荃官, 預咗陪跑
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

...

荃官只會選前180名去面試,b2連面試機會都唔會有。疊埋心水考好呈三,升上b1大抽獎應該係最好選擇。

水深火熱 發表於 21-12-16 11:33
荃官只會選前180名去面試,b2連面試機會都唔會有。疊埋心水考好呈三,升上b1大抽獎應該係最好選擇。
...

180名即海壩街官小和麗城官小各90名?

Taimum 發表於 21-12-18 23:37

荃官從所有自行申請人中揀選面試

回覆 Taimum 的帖子

https://drive.google.com/file/d/1PYybOH6t0GmGp0Mq-YFX28OLpeUrnYhJ/view

荃官只係有23個位比4間聯繫小學, 海官小只係其中一間.
而呢23個學生都唔係平均分的, 係擇優而取(校長講)

yip144 發表於 21-12-19 07:59
回覆 Taimum 的帖子

https://drive.google.com/file/d/1PYybOH6t0GmGp0Mq-YFX28OLpeUrnYhJ/view

荃官聯繫位基本上B1生才有機會
NT2 荃官小/海官 齊抽12個位^
KL2 深官/福官 齊抽11個位^
^ 2021年分佈

Taimum 發表於 21-12-18 23:37

假設今年自行荃官收到600份申請表, 只會揀180名同學去in, 呢180名包括全港外區band 1a生, 即係band 2生以下, 其實可能band 1尾以下連in都可能冇得in.

呈三努力升上band 1生, 之後大抽獎都仲有機會抽聯繫位!
‹ 上一主題|下一主題