用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問有無人可以講下元朗鄉中的情況?
go

請問有無人可以講下元朗鄉中的情況? [複製鏈接]

元朗鄉中今個禮拜6的尖子分享會,是不是沒有公開報名?
   1    0    0    0

Candice-0711 發表於 21-12-15 17:44

應該不是公開報名。我囡果年就學校揀成績前嘅,打比家長問有無興趣去。

有些學校頭3,
有些學校頭6先有份.

回覆 kanhan 的帖子

甘即係被抽選中去聽講座嘅同學仔,如果報自行先有機會?其他就根本唔使睇?

Band1A校,
通常一線小學考頭1,2名,
再加校外有認受性既獎先大機會收,
始終自行得43個位.

回覆 kanhan 的帖子

間間學校都話要級前3或者前5

Candice-0711 發表於 21-12-15 17:44

我女小學前幾年,尖子分享會有8~10位出席。鄉中傑小就每校頭3名可參加。

小弟是鄉中校友,路過講兩句。N年前,有位舊同學打算為子女報讀母校鄉中。致電查詢時,職員問佢子女是否级頭三,佢回答無。職員便直接話咁您唔好嘥時間報名啦..... etc. 可是他客觀地分析後仍堅持揀鄉中為自一,結果终如願入讀。如果他當時因被人挫折而放棄,今天便會少左一個傳承「務本力學」的故事。呢件事不是叫您浪費機會/夾硬高攀,而是比其他人知道有些堅持是值得的,家長亦不應太容易受他人影響。只要有夢想,凡事便有機會成真。
當年蔡校長送比我地畢業生的臨別贈言:「凡事不能盡如人意,但求無愧於心。」

回覆 kiwi2007 的帖子

甘個個職員係咪應該要俾人革職呢? 講笑,不過有時太多人人云亦云,無辦法~~間間Band 1 A嘅中學都話要頭3頭5,甘其他名次低小小嘅學生係咪唔使讀?再者,名次依D野,可能係0.幾分相差,甘就代表兩個學生差好遠?

Candice-0711 發表於 21-12-27 12:38
回覆 kiwi2007 的帖子

甘個個職員係咪應該要俾人革職呢? 講笑,不過有時太多人人云亦云,無辦法~~間 ...
元朗的情況相對比較清晰,即B1A唯此一家.但小學有半百之多.雖話元朗外出它區亦算方便,但終究絕大部分學生(指前列尖子)留本區.即假使一二綫小學佔20間,前三名已經60個,何況仲有其餘甘多間的級一尼?鄉中名頭甚響,自行兩個位,基本上係必爭之地,
心儀當然可以試試.亦希望樓主成功!

medicine 發表於 21-12-27 13:43
元朗的情況相對比較清晰,即B1A唯此一家.但小學有半百之多.雖話元朗外出它區亦算方便,但終究絕大部分學生(指 ...

止此一家? 元朗商會中學如何呢?

回覆 bananaGi 的帖子

乡 崇信 赵商基

bananaGi 發表於 22-8-4 09:58
止此一家? 元朗商會中學如何呢?

元朗商中2022年成績 B1C 水平

2022年
主科4+ ~45%
整體2+ 96.3%
22222 96.5%

~棒形圖數字

2022年
http://ylmass.edu.hk/web/en/hkdse-2022

https://www.ylmass.edu.hk/web/files/dse_result/2022_DSE_eng_p2.jpg

Poyau 發表於 22-8-4 10:37
元朗商中2022年成績 B1C 水平

2022年

請教一下元朗鄉中 vs 屯門龍頭 百周, 邊間好d?

bananaGi 發表於 22-8-4 16:40
請教一下元朗鄉中 vs 屯門龍頭 百周, 邊間好d?

百周年2022年成績有待公布
鄉中2021年整體/主科5+較佳

2021年中學文憑試成績列表 #1345
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3859158&pid=49131094

Poyau 發表於 22-8-4 17:11
百周年2022年成績有待公布
鄉中2021年整體/主科5+較佳

咁 鄉中VS 百周 VS 梁球 ?
B1A : B1A : B1B?

bananaGi 發表於 22-8-5 11:52
咁 鄉中VS 百周 VS 梁球 ?
B1A : B1A : B1B?

DSE 2021 鄉中 > 百周年 > 梁銶琚
‹ 上一主題|下一主題