用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖言, 港華
樓主: ckktmy
go

聖言, 港華   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 22-11-14 10:55
只係培育尖子, 不少地區學校仲出色啦!
所以真正可以算得上B1A既中學, 唔可以只係得班尖子叻, 而係要有能力 ...

港華 - 因為冇乜之前嘅數據,你會視之為B1B嗎?
保一 - 佢喺嗰區屹立咁耐,當然好難得。之不過假若只以客觀數據作分析,佢近年表現又真係好似未夠入17位喎⋯⋯

hkpapa852 發表於 22-11-14 10:35
其實港華總數 737 無計M1同M2, 計埋M1同M2係 773

無計M1同M2人均應考科目數達6.64科, 計埋M1同M2人均應考 ...
係,你計岩

照睇成績應該係1a 了,除非呢份野係假

DD仔 發表於 22-11-14 11:02
保一 - 佢喺嗰區屹立咁耐,當然好難得。之不過假若只以客 ...
重點應該係開誠佈公.
正式報告用best 5 subjects,再塞張紙話自己友分享講細節.

比如簽訂正式合約,用詞/語義摸棱兩可,合約之外解釋就算"世界級",這合約可簽(可信)嗎?

保一 - 佢喺嗰區屹立咁耐,當然好難得。之不過假若只以客 ...
其實幾年前我都認為佢會係B1B/C之間徘徊, 到最近我胨無佢資料, 但我仍相信佢係達B1水平既名校
可睇番我5日前既留言:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3872266&pid=49173094&fromuid=1389083

就算現今証明佢5+成績好, 其實可能只係反映咗港華可能暫時都係拔尖做較好

不過我對港華近年做得最好既一件事, 係三年前換走個"無為而治"既校長, 加上小學部既學生水平提升, 港華相信應該唔會再沉淪落去既

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

MSS 2021年DSE成績都係PCCW 家長post 學校PowerPoint 出嚟,學校無開誠公佈,當時你信相,還盛讚Band 1A成績。
今日,港華郤淪落為「塞張紙話自己友分享講細節⋯ 用詞/語義摸棱兩可,合約之外解釋就算"世界級"」。
其實,學校、校長、老師和學生從沒有明示、暗示、實牙實齒話港華是何Banding。
至於,家長嘅睇法,只是各書己見。總不能,只有你講藝術,鬧鬧鬧。

hkpapa852 發表於 22-11-14 11:22
其實幾年前我都認為佢會係B1B/C之間徘徊, 到最近我胨無佢資料, 但我仍相信佢係達B1水平既名校
可睇番我5日 ...
名校,有唔少尖子慕名而來.隔離版有post,在東區來講,又真係難以揾到相近的選擇.
係之前個post都講過,港華更多的是低調務實的家長.容不得不同聲音的只是個別.

hkpapa852 發表於 22-11-14 11:22
可睇番我5日 ...

俾你最近講一講,好多學校已經跌出咗個B1A位置,港華B1B係合理嘅。
話時話,你係咪會出一個最新版本嘅B1ABC嘅排名?準備選校嘅家長等緊你呀,多謝

保一客源來自聯小只是三份一。

gabejang 發表於 22-11-14 08:39
謝謝各位提供資訊及分享

聖言校務報告有少許DSE成績:

https://www.singyin.edu.hk/images/files/reports/school_report_2021-2022.pdf

P.19: 入U分佈:
3大: 57/135=42.2%

P.34,35:
主均4+: 61.25%
整體4+: 64.5%
整體5*+: 11.2%

DSE成績詳情要再等等了
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Rpp 發表於 22-11-14 13:14
保一客源來自聯小只是三份一。

保一中一收165人,係 KL3 有10個聯繫位, KL4有 16個, 加埋26個

過往黃大仙3間聯小同區時,每年各有大約50/40/20人入到保一,加埋~110,佔 2/3, 近年何壽南搬咗,但陳南昌又加咗班,人數多少無再留意了,估計大約係 50/20/12,即係仲有~80人,約一半人入到保一

hkpapa852 發表於 22-11-14 13:59
保一中一收165人,係 KL3 有10個聯繫位, KL4有 16個, 加埋26個

過往黃大仙3間聯小同區時,每年各有大 ...

未必有一半,或者接近吧,何壽南同陳南昌都好少人入嚟讀,最多係錦泰小學排名過百都碌咗入去。

Rpp 發表於 22-11-14 14:39
未必有一半,或者接近吧,何壽南同陳南昌都好少人入嚟讀,最多係錦泰小學排名過百都碌咗入去。
...
陳南昌一向都少,但以前何仲係黃大仙區時,都有幾十人入讀喎?依家轉咗區得番10個聯繫位就會少咗因為反正九龍城區大把唔差既B1中學,學生無必要咁集中只選保一

hkpapa852 發表於 22-11-14 14:42
陳南昌一向都少,但以前何仲係黃大仙區時,都有幾十人入讀喎?依家轉咗區得番10個聯繫位就會少咗因為反正九 ...

保一殘舊,有得揀同等級數一定揀其他。

gabejang 發表於 22-11-14 08:39
謝謝各位提供資訊及分享

拎抽香印恭喜港華~

gabejang    發表於 22-11-15 10:29

Zleep 發表於 22-11-14 11:08
照睇成績應該係1a 了,除非呢份野係假
百幾個畢業生加家長,幾百份場刊,要證明真偽應該唔難

adriantai 發表於 22-11-15 08:32

拎抽香印恭喜港華~

Best 5
非學位
水泡科
校長話
合約
偽術、藝術
不同聲音

都係為港華好,鞭策他上進

piyohk 發表於 22-11-15 11:09
Best 5
非學位
水泡科

某尊不如其名 不善講話
植株失之東隅 收之桑愉
縱有五匹駟乘 默默耕耘
眾於葉泥後 恍然大悟

其實以前港華有DSE成績同入U資料, 只係2016年開始變咗:

目前港華應該至少重返2014年既水平

不過估計佢整體4+同以前都係差唔多, 維持係 6X% 左右

Poyau 發表於 22-11-15 11:48
某尊不如其名 不善講話
植株失之東隅 收之桑愉
縱有五匹駟乘 默默耕耘

睇到hkpapa嘅資料,某尊喺2015年仍然善於講話,5+, 5**等嘅百分比一目了然,可惜其後某尊「惜言如金」,眾準家長未能參透其實力,故作多番呼籲,盼某尊能從善如流,現得知其實力尚存,實乃其學生之福也。
‹ 上一主題|下一主題