用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖言, 港華
樓主: ckktmy
go

聖言, 港華   [複製鏈接]

謝謝各位提供資訊及分享

2022年中學文憑試成績列表
--------------------------------------------------------
如有更新/補充/疑問/錯漏 請告知

如5+有約三成或只有5+ 按5+排序
其他如有整體/主科4+ 按4+排序
餘下無5+/4+數據 按其他排序

整體(主科)5+ 排序 | 4+ 供參考
-----------------------------
SPCC# [4.86^](68.7%)
DGS# 63.4%(63.25%) | 89.2%(88.5%)
皇仁 [4.24^](50.5%)
林護 [50.1%^^](~44.75%) | [·](~82%)
協恩# [47.3%(3YA)](41.7%)

MCS [46.1%(44.9%) | 83.3%(83.0%)] (4YA)
德望# [·](46.0%)
港同# 45.8%(41.7%) | [·](79.4%)
鄧顯 44.8%(41.6%) | 83.7%(83.2%)
伊中 44.4%(40.1%) | 76.8%(76.7%)

曾肇添 42.2% | 78.5%
SJC [·](40.2%) | 76.6%(76.1%)
SPC# 42.2%(40.1%) | 76.0%(81.1%)
港華 40.4%(35.1%) | 3+ 92.6%(94.1%)
鄉中 39.9%(33.0%) | 70.4%(67.8%)

培正 [·](39.0%)
英華女 [·](38.9%)
BPS [·](38.0%)
聖提女 [·](37.1%)
張祝珊 [2.52^](36.9%) (更新17/8)

沙呂 38.8%(~35%) | 77.1%(79.2%)
英華# 38.5%(35.4%) | 76.3%(77.0%)
保一 37.0%(31.2%) | [·](72.9%)
迦密主恩 [2.36^] | [·](70.9%)
百周年 35.0%(29.9%)

沙崇 [34.9%] | 76.8%(75.0%)
聖馬可 34.5% | 71.9%(67.1%)
荃官 34.0%(36.3%) | 71.0%(76.5%)
董玉娣 33.4%(30.6%) | 70.5%
迦密柏雨 [2.2^]

安柱 32% | [·](63.2%)
民生 31.8%(27.4%) | 70.3%(68.8%)
陳瑞芝 31.0% | 64.6%(64.7%)
坑真 30.9%(英42.7%) | 74.1%(英90.2%)
培僑書院# 30.4% | 71.0%

可風 29.9%(25.5%) | 72.0%(71.75%)
SMC# [·](28.5%)
優才# 28.4%(18.0%)
ICQM# [·](25.8%)

蒙民偉 [1.89^] ([198^^^^]/105)
播道# [1.65^] (188/[114^^^])
將官 [0.73^]

以下5+數字有待公布/分享

SPCS#
MSS
喇沙
DBS#
華英
聖言

Credit: Poyau

回正題: 樓主所提及嘅兩間學校,港華披露咗DSE2022 成績,等埋聖言公布就可以比較

gabejang 發表於 22-11-14 08:39
謝謝各位提供資訊及分享

港華5+ 整體45.8%/ 主科35.1%.,係B1A成績喎
咁咪幾好囉,公佈咗,唔使估估吓.
之前又話點都唔公佈嘅?請問有冇原文cap圖?

保一5+ 整體37%/ 主料31.2% - hkpapa, 我明白你係睇6-7年成績,但越latest應該越重要,保一咁嘅performance, 相對於其他中學,好似有啲配不上你嗰個B1A-17個位置之一

荃官5+ 整體34%/ 主科36.3% - 果然差唔多係絕無僅有的,主科高於整體,原因係乜呢?

DD仔 發表於 22-11-14 09:16
港華5+ 整體45.8%/ 主科35.1%.,係B1A成績喎
咁咪幾好囉,公佈咗,唔使估估吓.
之前又話點都唔公佈 ...
我估,又係"best 5 subjects".
正如在其他post講過,引用這一概念,這次的解讀是學生的best 5 subjects,但分母亦已經變爲 "5 subjects"咯.
只是,唔show出來,萬一被投訴,咪解釋為遺漏了一個字樣"best 5 subjects"咯.

PS:想達到高的境界,使用更厚的"麵皮"即可.

medicine 發表於 22-11-14 09:33
我估,又係"best 5 subjects".
正如在其他post講過,引用這一概念,這次的解讀是學生的best 5 subjects,但分母 ...

我去過港華網頁,但搵唔到呢個公佈,照計成績咁勁,要公佈的話,應該唔使「問過校長」㗎嘛⋯⋯
gabejang, Poyau, 可否把學校正式公佈原文cap圖呀?
希望唔係乜嘢best 5 subjects, 再推理結論嗰啲講法啦

medicine    發表於 22-11-14 09:40

DD仔 發表於 22-11-14 09:38
我去過港華網頁,但搵唔到呢個公佈,照計成績咁勁,要公佈的話,應該唔使「問過校長」㗎嘛⋯⋯
gabejang,  ...
早前已經話過原來人地學校年年都將成績擺喺畢業禮場刊,識人就會比較容易拎到資料。Poyau 有圖先會更新到資料,我唔識喺度貼。

gabejang 發表於 22-11-14 09:42
早前已經話過原來人地學校年年都將成績擺喺畢業禮場刊,識人就會比較容易拎到資料。Poyau 有圖先會更新到資 ...

咁「秘密」嘅嘢,要攞出嚟俾大眾知,都要俾大家見到d真憑實據好啲,因為始終學校冇擺喺自己網頁。
畢業埸刊影張相有幾難?有咁多港華人….

gabejang    發表於 22-11-14 09:48

DD仔 發表於 22-11-14 09:46
咁「秘密」嘅嘢,要攞出嚟俾大眾知,都要俾大家見到d真憑實據好啲,因為始終學校冇擺喺自己網頁。
畢業埸 ...
我都話啦best 5 subjects

DD仔 發表於 22-11-14 09:46
畢業埸 ...

一講完,就有家長pm我了,多謝!
港華5+
C 15.3%
E 47.7%
M 57.7%
CEM 平均40.2%
好好喎!好過好多學校啦,做乜鬼唔公佈,係要我哋討論咁耐呢?

gabejang 發表於 22-11-14 08:39
謝謝各位提供資訊及分享

終於有港華既DSE成績!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

DD仔 發表於 22-11-14 09:57
港華5+
C 15.3%
有無計算過裏面的數字呀?

果然是藝術,不同凡響

hkpapa852 發表於 22-11-14 10:14
終於有港華既DSE成績!
計算一下該表格,裏面的數字

港華5+
C 15.3%
之前都估計佢既情況同DBS類似, 有班尖子 (所以5+高), 但普遍學生成績平平 (估計4+應該只係6X%, 所以無公佈)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

medicine 發表於 22-11-14 10:23

果然是藝術,不同凡響
然後又解解畫?

果然是藝術,不同凡響

麻煩可否講解一下?呢個表唔係已經好明確咩

DD仔 發表於 22-11-14 10:31
麻煩可否講解一下?呢個表唔係已經好明確咩
第一項,737係無計M1/M2.第二項尼?

果然是藝術,不同凡響

其實港華總數 737 無計M1同M2, 計埋M1同M2係 773

無計M1同M2人均應考科目數達6.64科, 計埋M1同M2人均應考數達 6.96科

Phy, Chem, Bio三科需然得4X%人可修讀 (俾QC, SJC, LSC, SPC > 50%低), 但都比不少地區名校比例高了

計埋港華M1同M2總數, 整體5+平均係: 40.36% (唔計M1同M2係39.48%)

醒目開學勳章

港華5+
C 15.3%
很好的成績
好過bps,某會員終於可以自收啦~

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 22-11-14 10:35
其實港華總數 737 無計M1同M2, 計埋M1同M2係 773

無計M1同M2人均應考科目數達6.64科, 計埋M1同M2人均應考 ...
果然識計數
港華成績應該都無咩懸念

hkpapa852 發表於 22-11-14 10:24
之前都估計佢既情況同DBS類似, 有班尖子 (所以5+高), 但普遍學生成績平平 (估計4+應該只係6X%, 所以無公佈) ...

如果講到尖子vs平民,我就會想為港華講説話。B1學校嘅角色(相對B2B3學校),就係要培育尖子,港華做到CEM5+40.2%, 4+低啲,都已經交足功課有餘,試吓有幾多間可以好似SPCC and DGS?

DD仔 發表於 22-11-14 10:48
如果講到尖子vs平民,我就會想為港華講説話。B1學校嘅角色(相對B2B3學校),就係要培育尖子,港華做到CEM ...

只係培育尖子, 不少地區學校仲出色啦!
所以真正可以算得上B1A既中學, 唔可以只係得班尖子叻, 而係要有能力令大部學生有"競爭力"

如果真係要計, 保一中一主要收生, 有50%以上來聯小, 9成來自黃大仙/東九龍一帶既學生, 生源比不上傳統名校, 但佢地做到既, 唔只係拔尖
‹ 上一主題|下一主題