用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1B女仔, 港島/九龍區自行有咩選擇?
樓主: Hummingmint
go

Band 1B女仔, 港島/九龍區自行有咩選擇? [複製鏈接]

Hummingmint 發表於 21-12-15 07:53
頭先同C6傾開,佢話MSS太隔涉,唔近地鐵。SSGS同YWGS我都鍾意, 就係驚自己太大想頭啫,定係SSGS同YWGS是但 ...

如果自二收(首輪丶後備),就冇得大抽獎,要考慮清楚。油真同上智,感覺上智成績高D,九龍區或新界區都有fans

Hummingmint 發表於 21-12-15 07:53
頭先同C6傾開,佢話MSS太隔涉,唔近地鐵。SSGS同YWGS我都鍾意, 就係驚自己太大想頭啫,定係SSGS同YWGS是但 ...

如果自二收(首輪丶後備),就冇得大抽獎,要考慮清楚。油真同上智,感覺上智成績高D,九龍區或新界區都有fans

apap08 發表於 21-12-15 08:12
如果自二收(首輪丶後備),就冇得大抽獎,要考慮清楚。油真同上智,感覺上智成績高D,九龍區或新界區都有fa ...

C6覺得上智/油真不如讀返聖羅撒,雖然近好多,我諗可能都會搏哂SSGS同YWGS。(好似太大想頭   )

Hummingmint 發表於 21-12-15 08:18
C6覺得上智/油真不如讀返聖羅撒,雖然近好多,我諗可能都會搏哂SSGS同YWGS。(好似太大想頭   )
...

YWGS有靚校舍、自行全in,屬全港性家長和女生的dream school。過去一向是港島區自行收表皇 (收8xx、9xx表)。

知道YWGS 很好,即使全in你囡有得in,但真實的情況若孩子不是考級5內,自行陪跑多。

tpmon 發表於 21-12-15 08:59
YWGS有靚校舍、自行全in,屬全港性家長和女生的dream school。過去一向是港島區自行收表皇 (收8xx、9xx表) ...

除咗油真/上智,仲有冇邊啲其他可以考慮? SPSS?

Hummingmint 發表於 21-12-15 09:04
除咗油真/上智,仲有冇邊啲其他可以考慮? SPSS?

入到上智和油真總算grading 比聖羅撒高,轉校有得着,交通又方便左。

SPSS? 如果你看過以下近3年前的負面新聞,你便感受到聖羅撒原來也很好。

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/301630/%E8%81%96%E4%BF%9D%E7%A5%BF%E4%B8%AD%E5%AD%B8%E5%A0%B1%E8%AD%A6%E9%A9%85%E8%B6%95-last-day-%E4%B8%AD%E5%85%AD%E7%94%9F-%E5%AD%B8%E7%94%9F-%E4%B8%A6%E9%9D%9E%E5%96%AE%E4%B8%80%E8%80%81%E5%B8%AB%E6%B1%BA%E5%AE%9A

我個女係MSS用家,我個女面試時候老師完全冇問過我地家長問題.

tpmon 發表於 21-12-15 09:23

入到上智和油真總算grading 比聖羅撒高,轉校有得着,交通又 ...
一單咁嘅新聞,比起好多學校嘅負面嘢嚟講,根本係小兒科。

油真放自行都唔易入!  強烈建議你同阿女一齊去哂油真 MSS SSGS YWGS上智實地視察,再揀兩間放自行。要博就緊係博盡!

仲有,千祈唔好諗住要級頭先考到YWGS SSGS,實際上好多級頭自行成功的話,最終都係去咗SPCC DGS,所以你係要博埋佢嘅後補位,呢兩年真係好多人移民或轉國際學校,所以有機會就要博到盡,因為你有直中包底!

HK-MAN    發表於 21-12-20 14:29

CatCatBB66 發表於 21-12-15 12:35
油真放自行都唔易入!  強烈建議你同阿女一齊去哂油真 MSS SSGS YWGS上智實地視察,再揀兩間放自行。要博就 ...

謝謝妳

ok3 發表於 21-12-15 09:44
一單咁嘅新聞,比起好多學校嘅負面嘢嚟講,根本係小兒科。

3年前就俾人講咁耐仲要該學校已有改善!

新鮮既,就冇人知,又被人不斷推,呢類新聞抄熱,該熱門被推學校仲要唔只一單,要知就要知埋其他,唔好人話咩就係咩。2019年另一新聞,亦令人懷疑該校管理層聘請教學人員既準則!

https://www.hkcnews.com/article/47985/%E9%9D%9E%E6%B3%95%E6%80%A7%E4%BA%A4-47985/%E7%94%B7%E6%95%99%E5%B8%AB%E7%96%91%E8%97%89%E9%82%80%E7%B4%84%E4%B8%8A%E9%96%80%E7%9C%8Bnetflix%E9%9D%9E%E7%A6%AE15%E6%AD%B2%E5%A5%B3%E7%94%9F-%E4%BA%8B%E5%BE%8C%E6%8B%8D%E6%8B%96%E4%B8%A6%E5%A4%9A%E6%AC%A1%E6%80%A7%E4%BA%A4-%E8%A2%AB%E5%91%8A

講明白先,以上新聞非spss

日本妹妹 發表於 21-12-15 07:21
回覆 apap08 的帖子

唔啱,如自己學生是band 3,ssgc 係唔收㗎!中學部講明只收自己band 1 和 band 2 學生 ...
呢類直屬學校,對外講一定話唔收band 3生,但相信係存在收band 3直屬小學親生女,小女學校已有!

Hummingmint 發表於 21-12-15 08:18
C6覺得上智/油真不如讀返聖羅撒,雖然近好多,我諗可能都會搏哂SSGS同YWGS。(好似太大想頭   )
...

上智4+ 不嬲出色,油真 近年5+去到3字。我估你都收到書院今年DSE成績。 已經好大差距。

lok12535 發表於 21-12-15 09:38
我個女係MSS用家,我個女面試時候老師完全冇問過我地家長問題.
要真正用家分享,資訊會準確啲
學網友ps先,以上說話並不指其他網友資訊過分失準

PTL_L 發表於 21-12-15 12:51
3年前就俾人講咁耐仲要該學校已有改善!

新鮮既,就冇人知,又被人不斷推,呢類新聞抄熱,該熱門 ...
SPSS呢單嘢, 最多係話個別老師(或學校)嘅處理問題手法比較嚴厲, 可以處理得好啲, 但唔覺有幾負面. 個人根本唔會將佢納入是否報考該校嘅因素. 反而你講嘅嗰間學校啲新聞(連埋之前嗰單)就真係負面啦不過唔緊要, HK嘅家長都係成績行先!

ok3 發表於 21-12-15 13:19
SPSS呢單嘢, 最多係話個別老師(或學校)嘅處理問題手法比較嚴厲, 可以處理得好啲, 但唔覺有幾負面. 個人根本 ...

都明白既,數字易睇,1就1,2就2

但最大問題是自己為小朋友揀校都唔多全面了解,自己真係要行多啲,睇多啲,唔可以只靠一個或兩個資訊來源。

PTL_L 發表於 21-12-15 13:09
要真正用家分享,資訊會準確啲
學網友ps先,以上說話並不指其他網友資訊過分失準
...
當然有同學面試係有問家長問題,但會唔會影響學校收唔收就真係唔知,我只可以講到我地既情況比其他人參考。

kirstyau 發表於 21-12-15 13:00

上智4+ 不嬲出色,油真 近年5+去到3字。我估你都收到書院 ...

咁油真同上智比是否差不多?

ok3 發表於 21-12-15 13:19
SPSS呢單嘢, 最多係話個別老師(或學校)嘅處理問題手法比較嚴厲, 可以處理得好啲, 但唔覺有幾負面. 個人根本 ...

呢啲禽獸老師,只可以話學校唔好彩請著返黎,2018先係神校過黎教,邊有人會估到,慶幸學校發現報警。

Hummingmint 發表於 21-12-15 13:28
咁油真同上智比是否差不多?

我覺得差不多。但留意理科開班數量,油真競爭大D。
‹ 上一主題|下一主題