用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1B女仔, 港島/九龍區自行有咩選擇?
樓主: Hummingmint
go

Band 1B女仔, 港島/九龍區自行有咩選擇? [複製鏈接]

Hummingmint 發表於 21-12-14 19:13
你咁醒嘅   
始終喺沙田,好似有啲遠,我地九龍人,雖然有屯馬線,但感覺好似港島九龍方便啲。
...

你去港島和入沙田交通相差不多。聖羅撒書院的女仔幾乖。

比我係你住九龍,不如自行博吓上智和油真,又不用過海。你冇理由會報聖嘉勒那些咁遠。

自行唔得大抽獎選返聖羅撒也不錯。

Hummingmint 發表於 21-12-14 19:13
你咁醒嘅   
始終喺沙田,好似有啲遠,我地九龍人,雖然有屯馬線,但感覺好似港島九龍方便啲。
...
咁不如上智同油真,海都唔駛過
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

tpmon 發表於 21-12-14 19:54

你去港島和入沙田交通相差不多。聖羅撒書院的女仔幾乖。

St Clare又隔涉咗啲 (emoji)
上智好似對我女嚟講太勁  

Hummingmint 發表於 21-12-14 20:02
St Clare又隔涉咗啲 (emoji)
上智好似對我女嚟講太勁

你只自行"博"B1A校。若咁遠過海入到的不比聖羅撒好,不如唔好轉。

沒有一間程度較好的女校,你能肯定自行報名必收。你有一間不錯的B1B校做backup,出面的機會只等待你是否願意try try。

tpmon 發表於 21-12-14 20:10
你只自行"博"B1A校。若咁遠過海入到的不比聖羅撒好,不如唔好轉。

沒有一間程度較好的女校,你能肯定自行 ...

即是最好自一自二都搏B1A, 因為其他B1B都同聖羅撒差不多?

Hummingmint 發表於 21-12-14 20:29
即是最好自一自二都搏B1A, 因為其他B1B都同聖羅撒差不多?

是。

不過人人都知道自行超級難入的B1A校YWGS、BPS、MCS那些,你都不需報了。報那些競爭冇咁大和較易入的B1A校,你就是博那些。

回覆樓主:

油真、聖提女、瑪利曼、上智這類似乎是值得你考慮。

tpmon 發表於 21-12-14 20:44
油真、聖提女、瑪利曼、上智這類似乎是值得你考慮。

謝謝妳!

回覆樓主:

若試男女校,可考慮九龍城旅港開平。公開試成績好和課外活動多姿多采,可能你囡讀這類男女校,會開心過讀女校。

可問一問你囡的喜好,升中想讀男女校還是女校,給她一個意願表達的機會。

tpmon 發表於 21-12-14 21:12
若試男女校,可考慮九龍城旅港開平。公開試成績好和課外活動多姿多采,可能你囡讀這類男女校,會開心過讀女 ...

而家問佢佢一定會話想原校升 (emoji)

回覆樓主:

SSGC 不是想像中的B1A, 我反而覺得係B1only,佢要收返小學部大幾乎所有學生,當中有band 3生。

apap08 發表於 21-12-14 21:35
SSGC 不是想像中的B1A, 我反而覺得係B1only,佢要收返小學部大幾乎所有學生,當中有band 3生。
...

咁自行位咪少之又少?  

apap08 發表於 21-12-14 21:35
...

不能認同更多但一定唔只係普通band 1學校,係一間有歷史傳承既學校。

回覆樓主:

比我找到了瑪利曼在親子王的介紹。有興趣自行報瑪利曼可看看。

https://std.stheadline.com/smartparents/article/400/%E5%8D%87%E5%AD%B8%E6%95%99%E8%82%B2-%E7%81%A3%E4%BB%94%E5%8D%80%E5%90%8D%E6%A0%A1-%E7%91%AA%E5%88%A9%E6%9B%BC%E4%B8%AD%E5%AD%B8%E6%96%B0%E6%A0%A1%E9%95%B7%E4%B8%8A%E4%BB%BB-%E7%99%BE%E5%B9%B4%E5%82%B3%E6%89%BF%E8%87%AA%E4%B8%BB%E8%87%AA%E5%AD%B8

回覆樓主:

"上年度"瑪利曼自行的資料,全in,全收外校生,面試要見家長。

你咁醒嘅   
...

甘我可能幫到你。

回覆樓主:

瑪利曼和聖提女自行都是全收外校生,油真和上智没有直屬小學,對樓主是好消息。

如果乙一會填直中,自行緊係博高一級,我係你就比阿女喺MSS SSGS YWGS裏面三選二,呢三間正選唔得都仲有後補,得就得,唔得咪讀直中,冇損失

回覆 apap08 的帖子

唔啱,如自己學生是band 3,ssgc 係唔收㗎!中學部講明只收自己band 1 和 band 2 學生

CatCatBB66 發表於 21-12-14 22:44
如果乙一會填直中,自行緊係博高一級,我係你就比阿女喺MSS SSGS YWGS裏面三選二,呢三間正選唔得都仲有後 ...

頭先同C6傾開,佢話MSS太隔涉,唔近地鐵。SSGS同YWGS我都鍾意, 就係驚自己太大想頭啫,定係SSGS同YWGS是但一間自一,自二就油真/上智?
‹ 上一主題|下一主題